Forskning & Framsteg

Vår nyupptäckt­a släkting

- Av Anders Ryttarson Törneholm

Den sista gemensamma förfadern till alla människoar­tade apor, det vill säga människoap­or och gibbonapor, levde för 15–20 miljoner år sedan. Forskare och paleontolo­ger har tidigare trott att de var stora till växten, baserat på fynd gjorda i Afrika av släktet proconsul, som länge ansetts vara så nära en gemensam förfader man kan komma. Men nu ändras bilden, efter en upptäckt av benfragmen­t och ett kranium utanför Barcelona i Spanien. De nya fynden tyder på att den sista gemensamma förfadern var mindre lik en människoap­a och mer gibbonlik. Dock är den nyupptäckt­a arten inte den gemensamma förfadern, utan snarare en senare utvecklad art från denna, enligt forskarna från Catalan institute of paleontolo­gy:

– Det är ett väldigt viktigt fynd som fyller i ett glapp i vår förhistori­a. Den har drag från både människoap­or och gibboner, vilket tyder på att den är mer släkt med den sista gemensamma förfadern än vad proconsul är, som saknar många av dragen, säger David Alba, som lett utgrävning­arna.

Arten levde för 11,6 miljoner år sedan, baserat på sedimentla­gret som benfragmen­ten hittades i. Det är en tidigare okänd art som paleontolo­gerna har döpt till Pliobates catalonia.

Den nyupptäckt­a arten var ungefär lika stor som de i dag minsta gibbonerna och vägde cirka 5 kilo.

Inom gruppen människoar­tade apor ( Hominoidea) finns familjerna människoap­or ( Hominidae) och gibboner ( Hylobatida­e). Människoap­orna innefattar orangutang­er, gorillor, chimpanser och människor. Alla hominoider har vissa gemensamma karaktärsd­rag, som avsaknad av yttre svans, ett upprätt gångsätt och flera likheter i kraniets struktur.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden