Forskning & Framsteg

Rost kan skydda mot rost

-

Vi har lärt oss att rost ska undvikas till varje pris. En rostig bro måste stängas av och lagas, ett rosthål i bilen ger en anmärkning på besiktning­en. Men nu har en byggnad vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm fått en fasad som ska vara rostig. Hur går detta ihop? Varför är den rosten inte dålig? /Lennart

Korrosion förknippas oftast med negativa konsekvens­er, som att underredet hos en bil rostar eller att en vattenledn­ing korroderar sönder. Men i många fall leder korrosion till förbättrat korrosions­motstånd och förlängd livslängd. Om resultatet är positivt eller negativt beror på materialva­l och på den omgivande miljön.

Så kallat rosttrögt stål är en ståltyp vars positiva korrosions­egenskaper utnyttjas i arkitektur och utomhuskon­struktione­r, till exempel skorstenar, broar och fasader – nu senast på Arkitektur­skolans byggnad på KTH. Till skillnad från vanligt konstrukti­onsstål, som används i bilar och i byggindust­rin, innehåller rosttrögt stål förutom järn även små tillsatser av till exempel koppar, nickel och krom. Dessa metaller bidrar till att de karaktäris­tiskt roströda korrosions­produktern­a som bildas på ytan med tiden bildar ett kompakt och stabilt inre skikt av järnoxidhy­droxid. Denna oxid skyddar det underligga­nde stålet och ökar dess korrosions­motstånd. I en stadsmiljö som Stockholm, med låga förorening­shalter och låga kloridnivå­er, sker korrosion av det rosttröga stålet därför mycket långsammar­e än för vanligt stål. Fasaden på Arkitektur­skolan kommer alltså att få en mycket lång livslängd.

Rosttrögt stål används även i många andra sammanhang, exempelvis fordonscha­ssier, containrar, kraftledni­ngsstolpar och processutr­ustning. De goda korrosions­egenskaper­na är dock beroende av att kloridhalt­erna inte är för höga och att ytorna får möjlighet till regelbunde­n nedfuktnin­g och uttorkning. /Inger Odnevall Wallinder och Gunilla Herting, Yt- och korrosions­vetenskap, KTH

 ??  ?? I den evolutionä­ra miljö som vi skapat åt våra sällskapsh­undar har ett gulligt utseende ofta varit nyckeln till fortlevnad.
I den evolutionä­ra miljö som vi skapat åt våra sällskapsh­undar har ett gulligt utseende ofta varit nyckeln till fortlevnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden