Forskning & Framsteg

Livsmoleky­ler i kometsvans

Alkohol och socker har för första gången hittats på en komet. Upptäckten stärker den så kallade panspermie­teorin – att livets byggstenar är spridda i universum och har kommit till jorden med kometerna.

-

Kometer är rester från solsysteme­ts födelse. Många far fram i kylan långt bort från solen, i Oortsmolne­t. Men när en komet av någon anledning tar sig närmare solen så tinar den frusna kometkropp­en och får en svans av material som blåser bort i solvinden.

Kometen Lovejoy, som i januari 2015 passerade jorden på drygt 70 miljoner kilometers håll, var just en sådan besökare från fjärran. När den vecklade ut sin långa svans upptäckte astronomer att kometen lämnade ifrån sig stora mängder etanol, samma sorts alkohol som finns i öl, vin och sprit. Även en enkel sockermole­kyl hittades i kometsvans­en, tillsamman­s med ett tjugotal organiska molekyler.

– Det är första gången som dessa komplexa molekyler upptäcks i en komet. Sedan tidigare kände vi till att det finns alkohol på vissa ställen i rymden, bland annat i de interstell­ära molnen i mitten av Vintergata­n, och i Orionnebul­osan, säger en av upptäckarn­a, astronomen Aage Sandqvist, professor emeritus vid Stockholms universite­t.

När Lovejoy var som mest aktiv kunde mängden alkohol uppmätas till cirka 500 flaskor vin i sekunden. Men ganska utspätt, kan man säga, för kometer består mest av is och grus.

– Samtidigt lämnade kometen uppemot 20 ton vatten i sekunden efter sig när den var som hetast. För de observatio­nerna tog vi hjälp av vår svenska satellit Odin, som fortfarand­e är igång, trots att den vid uppskjutni­ngen 2001 bara skulle leva i två år. Av Joanna Rose

”Det är första gången som dessa komplexa molekyler upptäcks i en komet.”

 ??  ?? Kometen Lovejoy med sin cirka fem miljoner kilometer långa svans den 13 januari 2015, två veckor innan Lovejoy rundade solen.
Kometen Lovejoy med sin cirka fem miljoner kilometer långa svans den 13 januari 2015, två veckor innan Lovejoy rundade solen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden