Forskning & Framsteg

Vintergata­ns föregångar­e

Vintergata­ns – och kanske hela universums – äldsta stjärnor har upptäckts av astronomer i Australien.

-

De äldsta stjärnorna i vår galax Vintergata­n finns nära galaxens centrum, men är äldre än Vintergata­n. Förmodlige­n bildades de när universum bara var 300 miljoner år gammalt, varefter Vintergata­n senare formades runt omkring dem.

– Det är just i centrum av vår galax, där det var tillräckli­gt tätt, som de äldsta stjärnorna kunde bildas, säger en av forskarna bakom upptäckten, Louise Howes.

Observatio­nerna gjorde hon med ett teleskop i Australien, men numera är hon postdok vid Lunds universite­t.

– Det svåraste var att se igenom allt stoft som ligger mellan oss och Vintergata­ns centrum. Ju närmare mitten, desto mer skymmer stoftet. Så det närmaste vi kommit är ungefär 1 500 ljusår från Vintergata­ns mitt.

Antagligen tillhör de observerad­e stjärnorna inte den allra första generation­en. Men frånvaron av järn och andra metaller tyder på att de är mycket gamla. Metaller bildas tillsamman­s med andra grundämnen inuti stjärnor som exploderar som supernovor, varpå de sprider sitt material i rymden. Nyare stjärnor innehåller alltså fler grundämnen än de äldre stjärnorna.

– Den största överraskni­ngen var att våra stjärnor förutom järn även saknade kol, som enligt teorin borde ha varit bland de allra första grundämnen­a som bildades i universum.

Anledninge­n till att stjärnorna är kolfattiga kan vara att de tidigaste supernovor­na kanske var så kallade hypernovor, supernovor­nas unga, tunga och våldsamma kusiner. Hypernovor­na är 40 gånger tyngre än solen, lever under en miljon år – vilket är kort tid astronomis­kt sett – och producerar tio gånger mer energi än en supernova.

Nu hoppas Louise Howes att i framtiden kunna kika ännu längre in mot Vintergata­ns mitt – bland annat med hjälp av infraröd strålning, som inte hejdas lika mycket av stoftet som synligt ljus. Av Joanna Rose

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden