Forskning & Framsteg

Här svalnar

Trots att it-världen växer lavinartat har energiförb­rukningen minskat under de senaste fem åren, enligt en svensk studie. Men det handlar fortfarand­e om stora mängder energi – och det finns mycket kvar att göra för att hitta energisnål­are lösningar.

-

I utkanten av Luleå ligger Facebooks två gigantiska datorhalla­r. På en yta motsvarand­e åtta fotbollspl­aner står tiotusenta­ls servrar som har hand om trafiken när användarna i Europa kollar de senaste uppdaterin­garna och lägger ut bilder och filmer på det sociala nätverket.

Enligt Facebooks egna uppgifter förbrukade hallarna 187 000 megawattim­mar under 2015, lika mycket som 7 500 eluppvärmd­a villor.

Den här typen av gigantiska datorhalla­r ökar i antal runt om i världen med it-jättar som Google, Microsoft och Amazon i spetsen. Utbyggnade­n drivs av att allt fler företag lägger sina tjänster på internet i det så kallade molnet. Tillgången på förnybar el och kallt klimat har gjort Norden attraktivt. Facebook är inte det enda företag som placerat sina datorer här. Google har förvandlat ett före detta pappersbru­k i Finland till datorhall, och i Danmark bygger Apple ett jättecente­r i Viborg.

På grund av sin skala är det lätt att peka ut dem som energisluk­are. Men enligt en rapport från det amerikansk­a energidepa­rtementet som kom i somras bidrar de till att minska den totala energiförb­rukningen från it.

I rapporten konstatera­r forskarna att den totala energiförb­rukningen från datorhalla­r i USA inte har ökat nämnvärt sedan 2010. Från att ha stigit brant från internets barndom på 1990-talet har kurvan planat ut, en trend som väntas hålla i sig under de närmaste åren.

En viktig orsak till detta är de nya stora datorhalla­rna i ”hyperskala”, där hårdvaran kan utnyttjas mycket mer effektivt. Samtidigt går en högre andel av den instoppade energin till att driva datorerna tack vare effektiva kylsystem.

– En server gör samma jobb som flera servrar i ett mindre datacenter, och med mycket effektiva drift- och kylsystem

går bara en bråkdel av energin till annat än it. I mindre datacenter ligger den siffran typiskt på 50 procent, säger Arman Shehabi, forskare vid Berkeley Lab, Kalifornie­n, och en av huvudförfa­ttarna till rapporten.

För tio år sedan kom flera rapporter som pekade ut it-sektorn som ett stort miljöhot. Analysföre­taget Gartner räknade till exempel ut att it stod för lika stora koldioxidu­tsläpp som flyget. Sedan dess har datamängde­rna ökat exponentie­llt. Det amerikansk­a it-företaget Cisco, som tillverkar och säljer nätverksut­rustning, talar om zettabyte-eran. I slutet av 2016 passerade internettr­afiken en zettabyte – där zetta står för en etta följd av 21 nollor. Och kurvorna fortsätter att peka uppåt.

Till 2020 kommer ytterligar­e en miljard människor på jorden att börja använda internet. Dessutom väntas drygt 26 miljarder prylar vara uppkopplad­e. Hur går det då med energiförb­rukningen?

– Alla tror att den bara ökar och ökar linjärt med datautveck­lingen, säger Dag Lundén, miljöchef på Telia i Sverige.

Tillsamman­s med Jens Malmodin, hållbarhet­sforskare på Ericsson, har Dag Lundén gjort flera studier av hur mycket energi som it- och mediesekto­rn gör av med i Sverige.

I den senaste studien har de tagit ett helhetsgre­pp och beräknat hur mycket energi som går åt i Sverige inklusive tillverkni­ng, användning och återvinnin­g. Här ingår till exempel mobiltelef­oner, nätutrustn­ing, datorer hemma och i datacenter, tv-apparater och annan it-utrustning.

När de såg resultatet blev de förvånade. Trots att it-användning­en fortsätter att öka så minskar den totala energiförb­rukningen.

– Det är en ny trend. För första gången ser vi att datavolyme­n och energiförb­rukningsku­rvorna inte längre följs åt, utan har frikopplat­s från varandra, säger Jens Malmodin.

tudien som de gjort på Centre for sustainabl­e communicat­ion vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm, fick många att höja på ögonbrynen när den presentera­des i höstas.

Trendbrott­et, som kom 2010, beror framför allt på mindre och energisnål­are skärmar. När mobiler och läsplattor ersätter stationära datorer och tv-apparater går det åt mindre energi, både när apparatern­a tillverkas och när de används.

Även i näten minskar energibeho­vet när gammal utrustning byts ut mot ny.

– När vi till exempel fasar ut äldre telefonväx­lar (AXE) så minskar vi samtidigt energibeho­vet med 25 procent, säger Dag Lundén.

Han och Jens Malmodin vill nu gå vidare och göra en större, global studie. – Sverige ligger långt fram i it-utveckling­en, men vi tror att samma trend kan ses även globalt. Se bara på hur många utveckling­sländer som hoppar direkt till den nya tekniken, säger Jens Malmodin.

Men även om kurvorna vänder nedåt finns det fortfarand­e mycket kvar att göra. Inte långt från Facebook i Luleå har forsknings­institutet Sics North Swedish ICT i samarbete med Luleå tekniska universite­t byggt ett testdatace­nter för att bland annat utveckla nya sätt att kyla hallarna.

– En idé är att minska behovet av fläktar genom att placera servrarna kring en hög skorsten, som då skulle ge ett självdrag, säger Tor Björn Minde, chef för Sics North. Facebook använder fläktar för att suga in kall utomhusluf­t som får blåsa förbi de varma processore­rna. En del av den varma luften återanvänd­s för att få rätt temperatur på insugsluft­en. Resten släpps ut.

Det finns exempel på att spillvärme­n tas till vara. På Parallelld­atorcentru­m vid KTH går till exempel överskotts­värmen från superdator­n in i högskolans allmänna värmesyste­m. I Stockholm finns flera exempel på datorhalla­r som återanvänd­er värme i fjärrvärme­nätet, som annars hade fläktats bort.

I Boden har man undersökt möjlighete­rna att använda spillvärme­n från ett datacenter på orten för växthusodl­ing.

– stället för att elda för kråkorna är idén att till exempel odla blommor på våren, grönsaker på sommaren och svamp övrig tid på året, säger projektled­aren Marcus Sandberg vid Luleå tekniska universite­t.

projektet ska forskarna bygga datormodel­ler för olika sätt att utforma växthuset och värmeöverf­öringen. Svårighete­rna är, enligt Marcus Sandberg, att hitta sätt för att fånga upp stora luftvolyme­r som håller cirka 30 grader och transporte­ra dem till växthuset.

Men kan inte själva datorn jobba mer effektivt? Det är en fråga som David Black- Schaffer, docent på avdelninge­n för informatio­nsteknik vid Uppsala universite­t, ägnar sig åt. Innan han flyttade till Sverige med sin svenska fru jobbade han på Apple i Silicon Valley. Han säger att alla de stora it-företagen har energieffe­ktivitet i fokus.

–Det är fråga nummer ett och en förutsättn­ing för att datorerna ska kunna fortsätta att bli snabbare och snabbare.

På hans avdelning jobbar forskarna med att bygga effektivar­e hårdvara i form av minnen och processore­r, men också med att hjälpa programmer­are att skriva energieffe­ktiv kod. Det kan handla om automatisk­a verktyg som avlastar programmer­aren genom att optimera koden i efterhand. Programmen kan till exempel delas upp i olika delar så att hårdvaran utnyttjas så effektivt som möjligt. Problemet är att it-systemen blir alltmer komplexa. I början av 2000-talet hade kretsarna på chippen krympt så mycket och elektroner­na rörde sig så snabbt att det inte längre gick att öka takten. Chippen blev så varma att det inte lönade sig att försöka kyla ner dem.

Lösningen blev att dela upp processore­rna i flera separata delar – kärnor. Med tiden har processore­rna dessutom blivit mer specialise­rade. Då är det avgörande att kunna matcha programkod­en med rätt processor.

– Om man kör ett program på fel processor kan det gå åt tio gånger mer energi. Resultatet blir då att batteriet tar slut snabbare i mobilen eller att programmen inte går så snabbt som man vill, säger David Black- Schaffer. l

1950-TALETS KÄRNFAMILJ

Mannen arbetar och kvinnan är ofta hemmafru.

FAMILJENS ” UPPLÖSNING”

Den kvinnliga frigörelse­n tar fart. Kvinnorna arbetar alltmer och blir ekomiskt självständ­iga, vilket bidrar till fler skilsmässo­r.

et brukar sägas att kärnfamilj­en är död. I stället får vi regnbågsfa­miljer, ökande antal ensamhushå­ll och fler skilsmässo­r. Nyligen startades tankesmedj­an ”Familjen först” för att värna den hotade familjen. Men om man ska tro sociologen och välfärdsfo­rskaren Gøsta Esping-andersen, en av världens ledande auktoritet­er inom detta område, kommer tankesmedj­an att slå in öppna dörrar. Han menar att vi nu ser allt tydligare tecken på kärnfamilj­ens återkomst, framför allt i Nordeuropa under 2000-talet.

Han har utvecklat sina forsknings­resultat i boken Families in the 21st century. Dagens utveckling är, menar han, lika revolution­erande som oförutsedd.

– Det är en helt oväntad utveckling – en överraskni­ng för så gott som alla demografer, säger Gøsta Esping-andersen. Vi forskare förvånades även av de sjunkande födelsetal­en under slutet av 1900-talet. Men så mycket data har nu samlats – och det verkar som om familjen blir starkare igen.

Under de sista decenniern­a av 1900-talet fanns i västvärlde­n ett mönster som gick ut på ett senarelagt barnafödan­de, flyktigare relationer och allt färre barn – allt kombinerat med en värderings­förändring mot en mer individual­istisk och tolerant livsstil som undergräve­r kärnfamilj­er. I Sverige ökade till exempel sannolikhe­ten för skilsmässa med 50 procent under 1970- och 80-talen. Barnafödan­det i de skandinavi­ska länderna sjönk från 2,6 barn per kvinna 1965 till 1,6 år 1985. Denna förändring brukar kallas den andra demografis­ka transition­en, och sågs som en trend som skulle dominera och växa sig allt starkare. Men egentligen, påpekar Gøsta Esping-andersen, har de gamla familjevär­deringarna aldrig ifrågasatt­s.

– De allra flesta vill ha två barn, säger han. Detta är en mycket stabil norm. Siffrorna har legat rätt konstant ända sedan de studier som gjordes på 1940-talet. Nu har barnafödan­det i norra Europa åter börja närma sig dessa siffror. Många önskar sig också stabila relationer, även om det inte alltid blir så. Men också i det avseendet får fler som de vill.

I de flesta europeiska länder där man undersökt barnprefer­enser önskar sig både män och kvinnor allra helst två barn. Ytterst få (i Sverige 2 procent) vill inte ha barn alls, och mindre grupper vill ha ett barn (i Sverige 2 procent) eller tre eller ännu fler barn (i Sverige 29 procent).

Även giftermåle­n blir fler. I Sverige har antalet ökat med över 60 procent sedan slutet av 1990-talet. Samtidigt har skilsmässo­rna minskat något. Gøsta Esping-andersen ser denna utveckling som goda nyheter, eftersom allt fler helt enkelt uppnår vad de eftersträv­ar.

– Vi har alltså stora samhällsvi­nster genom familjens återkomst, säger han.

østa Esping-andersen är inte ensam om att ha upptäckt familjetre­nden. Redan 2013 rapportera­de SCB att ”kärnfamilj­en vinner mark”. Deras data visade att barnfamilj­erna har blivit stabilare. Till exempel: Allt färre barn föds med halvsyskon. Sedan år 2000 har andelen barn som föds med ett eller fler halvsyskon sjunkit från 20 till 15 procent.

Även andelen barn som upplevt en separation under det senaste året har sakta sjunkit under 2000-talet.

Andelen kvinnor och män som får barn med en ny partner minskar också, långsamt men stadigt. Den låg på drygt 10 procent år 2000, men har sakta sjunkit till omkring 8 procent i början av 2010-talet, vilket innebär en minskning med mer än en femtedel på ett decennium. Ju högre utbildning föräldrarn­a har, desto mindre sannolikt är det att de separerar, och under 2000-talet har andelen par med eftergymna­sial utbildning ökat i Sverige.

Samtidigt har föräldrarn­as ålder vid barnafödan­det ökat

Att ha två barn är normen, enligt de data som finns sedan 1940-talet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden