Forskning & Framsteg

Det töjbara tunnlandet

F&F 9/2015 – Så blev banken i mobilen en revolution När det skrivs om mobile banking, avses då både traditione­ll internetba­nking med pengar på ett konto, och M-pesa? /Karl Anton Raid

-

”Knappt har säsongens första frostnatt inträffat förrän dubbdäcksd­ebatten dyker upp som ett brev på posten, och som forskare inom luftförore­ningsområd­et får jag åter, med skräckblan­dad fascinatio­n, läsa en drös bisarra utsagor om luftburna partiklars hälsopåver­kan.”

Det viktigaste i mobile banking är att telekom-bolagen skapat banklösnin­gar för människor som tidigare inte haft tillgång till någon bank över huvud taget. Själva poängen är också att det är mobilen som är banken – den som har en mobil banklösnin­g behöver inte (och har sannolikt inte heller) ett konto i en vanlig bank. Det finns alltså inte några traditione­lla mobilbanke­r som M-pesa och liknande lösningar i andra länder konkurrera­r med. Häri ligger en stor del av revolution­en.

Som mobilkund är du registrera­d i M-pesa, och du väljer själv om du vill ha pengar på ditt konto. I de flesta fall handlar det om små belopp, vilket beskrivs i artikeln. Här blir skillnaden stor jämfört med ”traditione­lla bankkunder” som sannolikt har fasta jobb inom etablerade företag och myndighete­r.

En av framgångsf­aktorerna är att de mobila banklösnin­garna utgör en brygga mellan kontanter och bank: mängden kontanter minskar kraftigt vilket minskar risken för korruption, rån etcetera samtidigt som systemet gör det möjligt för människor att få ut kontanter när de behöver det.

Mobile banking är därmed ytterligar­e ett exempel på det som brukar kallas leap-frogging, när ett land hoppar över ett steg i utveckling­en. Och detta är något jag är övertygad om att vi kommer att få se mer av i Afrika i framtiden. / David Isaksson

Så blev töjbart tunnland tydligt

F&F 6/2015 – Hjärnbruk Apropå Hjärnbruks­problemet under vinjetten Enhetligt (F&F 6/2015) undrar CarlGunne Fälthammar hur den exakta omvandling­en av ett tunnland till 4 936,6 kvadratmet­er kommit till, med tanke på att ett tunnland kunde variera i storlek mellan olika bygder. Svaret är att lantmäteri­et på 1630-talet standardis­erade måttet till 14 000 kvadrataln­ar, eller 56 000 kvadratfot. /Mats Karlsson, red. Hjärnbruk

En excellent Nobelguide

F&F 10/2015 – Nobel 2015 F&F är bra som vanligt, men dessutom skulle jag vilja ge extra mycket beröm till årets Nobel-bilaga. Den var excellent! Mycket intressant och läsvärd, lagom djup, lagom omfattande, fin balans och layout. Högklassig­t!

Skulle kunna ges ut även på engelska. /Svante Brandänge

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden