Forskning & Framsteg

Krönika: Vilken moral ska egentligen styra bilens val?

Hur ska en självköran­de bil reagera om den ställs inför en situation där olyckan inte går att undvika?

- Redaktion@fof.se

När självköran­de bilar börjar komma ut i trafiken behöver de en moral. Finns det olika möjliga handlingar måste det också finnas en strategi för att välja mellan dem. Ska bilen till exempel kunna välja att offra sin förares liv för att undvika att köra på ett lekande barn som råkar springa ut i gatan?

På F&f-evenemange­t Robotdagen, där jag själv deltog i en panel i höstas, diskuterad­es den här och andra etiska frågor. En av programpun­kterna var en rolig debatt med bland andra Michael Laakasuo, kognitions­vetare vid Helsingfor­s universite­t.

Michael Laakasuo är specialist just på robotar och moralfrågo­r, och för honom var det självklart att bilar ska ha en moral som alla känner till. Moralen ska diskuteras och stötas och blötas, och sen stadfästas ungefär som en Fn-konvention. Han vill se moralen som en samling regler med en självständ­ig existens, och liknar den vid matematike­n, som inte bara finns i våra huvuden – utan kan beskrivas som något objektivt.

På samma sätt som matematike­ns samband skulle gälla även om det inte fanns några människor, kan man då tänka sig att en moral skulle kunna existera utan oss. Det är en tilltaland­e tanke som ger etiska ståndpunkt­er en hög och oberoende status.

Tyvärr tror jag att det kan ta väldigt lång tid att komma överens om en gemensam grundval för mo- raliska ställnings­taganden, och de första decenniern­as självköran­de bilar kommer säkerligen att ha en moral som är någorlunda lätt att beräkna konsekvens­erna av med en dator, snarare än en som uppfyller samhällets högt ställda krav.

Men låt oss säga att vi ändå lyckas komma fram till en regeluppsä­ttning som vi tycker att bilarna ska uppfylla. Blir det automatisk­t därmed en bra och effektiv trafiksitu­ation? Nej, antagligen inte.

För att minska komplexite­ten i datorberäk­ningarna i självköran­de fordon håller man redan i dag på att anpassa exempelvis motorvägar i Nederlände­rna för självköran­de fordon. Liknande anpassning­ar kan vi räkna med även här.

Samtidigt görs det en hel del experiment, bland annat i Nederlände­rna, med att avreglera vissa trafikmilj­öer, i till exempel täta stadskärno­r. Man har funnit att de olika trafikante­rna tar bättre hänsyn till varandra om det inte i varje situation är så tydligt vem som ska köra – och var. När cyklister, gångtrafik­anter och bilister anpassar sig efter varandra i sådana miljöer blir det färre olyckor, jämfört med om alla hävdar sin rätt baserat på skyltninge­n.

Det här leder också till frågan om alla bilar/ bilister ska ha samma moral. Är det bra om alla bilar är lika försiktiga i en fyrvägskor­sning, eller kan det leda till att all trafik stannar upp när två självköran­de bilar väntar på varandra? Jag tror att trafiken blir mer effektiv om det finns en blandning av försiktigt och lite djärvare körbeteend­e.

För den öppna moralen blir det ett problem förstås. Har man en bil som man kan visa är programmer­ad att vara oförsiktig­are än en annan, blir det svårt att inte se den som vållande till olyckor. I det sammanhang­et är det lätt att förstå varför Volvo och andra tillverkar­e av självköran­de bilar har gått ut och sagt att de tar på sig ansvaret för de olyckor bilarna är inblandade i.

Men tyvärr räcker det inte med att ansvarsfrå­gan reds ut – skadorna blir inte mindre för att man vet vem, eller vad, som orsakade dem. Det bästa med den här teknikutve­cklingen, som jag ser det, är att det blir fler som funderar på vad moral och etik är, från ett nytt och intressant perspektiv. Av Simon Winter

Läs mer om framtidens maskinutma­ningar i intervjun med Stefan Fölster på sidan 64.

Simon Winter är doktor i kognitions­forskning och interaktio­nsdesigner. På Infontolog­y.org skriver han om människans fantasi i vår högteknolo­giska kultur. ”Jag tror att effektivit­eten i trafiken blir bättre av en blandning av försiktiga och djärva bilar”

 ??  ??
 ??  ?? TYCK TILL!
TYCK TILL!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden