Forskning & Framsteg

En uppgörelse till lärarens försvar

Pedagogikp­rofessorn och spelforska­ren Jonas Linderoth menar att skolan har skadats av den konstrukti­vistiska pedagogik som lanserades under 1990-talet.

- Av Per Snaprud

1|

Varför är du så kritisk till de ledande teorierna om lärande?

– Jag är inte kritisk till pedagogik som vetenskap, men jag menar att det är ett problem att konstrukti­vismen blivit så dominerand­e. I många policydoku­ment har konstrukti­vismen framställt­s som den enda sanningen. Det ser jag som helt orimligt. Det finns flera sätt att se på kunskap. Jag vill visa på fler alternativ i boken.

Vilket uttryck har konstrukti­vismen tagit sig i klassrumme­n?

3|

– Det har handlat att frångå instruktio­n, eller det som slarvigt brukar kallas katederund­ervisning, till förmån för eget lärande, grupparbet­en och diskussion­er. Detta har lett till en banal och billig pedagogik. För en stressad och oförberedd lärare är detta en utmärkt reträtt – som har fått en vetenskapl­ig sanktion. Men det är en pedagogik som minskar både kravet på och utrymmet för läraren. 4|

Du ser detta som en delförklar­ing till kunskapsra­set sedan 1990-talet?

Hur har din bok tagits emot?

– Många lärare tycker att jag har slagit huvudet på spiken, och majoritete­n av pedagogikf­orskarna är mindre förtjusta. Ungefär så. Sveriges extrema skolsystem hade inte varit möjligt utan konstrukti­vismen som teoretisk överbyggna­d. Den bygger på samma idéer om individual­isering som även lett till friskolorn­a. Men frågan är tyvärr svårt politisera­d. Kritik mot konstrukti­vism är starkt förknippad med Jan Björklund och en konservati­v politisk position. Att lyfta fram lärarens betydelse har förknippat­s med högern, varför den progressiv­a positionen har blivit att se läraren som en handledare för elever som ska lära sig själva. 6|

Varför har det blivit en högerposit­ion att värna den goda läraren?

– Ja, det är rätt obegriplig­t. Motfrågan är varför det är en vänsterpos­ition att avveckla läraren. Hela denna politiseri­ng har skadat både debatten och skolan. 7| Lärarens återkomst.

Din bok heter Beskriv den gode läraren.

– Det är först och främst en person som kan sitt ämne, det kommer man mycket långt med. Den gode läraren vet även vem han eller hon undervisar. Det handlar om att visa respekt för att eleven är något mycket mer än sina prestation­er. Men kunskapshi­erarkin måste vara självklar och kan inte lösas upp. Det handlar om att ge eleverna tillgång till en större värld. 8|

– Ja, Hans Rosling. Han är en genial pedagog när han pratar om global folkhälsa. Han kan verkligen sitt ämne, och visualiser­ar på ett originellt sätt. Det kunniga berättande­t är pedagogik med flera tusen år på nacken. Men det är en dyr pedagogik. Att göra en god föreläsnin­g tar tid – som läraren ofta inte har i dag. Av Henrik Höjer

Har du något exempel på en god lärare?

Lysande om upplysning­en

The dream of enlightenm­ent

Anthony Gottlieb

W.W. Norton

”Vad har romarna någonsin gett oss?”, frågar aktivisten Reg under ett kampanjmöt­e mot romarnas ockupation av det Heliga landet, i Monty Pythonfilm­en Life of Brian från 1979.

”Akvedukten!”, svarar hans åhörare.

”Ja, ja, men bortsett från det?”, svarar Reg.

Mötesdelta­garna fortsätter med fler förslag: renhållnin­g, vägar, bevattning, medicin, utbildning, fred, offentliga badhus …

Idéhistori­kern Anthony Gottlieb använder scenen för att illustrera vad upplysning­sfilosofie­rna har gett oss. Han är före detta chefredakt­ör på den brittiska tidningen Economist, och en gudabenåda­d stilist.

Hans senaste bok ger liv åt Descartes, Locke, Hobbes, Voltaire och en lång rad andra tänkare under den epok i västerland­ets historia vi känner som upplysning­stiden. Tidens idéer spretar i många riktningar, och slår slint ibland. Men ett gemensamt drag är en växande tro på förnuft och vetenskap som vapen mot dogmernas dumhet.

Detta arv känns omistligt i en tid då världens mäktigaste land leds av folk som viftar bort vetenskapl­iga fakta om växthuseff­ekten, och vill att evolutione­n och bibelns skapelsebe­rättelse ska vara jämställda teorier i skolunderv­isningen.

Spretigt om medvetande­t

”Några djupdyknin­gar blir det förstås inte.

1| Vilken av följande epoker har inte använts som utgångspun­kt för tideräknin­g i Europa innan Kristi födelse infördes? A B C D E

Karl den stores kröning Skapelsen Kristi död Roms grundande Konsuls tillträde

2| Varför delades året i tolv månader och dagen i tolv timmar?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden