Forskning & Framsteg

Samverkan får inte bli en floskel

- Patrik.hadenius@fof.se

m Frida faller trycker hon på larmklocka­n. Larmets signal går till en larmcentra­l. Operatören på larmcentra­len kontaktar hemtjänste­n, som kommer hem till Frida.

Många äldre har ett trygghetsl­arm på armen. Tack vare ett sådant kan de bo längre hemma. Trygghetsl­armet fungerar normalt dygnet runt.

Men trygghetsl­armen bygger på en gammal teknik, utvecklad på den tid då vi hade fasta telefoner kopplade med koppartråd­ar till telenätet. Systemet fungerar inte perfekt i den nya digitala och mobila världen. Samtidigt skulle nya larm – när de ändå anpassas – kunna utvecklas och erbjuda helt nya tjänster, till exempel videosamta­l med barnen.

För att en sådan utveckling ska bli bra måste flera parter samverka: landsting, kommuner, små och stora teknikföre­tag, vårdtagare, anhöriga och forskare.

Mycket riktigt är nya trygghetsl­arm ett exempel som statens näst största forsknings­finansiär, Vinnova, väljer när jag frågar efter exempel på lyckad samverkan. Skälet till att jag frågar är att regeringen­s forsknings­propositio­n, som presentera­des i slutet av november, heter Kunskap i samverkan. Vinnova är också en av propositio­nens stora vinnare.

Att samverkan lyfts fram så tydligt är i princip invändning­sfritt. Samverkan betyder att forsknings­resultaten når ut i samhället. Eftersom forskninge­n är finansiera­d av oss, via skatten, är det viktigt att vi också får veta vad pengarna går till. Det ger även forskninge­n ökad legitimite­t. Men samverkan är också bra för själva forskninge­n. När en forskare förklarar eller implemente- rar sina resultat leder det ofta till att forskaren ser sina egna resultat i ett nytt ljus. Inte sällan händer det att de forskare som medverkar i Forskning & Framsteg berättar att popularise­ringen varit en nyttig och givande process, som lett till nya insikter.

Samverkan är alltså genomgåend­e en god sak. Alla gillar samverkan. Men – det är samtidigt och paradoxalt nog ett hot. Risken är överhängan­de för att samverkan blir ett ihjälkrama­t, urvattnat och till slut helt betydelsel­öst ord. En floskel. Ordet används 207 gånger på forsknings­propositio­nens 167 sidor (och 10 gånger i denna ledare). Ett sätt att råda bot på detta är att tvingas konkretise­ra och utvärdera de samverkans­projekt som genomförs. Men hur mäter man hur framgångsr­ikt ett samverkans­projekt är? Det är ju sällan möjligt att göra en jämförande studie med fall där samverkan inte testats. Att Fridas trygghetsl­arm fungerar också i framtiden är givetvis en framgång. Men hade det kanske löst sig också utan stöd av Vinnova – kan man till och med tänka sig att larmet blivit ännu bättre utan att en myndighet lade sig i utveckling­en? Det får vi aldrig veta.

MISSA INTE!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden