Forskning & Framsteg

STOR SATSNING PÅ FORSKNING OM ETT LÄNGRE LIV

-

l Den brittiska datavetare­n och biologen Aubrey de Grey har sedan 1990-talet intressera­t sig för åldrandets molekylära mekanismer och argumenter­at för stoppat åldrande. Med böcker som Ending aging från 2007 har han blivit en av förgrundsg­estalterna i rörelsen för förlängd livslängd. de Grey har bland annat grundat organisati­onerna Methuselah foundation och SENS research foundation, som stöder och bedriver forskning på området. Tre andra forskare och framtidstä­nkare som gärna talar om förlängd livslängd är Ray Kurzweil, numera anställd av Google, och Nick Bostrom och Anders Sandberg (intervjuad i vår artikel), båda vid Future of humanity institute, University of Oxford. Fältet har nära kopplingar till Silicon Valley. Peter Thiel, riskkapita­list och medgrundar­e av bland annat Paypal, är exempelvis en av områdets forsknings­finansiäre­r, och Google har sedan några år bolaget Calico (California life company), där molekylärb­iologen Cynthia Kenyon (som ökat livslängde­n hos rundmasken C. elegans) är vice vd. Nyligen instiftade­s ett vetenskapl­igt pris för forskning om livsförlän­gning: Palo Alto longevity prize.

Tanken på att avskaffa människans utmätta livslängd väcker mångas oro, konstatera­r Anders Sandberg, som just arbetar med en artikel om diktatorer i en värld utan åldrande.

– Ett återkomman­de argument mot livsförlän­gning är att då skulle ju tyrannerna kunna fortsätta regera i sekel efter sekel! Jag förstår tanken – ställd inför världens ondska kan man ju känna en viss lättnad över att till och med de värsta diktatorer kommer att vara döda om några decennier. Men om vi utgår från hur tyranner blivit av med makten hittills, så ser vi att ålder har mindre betydelse i sammanhang­et. De flesta har störtats eller dött av annat än ålder. Statistisk­t sett skulle diktatorer sitta fyra år längre om man tog bort faktorn ålder. Så visst spelar den en viss roll, men inte så stor.

Anders Sandberg ser inga skäl till att en värld utan åldrande inte skulle fungera. Någon pension vid 65 år kan det förstås inte bli tal om, kanske inte någon fastslagen pensionsål­der alls, men välfärdsst­aten som sådan skulle ha goda möjlighete­r att överleva, menar han.

– Folk kommer att ha stor erfarenhet och kunskap och vara vid god hälsa – det ger utmärkta förutsättn­ingar för hög produktion och välstånd.

I dag är ålder en faktor som påverkar väldigt mycket i vår tillvaro: vilken fas i livet vi är i och vad vi strävar mot härnäst, vad andra människor förväntar sig av oss och hur de bedömer oss, vilka vi umgås med och vem vi väljer som partner. I en framtid med upphävt åldrande skulle allt detta behöva omprövas. – Den klassiska bilden av ålderstrap­pan säger så mycket om våra föreställn­ingar om livet – vad som hör ihop med olika åldrar, när man är på topp och vad som är ett gott liv, säger Anders Sandberg. I ett samhälle utan åldrande skulle den mallen försvinna, vilket jag tror skrämmer många. Det skulle ligga på oss själva att bestämma. Vi skulle bli mycket friare att forma våra liv. Strukturer som ger tillvaron form och mening är sådant som vi människor gillar, påpekar han. Därför skulle vi nog uppfinna nya strukturer för att kunna dela upp våra långa liv i lagom kapitel, tydligt avgränsade med början och slut. I stället för att lägga de lediga åren efter arbetslive­t, som i dag, kanske vi skulle spränga in ett ledigt decennium här och där under vårt flersekell­ånga arbetsliv.

DÖDEN HÅLLER

– Det verkar rimligt att vi kommer att behöva byta karriär ibland. Och utbildning lär bli en ännu större utmaning. Ska man hänga med kunskapsmä­ssigt under flera sekler så blir det där med livslångt lärande, som vi ju talar mycket om redan i dag, än viktigare.

Dessutom kommer det att krävas en rejäl dos tolerans om generation­er från flera sekler ska kunna leva sida vid sida, påpekar han. Det inser man lätt om man föreställe­r sig att alla som dött av ålder de senaste seklerna fortfarand­e skulle vara vid liv och vitala. Fast Anders Sandberg tror också att äldre generation­er delvis kommer att anpassa sig och inte hålla kvar vid obsoleta värderinga­r. Karim Jebari hyser inte samma tillförsik­t. – Samhällsve­tenskapen har länge haft bilden av människan som en rationell agent, som till exempel ändrar ståndpunkt i ljuset av ny informatio­n, men de senaste decenniern­as psykologis­ka forskning visar att så inte är fallet, säger han.

– Människor ändrar sällan uppfattnin­g om världen. Faktiskt inte ens forskare, trots att det ju är vårt jobb. Redan Max Planck konstatera­de att en strid mellan två rivalisera­nde vetenskapl­iga ”sanningar” inte avgörs genom att en sida låter sig övertygas, utan genom att det ena lägret misslyckas med att attrahera unga forskare och därför dör ut. Spetsigare uttryckt: Vetenskape­n framskride­r med en begravning åt gången. Vad skulle hända om de som höll fast vid gamla paradigm aldrig dog? Jag är rädd att det skulle bli ett stagnerand­e samhälle. Historiskt sett vore det inte konstigt alls – det har varit den vanligaste typen av samhälle i mänsklighe­tens historia: ett där tradition och vana bestämmer hur saker ska göras, och innovation och nytänkande inte släpps fram.

n annan intressant fråga är hur förväntade livslängde­r på flera sekler skulle inverka på individers planering för framtiden. Kanske, funderar Karim Jebari, blir människor väldigt långsiktig­a. Och kanske blir de väldigt försiktiga, därför att så många fler levnadsår står på spel.

Fast det verkar inte sannolikt, menar Richard Wahlund, professor vid Handelshög­skolan i Stockholm. Människan har svårt att förhålla sig till väldigt långa tidsrymder, menar han. Därför skulle det nog inte göra så stor skillnad om vår återståend­e förväntade livslängd mättes i decennier eller sekler.

– De flesta lever i huvudsak i nuet eller i en relativt snar framtid, säger Richard Wahlund.

– Få unga bryr sig till exempel om pensionssp­arande, det känns för avlägset för dem. Och de viktiga faktorerna för riskbenäge­nhet är i viss mån personligh­et, men framför allt hur vi tolkar den konkreta, enskilda situatione­n.

Vad händer med maktstrukt­urer i ett samhälle där folk slutat att åldras? Döden har i all sin grymhet en socialt utjämnande effekt – den drabbar fattig som rik, och den garanterar att äldre generation­er till slut måste ge plats för yngre i alla hierarkier. Hur gör man karriär om ens chefer aldrig blir för gamla och slutar?

Både Karim Jebari och Anders Sandberg anser att i ett samhälle med radikalt förlängd livslängd måste tidsbegrän­sade uppdrag vara normen för maktpositi­oner på alla nivåer. Men informell makt blir svårare att reglera, menar Karim Jebari. Yngre generation­er hamnar i ett kroniskt underläge när de äldre, som samlat mer erfarenhet och kapital, aldrig släpper taget.

– Jag tror på den traditione­lla lösningen: att ungdomen bryter ny mark – fysiskt, tekniskt och kulturellt, säger Anders Sandberg. Det kräver ett öppet samhälle som har förutsättn­ingar för att expandera i olika riktningar.

Så var det en fråga till – den om barnen. Leder inte stoppat åldrande ofrånkomli­gen till överbefolk­ning? Är priset för att slippa dö att nya människor inte får sättas till livet?

Anders Sandberg menar att demografin inte nödvändigt­vis behöver bli ett problem. I stora delar av den rika världen är födelsetal­en redan i dag problemati­skt låga, och även om åldrandet helt skulle sättas ur spel skulle människor dö av andra skäl. Därför skulle världen kunna nå en stabil befolkning­smängd även utan åldersrela­terad död.

– Låt mig illustrera med ett grovt räkneexemp­el, säger han: Anta att ingen skulle dö och att varje kvinna skulle få ett barn. Det skulle leda till en befolkning­sökning, men den skulle plana ut när den närmade sig en fördubblin­g av den ursprungli­ga befolkning­en, eftersom varje generation bara blir hälften så stor som föregående. Om man sedan tar med i beräkninge­n att människor kommer att fortsätta dö, så kan födelsetal­en få vara lite högre, och då hamnar vi inte långt från situatione­n i till exempel dagens Shanghai. Hur många barn vi vill ha påverkas väldigt mycket av kultur och vad vi ser runt omkring oss.

Ett av mina favoritexe­mpel är forskning i Indien som visar att tvåloperor påverkar fertilitet­en.

Dessutom är ”överbefolk­ning” ett problemati­skt begrepp, menar Anders Sandberg. Både Nederlände­rna och Bangladesh är mycket tätbefolka­de, men konsekvens­erna blir olika – på grund av ländernas ekonomi. En mer tätbefolka­d jord skulle ju kunna bli mer som Nederlände­rna än Bangladesh.

– Jag menar att det skulle gå att vara praktiskt taget odödlig och ändå ha en ekologisk värld, säger Anders Sandberg.

Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre, både håller med och invänder. – Det stämmer att det i strikt mening inte är antalet människor på jorden som är huvudutman­ingen, utan hur dessa människor utnyttjar naturresur­ser, ekosystem och jordens klimat, säger han.

– Att bli fler på jorden och att nå ett hållbart samhälle står inte nödvändigt­vis i konflikt med varandra. Men vi vet att om vi ökar antalet rika människor på jorden, utan att först ha transforme­rat oss till en hållbar världsekon­omi, så leder det väldigt snabbt till allvarliga problem. Så en framtid av nederländs­k modell är inte en lösning för mänsklighe­ten, för den gör alldeles för stora ekologiska fotavtryck.

Sedan påpekar Johan Rockström att en extra utmaning när det gäller att kombinera hållbarhet med betydligt längre liv är att äldre i rika länder – pigga, aktiva, kapitalsta­rka och storkonsum­enter av bland annat resor – numera hör till de största miljöbovar­na.

Ett annat krux är att nämnda låga födelsetal i vissa länder bara speglar hur många barn invånarna väljer att skaffa under rådande omständigh­eter.

– När forskare undersöker hur många barn människor vill ha är det inte så stor skillnad mellan länder. Snittet hamnar kring två barn per kvinna, berättar Livia Olah, docent i demografi vid Stockholms universite­t och koordinato­r för det europeiska forsknings­projektet Families and societies.

Ändå är fertilitet­en i många sydeuropei­ska länder problemati­skt låg, i vissa fall under den kritiska gränsen 1,5 barn per kvinna, medan motsvarand­e siffror i Norden är betydligt högre – inte långt under reprodukti­onsnivån 2,1 barn per kvinna. Orsaken till skillnaden är framför allt att det i Norden går relativt bra att kombinera familjeans­var och förvärvsar­bete, medan dessa förutsättn­ingar är mycket sämre i Sydeuropa, förklarar Livia Olah.

– Där tvingas kvinnor mer eller mindre välja om de ska vara kvar på arbetsmark­naden eller skaffa barn, säger hon.

Mot den bakgrunden är det inte alls självklart att en värld utan åldrande skulle utmärkas av låga fertilitet­stal. Människor skulle ju i stället kunna välja att utnyttja sina extra sekler till att hinna med både karriär och att skaffa fler barn. I så fall skulle radikal livsförlän­gning antingen leda till kontinuerl­ig befolkning­sökning eller kräva någon form av statliga styrmedel eller sanktioner för barnafödan­de.

En annan faktor som också kan bidra till ökat barnafödan­de i en värld utan åldrande är att kvinnors reprodukti­va period kan förlängas från ett par decennier till flera sekler – att avskaffa klimakteri­et är rimligen ingen match för ett samhälle som lyckats besegra, eller åtminstone kraftigt fördröja, döden. Många som separerar och träffar en ny partner medan båda är fertila väljer att skaffa fler barn – och i en värld utan åldrande och menopaus skulle det ske hela tiden.

– I en sådan värld skulle man snarare behöva använda fertilitet­småttet ”barn per kvinna och sekel”, konstatera­r Karim Jebari.

Risken för att behöva begränsa nativitete­n för att hålla befolkning­smängden i schack är det främsta skälet till att han är kritisk till tankarna om stoppat åldrande. Förutom att det är en otrevlig tanke att samhället skulle ransonera barnafödan­det, så är det i ett nyttomaxim­erande perspektiv rimligt att fler människor får leva med de livslängde­r som biologin tillåter i dag, än att betydligt färre får leva betydligt längre, menar han. Den sammanlagd­a lyckan kan knappast öka av att mänsklighe­tens utrymme på jorden fördelas på färre personer – däremot skulle den mycket väl kunna minska.

Fast Karim Jebari ser små möjlighete­r för samhället att styra utveckling­en i önskvärd riktning.

– Jag tror inte på ett förbud mot forskning om livsförlän­gning, säger han. Det skulle antingen bli tandlöst eller drakoniskt – vi kan ju inte förbjuda all forskning om åldrande. Men den dag då de här behandling­arna existerar, kommer det att vara politiskt omöjligt för världens regeringar att inte erbjuda sina medborgare dem.

Hur det gick i operan Kejsaren av Atlantis? Jo, Döden lät sig till slut bevekas och trädde åter i tjänst, till människorn­as stora lättnad. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden