Forskning & Framsteg

LÄNGRE LIV – OCH FÄRRE BARN

Andel barn (0–17 år) som bor med båda sina ursprungli­ga föräldrar

-

l Den demografis­ka transition­en skedde i Sverige och Europa på 1800-talet och i början av 1900-talet. När välståndet ökade i och med industrial­iseringen ökade även livslängde­n. Detta innebar att befolkning­en växte. Men när välståndet efter hand medförde att barnafödan­det minskade, så nåddes en ny jämvikt.

Teorin om den andra demografis­ka transition­en har lanserats i slutet av 1900-talet. Den betecknar en situation med allt lägre födelsetal och fler skilsmässo­r, kombinerat med en alltmer individual­istisk livsstil. Teorin utmanas nu av nya data, som pekar på mer stabila relationer.

nas arbetskraf­t behövdes. Även här gick de skandinavi­ska länderna före resten av världen.

I Sydeuropa följer man fortfarand­e den gamla stilen, som i de skandinavi­ska länderna i slutet av 1900-talet – och där är barnen färre och skilsmässo­rna fler.

Gøsta Esping-andersen talar till och med om att de skandinavi­ska männen har feminisera­ts samtidigt som kvinnorna har maskulinis­erats – och att detta gör äktenskape­n mer stabila. Hemmafrun har i princip försvunnit, och allt fler kvinnor utbildar sig och siktar på att arbeta heltid och göra karriär.

– Fler och fler skandinavi­ska män omdefinier­ar sin manlighet mot ett mer jämställt beteende. Allt fler kan laga mat, städa och ta hand om barn, och detta är normer som sprider sig. Och jag tror och hoppas att denna process av förändrade könsidenti­teter frigör oss.

– Det handlar, fortsätter han, om en växande symmetri både vad gäller hemarbete och arbetet utanför hemmet.

Men allt är inte frid och fröjd. Det problemati­ska i denna pro-

I slutet av 1980-talet ledde den ökande jämställdh­eten till att många kvinnor tog initiativ till skilsmässa. Bertil Salomonsso­n, 75 år, och Ingrid Salomonsso­n, 76 år, Täby. Tillsamman­s sedan 1965. Bertil: Det har aldrig varit aktuellt då vi aldrig har varit okompis med varandra. Ingrid: Vi var inte så unga när vi träffades. Jag tror att det är lättare att undvika att man växer ifrån varandra om man möts senare i livet. Bertil: Sedan var det som så att vi skaffade barn när vi var ganska gamla. Jag tänker att det inte blir riktigt samma friktion av att skaffa barn när man redan har hunnit skaffa sig en god status och ekonomi. Jan-erik Olofsson, 65 år, och Annikki Olofsson, 64 år, Saivorova. Tillsamman­s sedan 1969. Annikki: Jag tror att det kanske har att göra med att vi väntade i tolv år innan vi skaffade barn. Vi hann växa ihop oss ordentligt innan dess. Jan- Erik: Sedan är det ju så att vi är de enda två invånarna i vår by och dit går ingen bilväg. Så vi har inte direkt haft så många andra att välja på under åren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden