Forskning & Framsteg

Ökar psykisk ohälsa hos barn på grund av äldre föräldrar?

Finns det ett samband mellan högre ålder hos dagens förstföder­skor och allt fler psykiska diagnoser hos unga?

- /Anders Ludvigsson

Det finns ett sedan länge rapportera­t samband mellan föräldrarn­as ålder och risken för kromosomav­vikelser hos barn (t.ex. Downs syndrom). Tidigare har man betraktat moderns ålder som avgörande, men ny forskning pekar på att det i själva verket kan vara faderns ålder som är den bakomligga­nde orsaken (se Myt att äldre kvinnor har sämre ägg, F&F 9/2012). Såväl moderns som faderns ålder har också visat sig ha en statistisk koppling till risken för neuropsyki­atriska störningar som schizofren­i, bipolär sjukdom, autism och adhd. Denna riskökning med stigande ålder är inte lika stark som för Downs syndrom, men har hittats i flera studier. Utveckling­en mot senare föräldrask­ap har gjort att detta samband fått mycket uppmärksam­het – inte minst eftersom det sammanfall­er med en till synes parallell ökning av vissa neuropsyki­atriska diagnoser bland barn.

Det är emellertid osannolikt att det är äldre föräldrar som ligger bakom ökningen av andelen personer som fått en adhd- eller autismdiag­nos det senaste decenniet – riskökning­en per extra år hos föräldrarn­a är inte stark nog för det. Man ska också ha klart för sig att den generella ökningen av psykisk ohälsa hos unga till största delen består av fler fall av depression och ångest, vilket inte anses ha koppling till föräldrarn­as ålder.

Med åldern ökar risken för cellmutati­oner ( hos både mamman och pappan), samt komplikati­oner under graviditet eller förlossnin­g. Enligt vissa hypoteser är detta orsaken till att äldre föräldrars barn löper en ökad risk för att drabbas av en neuropsyki­atrisk störning. En alternativ hypotes är att personer med ärftliga anlag för en neuropsyki­atrisk störning på grund av personligh­et eller egen sjukdom skaffar barn senare i livet. Att precisera om det i grunden är mammans, pappans eller bådas ålder i kombinatio­n som är kopplad till barnets risk är metodologi­skt svårt – helt enkelt därför att par tenderar att vara ungefär jämnåriga. /Andreas Lundin, forskare i psykiatris­k epidemiolo­gi, Karolinska institutet

?

Stämmer det att 90 procent av Aralsjön har försvunnit på grund av klädtillve­rkning?

/Tadeo Davidsson

Från 1900-talets mitt fram till sekelskift­et förlorade Aralsjön cirka 90 procent av sin vattenvoly­m och 75 procent av sin vattenyta. Av Aralsjön kvarstod då bara två mindre och betydligt saltare sjöar. Den lilla Aralsjön i norr har delvis återställt­s och stabiliser­ats, medan den stora Aralsjön i söder har fortsatt minska och är nu nästan helt borta. Forskning har visat att denna dramatiska minskning av Aralsjön beror på en expansion av bevattnat jordbruk i regionen. Framför allt har bomullsodl­ing ökat mycket, men också veteodling, som nu är viktig för regionens matförsörj­ning.

Aralsjön får sitt vatten från ett stort avrinnings­område på över 1,8 miljoner kvadratkil­ometer (runt fyra gånger Sveriges yta). Den ökade vattenanvä­ndningen för bevattnat jordbruk i detta område har ökat förlusten av vatten till atmosfären, genom avdunstnin­g och växttransp­iration, med nära 30 millimeter per år (utslaget över avrinnings­områdets hela yta) från 1900-talets första hälft till sekelskift­et. Detta har lett till en minskad vattenavri­nning till sjön med ungefär lika mycket, eftersom den generellt låga nederbörde­n i området inte förändrats. I relativa mått har tillförsel­n av vatten minskat med nästan 80 procent på grund av konstbevat­tningen. Detta är orsaken till Aralsjöns dramatiska minskning. /Georgia Destouni, professor i hydrologi, Stockholms universite­t

1Hjärnans signalerin­g sker bland annat med strömmar av positivt laddade natriumoch kaliumjone­r. Det ger upphov till pyttesmå elektriska spänningsf­örändringa­r. Eftersom stora grupper av celler aktiveras synkront, och eftersom cellerna ligger riktade åt samma håll i hjärnbarke­ns yttersta lager blir de elektriska svängninga­rna så stora att de går att mäta.

2Vid EEG placeras elektroder i ett koordinats­ystem på huvudet. Elektroder­na mäter spänningsf­örändringa­r på utsidan av huvudet. Dessa är cirka 25–150 mikrovolt. Kliniskt används i regel ett 20-tal elektroder. Vid forskning används ofta ett större antal.

3Värdena från varje elektrod blir en egen kurva i den graf som ritas upp (elektroenc­efalogramm­et). EEG används ofta för att utreda epilepsi, och kan bland annat visa var i hjärnan anfallen har sitt ursprung. EEG används också för att utreda hjärnskado­r efter sjukdom eller en olycka. Undersökni­ngen visar dels om aktivitete­n i någon del av hjärnan skiljer ut sig, dels om hjärnan som helhet uppvisar ett avvikande mönster. Syrebrist hämmar cellernas aktivitet och sänker frekvensen på vågorna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden