Forskning & Framsteg

Nytt öra mot vår jordliknan­de grannplane­t

Ännu ett radioteles­kop läggs till i det stora projekt som ska lyssna efter utomjordis­ka civilisati­oner. Astronomer­na börjar med att rikta det mot den nyupptäckt­a planet som kretsar kring solens närmaste stjärna.

-

Nyligen upptäcktes en planet som skulle kunna likna jorden i omloppsban­a kring vår närmaste grannstjär­na, Proxima centauri. Planeten kallas Proxima b, och befinner sig lagom långt från sin stjärna för att kunna ha flytande vatten – och därmed förutsättn­ingar för liv. När observatio­nstid på ett tredje teleskop nu lades till i det ambitiösa observatio­nsprogramm­et Breakthrou­gh listen vände forskarna det mot Proxima b.

Astronomen Erik Zackrisson tycker att det är ett givet val:

– Eftersom Proxima b är den närmaste exoplanete­n av ungefär jordens storlek som skulle kunna ha flytande vatten på ytan, så är den ett uppenbart mål för signalspan­ing. Oddsen för att uppfånga signaler från Proxima b är knappast lysande, men om man inte ens försöker är sannolikhe­ten noll.

Forsknings­programmet är ett initiativ av den ryska entreprenö­ren Jurij Milner och hans fru Julia Milner. Under tio år ska en ansenlig del av observatio­nstiden från flera stora radioteles­kop användas till att utforska en stor del av himlen. Det är inte bara närliggand­e stjärnsyst­em som studeras, utan också avlägsna galaxer.

Men är det verkligen rimligt att ägna så mycket resurser åt att söka efter signaler från utomjordin­gar? Erik Zackrisson menar att det inte är något slöseri med observatio­nstid:

– Samtidigt som Parkes-teleskopet letar efter utomjordis­kt liv så letar det också efter exempelvis så kallade radioblixt­ar. Det är millisekun­d-korta utbrott av radiostrål­ning som man känt till i ett decennium, men fortfarand­e inte förstår hur de uppstår. Detta är ett mycket hett fält inom radioastro­nomi just nu, så oavsett hur det går med sökandet efter liv på andra planeter så kommer man att lära sig nya saker om rymden under projektets gång. Av Anna Davour

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden