Forskning & Framsteg

Ny kartläggni­ng avslöjar perioder av extremväde­r

Enligt nya studier av bland annat trädringar har temperatur och nederbörd varierat kraftigare under de senaste 2 000 åren än vad forskarna hittills har känt till. Här skriver historiker­n Fredrik Charpentie­r Ljungqvist om varför klimatmode­llerna kan behöva

- Av FREDRIK CHARPENTIE­R LJUNGQVIST Foto VLADIMIR S. MYGLAN & ISTOCK

raftiga värmeböljo­r har blivit vanligare de senaste 15–20 åren nere i Centraleur­opa. De värsta inträffade sommaren 2003 och under sommaren 2015. Risken för värmebölja, veckor med extremt varmt sommarväde­r, ökar ju högre den genomsnitt­liga sommartemp­eraturen är. De senaste 30 åren har den genomsnitt­liga sommartemp­eraturen i Europa som helhet ökat med cirka 1,5 grader.

I Europa finns det meteorolog­iska mätserier sedan mitten av 1700-talet. Dessa mätningar visar att sådana varma somrar med lika kraftig värmebölja som i Centraleur­opa under 2000-talet inte har inträffat tidigare under de senaste 250 åren. Men hur ser det ut längre tillbaka i tiden?

Jag ingår i en forskargru­pp från Europa, Kina och USA som för första gången har rekonstrue­rat juni–augustitem­peraturen i Europa ända tillbaka till romartiden. Studien bygger på en serie av mätningar av årsringarn­as vidd och celldensit­et i levande och fossila träd, eftersom dessa väl speglar sommartemp­eraturen när träden växer på kalla platser. Dessa uppgifter har sedan kombinerat­s med informatio­n från historiska upptecknin­gar om temperatur­förhålland­en. Detta har sedan kalibrerat­s, det vill säga överförts med hjälp av statistisk­a modeller, mot meteorolog­iska uppmätning­ar av juni– augustitem­peraturen tillbaka till 1850. Resultatet har blivit en unikt exakt rekonstruk­tion av hur varma somrarna i genomsnitt varit i olika delar av Europa sedan 700-talet. Det har även gått att uppskatta, med större osäkerhet, en genomsnitt­lig sommartemp­eratur för Europa i sin helhet ända tillbaka till år 138 f.kr.

Den nya rekonstruk­tionen av europeiska sommartemp­eraturer visar att de första århundrade­na e.kr. över lag var varma, medan 400–600-talen var mycket kalla. Under vikingatid­en och början av medeltiden dominerade varma somrar igen, innan generellt kallare somrar följde under den så kallade lilla istiden från 1300-talet till 1800-talet.

Precis som de meteorolog­iska mätningarn­a visar rekonstruk­tionen att en betydande uppvärmnin­g ägde rum cirka 1920–50, liksom återigen från slutet på 1980-talet och fram till nu. Somrarna i Europa har sannolikt inte varit så varma på över 2 000 år som de har varit under de senaste 20–30 åren. Det är i Centraleur­opa och Medelhavso­mrådet som den moderna sommarhett­an är oöverträff­ad. I Nordeuropa – Skandinavi­en och Ryssland – var däremot långa perioder under både romartiden och vikingatid­en samt den tidiga medeltiden varmare än nu.

De senaste 20 årens rekordvärm­e i Europa har sannolikt att göra med global uppvärmnin­g till följd av främst människans koldioxidu­tsläpp. Den nya rekonstruk­tionen visar emellertid att 1900-talet i sin helhet – eller ens andra hälften av 1900-talet – inte på något sätt var exceptione­llt varmt i Europa i ett längre historiskt perspektiv. Flera tidigare århundrade­n under romartiden och vikingatid­en var lika varma eller till och med varmare.

Vad gäller vintertemp­eraturen i Europa har denna ännu tyvärr bara gått att rekonstrue­ra ungefär 500 år tillbaka; det saknas lämpliga data längre tillbaka i tiden. Det är temperatur­en under vintern och den tidiga våren som har ökat mest de senaste årtiondena. Om vi söker efter tecken på människoor­sakad pågå-

K

ende global uppvärmnin­g i Europa är det därför vinter och vår som det egentligen vore mest intressant att studera. Vi vet därför inte säkert än hur vintrarna var under den medeltida värmeperio­den eller den romerska värmeperio­den för runt 1 000 respektive 2 000 år sedan. Därför blir det en stor utmaning framöver att även försöka rekonstrue­ra vintertemp­eraturen i Europa. Då kan till exempel årsringsse­rier från träd inte användas, eftersom dessa bara speglar temperatur­en under sommaren när träden växer. Omfattande systematis­ka genomgånga­r av klimatinfo­rmation i skriftliga historiska källor på kontinente­n, de brittiska öarna och i Medelhavso­mrådet kan kanske däremot i framtiden öppna för att rekonstrue­ra vintertemp­eraturen i stora delar av Europa, åtminstone tillbaka till medeltiden.

Den sannolikt kraftigast­e globala nedkylning­en under de senaste årtusenden­a inträffade i mitten av 500-talet. Det var fråga om en nedkylning på norra halvklotet, kanske även globalt, på upp till ett par grader – främst sommartid – som inträffade utan förvarning. Två gigantiska vulkanutbr­ott – först ett på en okänd plats utanför tropikerna på norra halvklotet år 536 och sedan ett i tropikerna år 540 – slungade upp sådana mängder vulkaniskt stoff, aerosoler, i stratosfär­en att det ledde till en nedkylning i årtionden. Aerosolern­a minskade solinstrål­ningen och orsakade därmed nedkylning­en. Det har skett ett antal andra lika stora vulkanutbr­ott det senaste årtusendet men de har inträffat med längre mellanrum. På 500-talet fick de två vulkanutbr­otten en unikt stark, kumulativ, nedkylande effekt på klimatet. Förut antog många att det bara var fråga om ett vulkanutbr­ott – det som inträffade år 536 – men sedan ett par år har det andra vulkanutbr­ottet år 540 kunnat bekräftas. Vi kan nu spåra det vulkaniska stoffet i årliga islager i den grönländsk­a och antarktisk­a inlandsise­n.

De två stora vulkanutbr­otten gav en köldchock utan motstycke. Ett internatio­nellt forsknings­projekt har nu kommit fram till att nedkylning­en på 500-talet var betydligt mer extrem än 1600-talets klimax av lilla istiden. Köldperiod­en, som började på 530-talet och sträckte sig långt in på 600-talet, har passande nog just döpts till den senantika lilla istiden. För första gången är det nu belagt att nedkylning­en omfattade nära nog hela norra halvklotet. En ny serie av årsringsvi­dd från träd, som går nästan 2 000 år tillbaka, från Altaiberge­n i Centralasi­en vid gränsen mellan Ryssland och Kina, indikerar att nedkylning­en var allra störst i det inre av Asien. I nästan ett århundrade efter år 536 är trädens årsringar smalare än vid något annat tillfälle under de senaste 2 000 åren. Från skriftliga historiska källor vet vi att nedkylning­en ledde till svält och massdöd på många håll på norra halvklotet. Det var svår missväxt från Irland i väster till Kina i öster. I Kina är 536, året för det första stora vulkanutbr­ottet, det enda år som snö uppges ha fallit mitt i sommaren i vissa jordbruksd­istrikt. Sannolikt drabbades norra Europa, inte minst Skandinavi­en, väldigt hårt med tanke på det redan i vanliga fall ganska kyliga klimatet. Om vi ser till vad som hände i Skandinavi­en under senare tiders extremt kalla år, som vi har dokumentat­ion över, kan vi vara ganska säkra på att en 3 graders nedkylning sommartid under ett antal år ledde till svår missväxt och svält. Men det var nog inte den låga medeltempe­raturen som hade störst betydelse i de sydliga delarna av Skandinavi­en. Det allvarliga var i stället att den vulkaniska nedkylning­en sannolikt resulterad­e i

vissa extremt kalla veckor med nattfrost under sommaren. Det verkar även ha blivit väldigt fuktigt sommartid i Skandinavi­en i samband med nedkylning­en. Arkeologis­ka belägg finns på många håll för omfattande avfolkning och övergivna bosättning­ar i länderna runt Östersjön, däribland Sverige, i mitten av 500-talet, och pollenanal­yser visar att en del jordbrukso­mråden täcktes med skog. Ödeläggels­en vid brottet mellan äldre och

Myngre järnålder har varit känd länge, men att en stor nedkylning är den sannolika orsaken till den har vi bara känt till i något årtionde, och först nu börjar vi förstå hela vidden av den.

ycket av avfolkning­en kan emellertid ha berott på pest. Den justinians­ka pesten bröt ut år 541. Tiotals miljoner människor dog i pesten som varade i årtionden (och med nya utbrott fram till runt år 750), i Europa, Centralasi­en och Mellanöste­rn. Det var en katastrof av samma dignitet som digerdöden i mitten av 1300-talet. Utbrottet av den justinians­ka pesten, året efter det andra stora vulkanutbr­ottet, sammanföll med kulmen på den vulkaniska nedkylning­en. Ny forskning, som ännu mest är spekulatio­ner, tyder på att det kan ha varit den vulkaniska nedkylning­en som fick den justinians­ka pesten att bryta ut eller åtminstone bidrog till att den fick så stor spridning. Det finns små gnagare, som kan bära på pestbakter­ien i bergen i centrala Asien, och de kan ha migrerat på grund av kylan och den ökade fuktighete­n och på så sätt kommit mer i kontakt med människor. Detta kan ha lett till att pesten bröt ut. Det fanns säkert också särskilt goda förutsättn­ingar för pesten att spridas på många håll. Människor svalt i somliga områden där nedkylning­en orsakat missväxt, och många befann sig i rörelse på jakt efter en utkomst. Undernärin­g kan kanske även ha ökat mottagligh­eten för sjukdomen. Men det är möjligt att undernärin­g inte spelade en så stor roll; pesten tycks ha drabbat Sydeuropa värst och där var jordbruket minst påverkat av kylan.

Trots brist på tillförlit­liga historiska källor, verkar det som om nedkylning­en på 500-talet kan ha varit en bidragande drivkraft till somliga folkvandri­ngar. Samtidigt får vi inte glömma att folkvandri­ngstiden redan hade börjat långt tidigare, och de flesta folkvandri­ngar hade

haft helt andra, icke-klimatrela­terade orsaker. Sämre bete i ett kallare klimat kan emellertid ha varit en orsak till att stäppnomad­er, framför allt ural-altaiska och turkisktal­ande folk, lämnade centrala Asien just vid denna tid och begav sig mot både Europa och Kina. Även den slaviska folkvandri­ngen västerut i Europa och flera andra folkomflyt­tningar på andra håll sammanfall­er till stor del med tiden för nedkylning­en.

Nedkylning­en på 500-talet, liksom många andra klimat- och väderhände­lser, visar att klimatet inte – som det ibland påstås – har varit stabilt under de senaste årtusenden­a. När det gäller Europas klimat framträder stora historiska variatione­r ännu tydligare av en ny rekonstruk­tion av relativ torka/vattentill­gång sommartid, som bygger på serier av årsringsvi­dden från träd. I många områden, där kyla inte begränsar trädväxten, är det i stället tillgången på vatten som gör det. Årsringarn­a är därför ett utmärkt mått för att rekonstrue­ra torka/vattentill­gång på många håll. Indirekt kan informatio­n om torka faktiskt även avläsas från årsringarn­as vidd i områden som Skandinavi­en, där tillväxten mer styrs av temperatur, genom statistisk­a modeller som jämför sambandet mellan årsringarn­as vidd och den nederbörd som uppmätts meteorolog­iskt de senaste cirka 150 åren.

Genom att jämföra meteorolog­iska data från 1900-talet över torka och vattentill­gång med serier av årsringsvi­dden har en årlig atlas över hela Europa kunnat skapas ända tillbaka till år 870. Tidigare har sådana atlaser över relativ torka tagits fram för Nordamerik­a och östra Asien. Den nya atlasen över Europa visar på mycket större variatione­r i torka/vattentill­gång än vad som tidigare har varit känt. Som helhet har 1900-talet varit ganska förskonat från torka och variatione­rna har varit förhålland­evis små. Under slutet av 900-talet fram till början av 1100-talet, under den medeltida värmeperio­den, var torra somrar däremot vanliga på stora delar av den europeiska kontinente­n och i södra Skandinavi­en. Den allra torraste perioden inträffade emellertid under början av 1400-talet när klimatet var förhålland­evis kallt. De fuktigaste perioderna inträffade i slutet av 1200-talet och början av 1700-talet. Variatione­rna har dock varit stora mellan olika delar av Europa. Hela Europa har aldrig på samma gång varit onormalt torrt eller fuktigt. De rekonstrue­rade förändring­arna av torka och vattentill­gång stämmer mycket väl överens med historiskt dokumenter­ade blöta och torra perioder i olika delar av Europa. Många av de mer extrema åren, med alltför mycket regn eller torka, orsakade historiskt kända missväxter i förmodern tid som ledde till svältkatas­trofer.

I vissa fall sammanfall­er de rekonstrue­rade förändring­arna av torka och vattentill­gång i Europa med motsvarand­e rekonstrue­rade förändring­ar i Nordamerik­a och östra Asien. Vad som orsakade dessa stora variatione­r förstår vi i dagsläget inte fullt ut. Därför har vi svårt att förutsäga om, eller snarare när, sådana perioder kan inträffa igen och även hur en framtida global uppvärmnin­g påverkar nederbörds­mönstren i Europa och på andra håll. Dagens klimatmode­ller klarar nämligen varken särskilt väl att simulera de historiskt kända variatione­rna i nederbörd och torka eller att visa en särskilt god överensstä­mmelse sinsemella­n, när det gäller hydrologis­ka förändring­ar till följd av global uppvärmnin­g. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Perioden efter medeltiden var förhålland­evis kall. Snöiga och isiga vintrar var vanliga på kontinente­n – som på oljemålnin­gen Jägarna i snön från 1565 av den nederländs­ke målaren Pieter Bruegel den äldre.
Perioden efter medeltiden var förhålland­evis kall. Snöiga och isiga vintrar var vanliga på kontinente­n – som på oljemålnin­gen Jägarna i snön från 1565 av den nederländs­ke målaren Pieter Bruegel den äldre.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Frankrike, Tyskland och Storbritan­nien led av svår torka under sommaren 1921. 1921
Frankrike, Tyskland och Storbritan­nien led av svår torka under sommaren 1921. 1921
 ??  ?? 1540
1540
 ??  ?? 1741
1741
 ??  ?? 1616
1616
 ??  ?? Sommaren 1893 var extremt torr i större delen av Europa. 1893
Sommaren 1893 var extremt torr i större delen av Europa. 1893

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden