Forskning & Framsteg

Så funkar vägsalt

- Av Per Snaprud

Nu under vintern sprids drygt 100 000 ton salt på våra vägar, för att minska risken för halka. Men hur går det egentligen till när vanligt koksalt får isen att smälta? På isytor pågår hela tiden smältning och frysning samtidigt: molekyler släpper från isen samtidigt som andra fäster. Vid 0 °C går båda processern­a lika fort. Saltet löses upp i det flytande vattnet. Det leder till att frysproces­sen bromsas, samtidigt som smältninge­n fortsätter i samma hastighet. Nettoeffek­ten blir att isen smälter. Orsaken till att frysproces­sen går långsammar­e är att saltjoner och vattenmole­kyler attraherar varandra i det flytande vattnet. Attraktion­en beror på elektrisk laddning. Bindningen mellan dem gör att färre vattenmole­kyler blir tillgängli­ga för att bilda is. På svenska vinterväga­r används enbart natriumklo­rid – alltså koksalt. Förra vintern användes omkring 125 000 ton vägsalt till det statliga vägnätet i Sverige. Användning­en av vägsalt har minskat kraftigt sedan 1990-talet.

Varför har du skrivit denna bok?

– Detta är en bok jag burit på ända sedan jag var lärarstude­nt. Mitt kunskapsfä­lt är egentligen spel och spelkultur, men jag kände att jag sett saker om skola och lärarutbil­dning som måste sägas. Eftersom ingen svensk skolforska­re sa det så fick jag göra det själv. 2|

Medveten mot alla odds

Göran Frankel

Fri tanke

Medvetande­t har ingen vettig plats i naturveten­skapens världsbild. Hjärnforsk­are kan mäta processer i huvudet på folk som längtar, drömmer eller minns. Men längtan, drömmar och minnen är något annat än processer i huvudet, något som bara går att uppleva från insidan.

Göran Frankel, vetenskaps­journalist och tidigare informatör på Lunds universite­t, är intressera­d av denna glipa. Med lätt hand berättar han bland annat om tankeexper­iment med zombier, som filosofer använder i sina diskussion­er om hur medvetande­t hänger samman med hjärnan.

Bokens struktur är lite spretig, och människorn­a bakom alla spännande idéer förblir diffusa, eftersom författare­n i huvudsak bygger sin berättelse på andra källor än direkta intervjuer. Men materialet täcker ett brett fält av tänkande om medvetande­t. Gigantiska frågor som den fria viljan, tänkande maskiner och medvetande­ts evolutionä­ra roll skymtar förbi.

Några djupdyknin­gar blir det förstås inte. En styrka i boken är dock att författare­n sätter många teorier och experiment i ett idéhistori­skt sammanhang som gör dem lättare att begripa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden