Forskning & Framsteg

Friheten på nätet fortsätter att minska

För sjätte året i rad minskar friheten på internet. Två tredjedela­r av världens internetan­vändare lever nu med nätcensur, visar en ny rapport.

- Av Marie Alpman

Internet blir allt mindre fritt. Två av tre internetan­vändare i världen lever i länder där kritik mot ledare och militär möts med censur, enligt en ny rapport från Freedom house, en amerikansk organisati­on grundad 1941 som arbetar med demokratif­rågor.

Det är sjätte året i rad som friheten på internet minskar visar undersökni­ngen, som omfattar 65 länder och 88 procent av världens internetan­vändare. Kina rankas som det minst fria landet på nätet följt av Syrien och Iran. Nordkorea är inte med bland de undersökta länderna.

De största försämring­arna sedan 2012 har skett i Ukraina, Venezuela, Turkiet, Ryssland och Etiopien. Turkiet beskrivs i år för första gången som ”inte fritt”, efter att tidigare betraktats som ”delvis fritt”.

Under flera år har censuren ökat på sociala nätverk som Facebook och Twitter. I 38 av de 65 länderna har personer arresterat­s på grund av inlägg på sociala medier.

En ny trend är att meddelande­tjänster som Whatsapp och Telegram allt oftare begränsas eller stängs av helt. Mest drabbad är Whatsapp, som har begränsats i tolv länder det senaste året.

– Jag är tyvärr inte förvånad, säger Tobias Pulls på Karlstads universite­t.

I sin forskning arbetar han bland annat med att utveckla anonymitet­snätverket Tor, ett verktyg som skyddar internetan­vändare mot övervaknin­g och gör det möjligt att komma runt nätcensur (se Svenskt bistånd hjälper hackare att lura nätcensure­n, F&F 9/2012).

När ett land skärper censuren syns det ofta i Tor-trafiken.

– Vi har till exempel sett en tydlig spik i trafiken i Turkiet på grund av situatione­n där, säger Tobias Pulls.

I Kina finns ett antal tusen Tor-användare, även om de kinesiska myndighete­rna gör mycket för att stoppa Tor och andra anonymitet­stjänster.

– Det är en katt-och-råtta-lek. Det finns många tekniska motdrag, till exempel att göra det svårt att blockera Tor, utan att samtidigt ställa till skada för det kinesiska näringsliv­et, säger Tobias Pulls.

Chattprogr­am i mobilen som Whatsapp är svåra att koppla till Tor-nätverket. I stället utvecklas det nya appar för snabb och anonym kommunikat­ion. Ett exempel är programvar­an Ricochet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden