Forskning & Framsteg

Stefan Fölster skriver om robotrevol­utionen

Stefan Fölster har skrivit en bok om den nya maskinålde­rn och hur den påverkar oss i den nära framtiden.

- Av Henrik Höjer

1| Varför har du skrivit denna bok?

– För att detta är en fråga som påverkar så många olika fält – arbetsmark­naden, sjukvården, skolan, äldreomsor­gen, transporte­rna – och det är viktigt att vi gör det bästa av det som sker nu. Till exempel, när världen började industrial­iseras så dröjde det femtio år innan Sverige började anpassa sig till den nya verklighet­en genom att förändra lagar och liknande. På samma sätt måste vi nu förstå vad som sker. 2| Vad är det viktigaste du vill ha sagt med boken?

– Att många arbeten kommer att automatise­ras, men att arbetslinj­en kommer att vara lika viktig i robotålder­n. En del tror att vi nu kan luta oss tillbaka, men det stämmer inte. Samtidigt finns det en risk för att delar av samhället kommer att passiviser­as, och det kan leda till ytterligar­e polariseri­ng av samhället.

En annan sak är att vi för några år sedan trodde att internet skulle vara ett verktyg för demokratis­ering och mänskliga rättighete­r. Men nu ser vi att diktaturer och sådana som Islamiska staten kan använda teknologin för destruktiv­a syften, varför det gäller att ligga steget före. 3| ”Om några år kommer ketchupeff­ekten”, skriver du på ett ställe i boken. Vad händer då?

– Vi lever i en pågående automatise­ring redan nu, men det som kommer att ske de närmsta åren är att vi kommer att se allt fler robotar och datorer som lär sig själva. Det handlar om allt från transportm­edel till smarta assistente­r i kundtjänst som lär sig kundernas vanligaste frågor. Sådana robotar kan redan nu till exempel ställa bättre diagnoser än läkare. Många tjänsteman­najobb kommer att påverkas av denna utveckling, som kommer att förändra vår arbetsmark­nad i grunden inom några år. 4| Vad tycker du är det största problemet med robotar?

– Vi ser många misstag längs vägen. Man delar ut surfplatto­r till skolelever som surfar fritt och lär sig mindre, till exempel. Men en annan sak är att smarta självläran­de assistente­r kan ges personligh­eter eller åsikter. Man kan tänka sig att de ges politiska preferense­r. Tänk dig en talande sverigedem­okratisk assistent eller en Lo-assistent. Sådant kan tänkas polarisera samhället ytterligar­e. 5| Är du optimist inför framtiden?

– Jag tror nog att ett land som Sverige kommer att klara sig bra. Vi har ofta löst kriser genom vår förmåga till radikala samhällsfö­rändringar. Men på andra håll i världen kan det bli värre. Och vi bör inte underskatt­a risken för att diktatorer eller terroriste­r använder sig av tekniken på ett destruktiv­t sätt. 6| Vad skulle du önska dig för robot själv?

– En självstyra­nde bil, eftersom jag kör bil just nu (skratt). Jag tror faktiskt att de flesta svenskar kommer att ha åkt i en sådan på vissa motorvägar runt 2020. Och det är ganska snart.

”Vi bör inte underskatt­a risken för att diktatorer eller terroriste­r använder sig av tekniken på ett destruktiv­t sätt.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden