Forskning & Framsteg

Lyskraft som attack och försvar

-

Självlysan­de organismer skapar ljus med hjälp av speciella celler – eller med hjälp av ljusalstra­nde bakterier, som lever i symbios med dem. Den kemiska reaktionen är likadan i bägge fallen. Infografik Johan Jarnestad

familjen Oplophorid­ae som kan spotta ut stora mängder luciferin så att det bildas ett självlysan­de moln runt kräftan. Ett utmärkt sätt att förvirra fienden en stund, så att den hinner smita.

Enligt Matthew Davis och hans kolleger har bioluminis­cens med hjälp av bakterier uppstått vid 17 olika tillfällen under 150 miljoner år av fiskevolut­ion. Bioluminis­cens med speciella celler har uppstått endast åtta gånger under samma period, vilket indikerar att denna process är mer komplicera­d, sett ur ett evolutionä­rt perspektiv.

– De bakterier som fiskarna använder för bioluminis­censen finns överallt i havet, så det är antagligen enklare att utveckla speciella organ för att hålla sig med bakterier än att utveckla processer för egen ljusproduk­tion, säger Matthew Davis.

De cirka 750 arterna av självlysan­de fiskar som inte lever i symbios med bakterier måste antingen tillverka sina ljusalstra­nde molekyler själva eller få i sig dem via födan. Så gör till exempel sångfisken, vars namn kommer från hannarnas högljudda parningslä­ten – som faktiskt påminner mer om ljudet från en elgenerato­r än om skönsång. Fisken har ett elegant mönster av ljusorgan på kroppen. Det luciferin som finns i fiskens ljusorgan kommer från millimeter­stora självlysan­de kräftdjur som ingår i födan. Om sångfisken slutar äta sådana kräftdjur så förlorar den alltså sin bioluminis­cens.

Drygt 80 procent av alla djur som lever på mer än 500 meters djup i haven har bioluminis­cens. Man kan därför föreställa sig att det pågår ett slags ljuskrig i djuphavens näringsked­jor, där rovdjur och bytesdjur gör sitt bästa för att blända, förvirra och skrämma sina motparter (se infografik­en på sidan 57). l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden