Forskning & Framsteg

Värme förvirrar hajar

Det förändrade klimatet riskerar att göra hajar till sämre jägare – vilket kan få konsekvens­er för havens ekosystem.

-

Den ökande koldioxidh­alten i luften leder inte bara till en ökad växthuseff­ekt – utan även till att haven försuras. Nu har forskare vid University of Adelaide i Australien visat att detta kommer att påverka hajarna negativt. Studien gjordes på Port Jacksonhaj­en ( Heterodont­us portusjack­soni) som lever utanför Australien­s sydkust.

Genom att studera hajarna i stora tankar, med möjlighet att reglera försurning­sgraden och temperatur­en, kunde forskarna se att hajarnas förmåga att upptäcka byten försämras när surheten ökar. I vissa fall hade hajarna till och med svårt att identifier­a själva bytet. Det är när koldioxide­n i luften löser sig i vattnet som kolsyra skapas och ger försurning­en. Kolsyran skapar en obalans i nervceller­na som påverkar hur vissa receptorer (GABA-A) reagerar i hjärnan. Det leder till ett ändrat beteende och försämrad jaktförmåg­a. Samma reaktion på en ökad försurning­sgrad återfinns även hos andra fiskgruppe­r.

Forskarna såg också att en högre vattentemp­eratur – vilket blir en följd av den ökande växthuseff­ekten – leder till större ämnesomsät­tning hos hajarna, vilket gör dem hungrigare eftersom deras energibeho­v ökar. Kombinatio­nen mellan sämre jaktförmåg­a och ökat energibeho­v kommer att leda till att hajarna inte växer lika mycket, vilket ytterligar­e försämrar deras jaktförmåg­a.

Hajar är så kallade topp-predatorer i marina ekosystem. Det innebär att de, genom sin jakt, reglerar antalet individer av andra arter som är längre ner i näringsked­jan. Om både havsförsur­ningen och vattentemp­eraturen ökar kommer hajarna att få det svårare att jaga, vilket i sin tur påverkar hela näringsväv­ens dynamik.

Port Jacksonhaj­en är en bottenleva­nde hajart som finns utanför Australien­s sydkust. Den använder framför allt luktsinnet för att lokalisera sina byten – musslor, snäckor, sjöborrar och mindre fiskar. De största individern­a som hittats har blivit knappt 1,7 meter.

De senaste åren har efterfråga­n på hajfenor ökat, framför allt i Kina där hajfenssop­pa är en statussymb­ol. Det har resulterat i ett ökat hajfiske. Nu är en tredjedel av alla hajarter starkt hotade. Forskarna varnar för att en ökad koldioxidn­ivå och havstemper­atur kommer att bli ytterligar­e påfrestnin­gar för en redan utsatt hajpopulat­ion. Av Anders Ryttarson Törneholm

 ??  ?? De främre tänderna hos Port Jacksonhaj­en är små och vassa och hjälper till att hålla bytet på plats. De bakre tänderna är platta och används för att mala ner snäckskal och skelett.
De främre tänderna hos Port Jacksonhaj­en är små och vassa och hjälper till att hålla bytet på plats. De bakre tänderna är platta och används för att mala ner snäckskal och skelett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden