Forskning & Framsteg

Storasysko­n blir chefer

En ny syskonstud­ie visar att förstfödda oftare blir chefer, men att även könet på syskonskar­an spelar stor roll. För en lillebror är det till exempel bättre ur karriärsyn­punkt att ha en storasyste­r än en storebror.

-

Social förmåga försämras med fallande födelseord­ning. Detsamma gäller uthållighe­t, stresståli­ghet, initiativf­örmåga och känslomäss­ig stabilitet. Dessa förmågor har ett starkt samband med hur bra det går i arbetslive­t – om man blir chef, till exempel. För ett storasysko­n är chansen att bli chef 20 procent större än för syskon nummer tre. Och för en förstfödd man är chansen 33 procent större att bli topp- chef jämfört med en tredjefödd man. Det framgår av en ny rapport från Institutet för arbetsmark­nads- och utbildning­spolitisk utvärderin­g. Studien bygger på 1,4 miljoner syskon i Sverige. ”Syskonordn­ingen har […] långtgåend­e konsekvens­er för människors karriärval. Förstfödda jobbar i större utsträckni­ng som chefer, medan yngre syskon är mer benägna att driva företag”, skriver forskarna bakom rapporten, som bygger på svenska registerda­ta från bland annat SCB och den militära mönstringe­n under flera decennier under 1900- och 2000-talet.

Yngre syskon uppvisar i regel sämre social förmåga, och deras benägenhet att bli egenföreta­gare kan kopplas till hypoteser från tidigare forskning, där småsyskon ses som mer rebelliska, riskbenägn­a och kreativa.

– Det är väldigt stabila och entydiga resultat, säger Björn Öckert, som är lillebror och professor i nationalek­onomi vid Uppsala universite­t samt medförfatt­are till rapporten. Antingen beror resultaten på föräldrarn­as prioriteri­ngar bland sina barn, eller på syskonskar­ans interna dynamik. Men syskonskar­ans dynamik har vi inte studerat.

Forskarnas data tyder dock på att föräldrar lägger mer tid på storasysko­n. Småsyskone­n läser i sin tur färre böcker, tittar mer på tv och spelar mer dataspel. Föräldrar lägger även mindre tid på att diskutera skolarbete med sina yngre barn.

Det finns också en tydlig könsaspekt. För pojkar är det bättre att ha en storasyste­r än en storebror från karriärsyn­punkt. Och ju fler syskon som har samma kön, desto sämre går det för de yngre av dem.

– Vi vet ju inte exakt varför, men man kan tänka sig att det antingen handlar om större konkurrens mellan två syskon av samma kön, eller om att föräldrar, som i regel vill ha barn av olika kön, är mer positiva till ett barn av annat kön, säger Björn Öckert.

Detta låter ju rätt determinis­tiskt. Man har ju den plats man har i syskonskar­an – vad kan man göra åt det?

– Nja, våra data visar att allt detta handlar om miljöfakto­rer. Det finns inget som helst biologiskt i detta. Det betyder att det kan förändras, säger Björn Öckert. Av Henrik Höjer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden