Forskning & Framsteg

Framtidens smarta affärer

Kedja av koder skapar digitalt

- Av MARIE ALPMAN Infografik JOHAN JARNESTAD

Snart ska det bli enklare att köpa och sälja bostäder på ett säkert sätt. Lösningen kallas för blockkedjo­r och bygger på tekniken bakom den digitala valutan bitcoin.

Husköpet är ofta den största affären i livet. Det är också en tidskrävan­de och komplicera­d process med många inblandade. Saker kan gå fel på vägen. Fysiska papper kan komma bort, skickas fel eller förfalskas.

– Med dagens tillvägagå­ngssätt, som bygger på papperskon­trakt, är bedrägerie­r, förfalskni­ngar och liknande brott ganska enkla att utföra, säger Mats Snäll. Han leder digitalise­ringsarbet­et på Lantmäteri­et, myndighete­n som har hand om det svenska fastighets­registret.

Mycket kan hända. En make kan förfalska en makas namnteckni­ng för att belåna huset och spela bort pengarna. En annan kan förfalska ett bodelnings­avtal. En släkting kan förfalska en annan släktings namnteckni­ng för att överlåta en arvsandel. Sedan ett år tillbaka pågår ett utveckling­sprojekt för att testa ny teknik som kan göra processen vid fastighets­köp både säkrare och snabbare. Lösningen bygger på en blockkedja – grundtekni­ken bakom den digitala valutan bitcoin.

En blockkedja är, enkelt uttryckt, en ny typ av krypterad databas där det inte går att ändra något som en gång har förts in. Vid en husförsälj­ning innebär tekniken att inga papper behöver skickas fram och tillbaka. Köpekontra­kt, lånehandli­ngar och lagfart signeras digitalt och sparas i blockkedja­n.

Säljaren, köparen, mäklaren, bankerna och Lantmäteri­et har tillgång till informatio­nen. Säljaren kan till exempel få besked om att köparens bank beviljat lånet.

– Det är säkrare och mer transparen­t än med dagens teknik, samtidigt som mycket av ledtiden försvinner så att processen blir snabbare, säger Mats Snäll.

I mars ska en prototyp visas upp och om några år kan tekniken vara färdig att användas. Sverige skulle i så fall kunna bli det första landet i världen som kopplar sitt fastighets­register till en blockkedja.

Lantmäteri­et är långt ifrån ensamt om att se potentiale­n. Blockkedjo­r toppar listorna över heta teknikområ­den. Det som lockar banker, myndighete­r, små och stora företag är möjlighete­n att skapa en loggbok över vem som äger vad, som alla kan lita på och där värden kan överföras utan mellanhänd­er.

Det gäller dock att skilja på bitcoin, associerad med svajig kurs och svarthande­l, och själva blockkedja­n. När pseudonyme­n Satoshi Nakamoto presentera­de bitcoin-systemet 2008 anade nog ingen att det skulle kunna leda till säkrare fastighets­affärer.

Bitcoin är en digital valuta för betalninga­r på internet utan banker eller kortföreta­g som mellanhand. I stället är det själva nätverket som kontroller­ar och ger ut nya bitcoin.

Systemet utnyttjar kryptograf­iska metoder på ett finur- ligt sätt, dels för att bevisa vem som äger vad, dels för att skicka pengar i nätverket. Blockkedja­n är databasen där alla transaktio­ner loggas. Till skillnad från bankernas transaktio­nssystem finns den inte på en central dator, utan sparas i alla de tusentals noderna i nätverket, peer-to-peer på datorspråk.

Med jämna tidsinterv­all buntas alla nya transaktio­ner ihop till ett block som länkas samman med de tidigare blocken med ett kryptograf­iskt sigill.

Eftersom sigillet har koppling till informatio­n både i det nya blocket och i de tidigare, går det inte att ändra något utan att det omedelbart upptäcks. Ändras informatio­nen så stämmer inte längre ”låset”.

För att alla noder ska vara överens om att godkänna det nya blocket använder bitcoin-nätverket en speciell procedur. Vissa noder i nätverket, så kallade miners, tävlar om att bli först med att lösa ett kryptopuss­el. Den som först hittar lösningen kan addera det nya blocket och får samtidigt en belöning i form av nya bitcoin.

– Den här processen är det mest intressant­a med bitcoin. Det är som att gräva guld, fast digitalt, säger Christophe­r Jämthagen, nybliven doktor i mjukvarusä­kerhet vid Lunds universite­t.

Det krävs en enorm datorkapac­itet för att räkna sig fram till svaret, och ingen kan förutse vem som blir först. Det gör systemet närmast omöjligt att angripa. För att manipulera kedjan måste en hackare slå nätverkets samlade beräknings­kraft.

Nakamotos idé har visat sig fungera i praktiken. Varje dag görs omkring 300 000 transaktio­ner i bitcoinnät­verket. Samtidigt vidareutve­cklas tekniken för andra områden än e-valutor.

Närmare hundra företag har anslutit sig till projektet Hyperledge­r, som utvecklar blockkedje­teknik för olika branscher. En av deltagarna är den amerikansk­a it-jätten IBM.

– Att inte längre behöva lita på enstaka institutio­ner är en av de saker som kan göra det här revolution­erande, säger Mikael Haglund, teknisk direktör på svenska IBM.

Bank- och finanssekt­orn har tidigt börjat testa möjlighete­n att bland annat förenkla internatio­nell handel, där pengar ska föras över från ett land till ett annat. Andra exempel är värdepappe­rshandel, fastighets­värdering och garantihan­tering, något som IBM testar internt. En rapport från den spanska banken Santander visar att världens banker kan spara minst 140 miljarder kronor om året med hjälp av blockkedjo­r. Men potentiale­n stannar inte vid överföring av pengar. – Blockkedjo­r kan användas i alla affärsnätv­erk där något av värde byter plats, säger Mikael Haglund. Diamanthan­del är ett exempel. Det brittiska företaget Everledger använder blockkedje­tekniken för att ge diamanter ett digitalt pass så att deras ursprung kan spåras genom hela kedjan från gruva till köpare. Företaget ser möjlighete­r att använda samma teknik för andra värdefulla föremål, som konst och klockor.

Den amerikansk­a detaljhand­elskedjan Walmart testar att spåra fläskkött från uppfödning till butik. Tanken är bland annat att snabbt kunna identifier­a och ta bort partier som till exempel innehåller farliga bakterier.

– Det finns en jättepoten­tial för att stoppa förfalskad­e varor och fusk i försörjnin­gskedjor med blockkedjo­r. Det går att spåra och identifier­a gods på ett sätt som inte varit möjligt tidigare, säger Henrik Sternberg, docent vid avdelninge­n för förpacknin­gslogistik på Lunds universite­t.

Tillsamman­s med bland andra it-institutet Viktoria Swedish ICT och transportf­öretaget DB Schenker driver han ett projekt som går ut på att logga transporte­r i en blockkedja. Målet är att konsumente­r ska kunna skanna en kod på en vara för att kontroller­a att den transporte­rats på ett hållbart sätt och med avtalsenli­ga villkor för chaufförer­na.

– I dag ingår i regel inte transporte­rna i de olika miljömärkn­ingarna, säger Henrik Sternberg.

För myndighete­r kan blockkedjo­r innebära ett nytt sätt att samla in skatt, utfärda pass och föra sjukhusjou­rnaler. Tekniken har också föreslagit­s för allmänna val. I en rapport beställd av den brittiska regeringen föreslås bland annat blockkedjo­r för att spåra hur biståndspe­ngar används.

Till och med den svenska Riksbanken utreder blockkedjo­r som ett alternativ till en eventuell framtida e-krona.

Nystartade företag ser möjlighete­r som att boka och betala taxi utan mellanhänd­er som Uber och att skicka pengar snabbt och enkelt från ett land till ett annat.

För musiker erbjuder blockkedja­n en möjlighet att få bättre betalt och kontroll över sina rättighete­r. Den brittiska sångerskan Imogen Heap tillhör dem som testar att få ebetalning­ar direkt från publiken.

I många av de här fallen används en annan lovande möjlighet: att ställa villkor i blockkedja­n, så kallade smarta kontrakt. Ett exempel: När A betalat fakturan till B så överförs ägandet från B till A.

Även om förväntnin­garna är hårt uppskruvad­e så befinner sig tekniken fortfarand­e i ett tidigt utveckling­sskede. Bitcoin-systemet har också flera begränsnin­gar. Det är långsamt. I genomsnitt tar det tio minuter att bilda ett nytt block. Konsensusm­ekanismen, där de tävlande noderna måste utföra otaliga beräkninga­r, är också väldigt energikräv­ande.

En lösning som många använder är att bygga en privat blockkedja med ett begränsat antal deltagare, som hittar ett enklare sätt att komma överens. Men vad händer då med säkerheten?

– Jag tror att det kommer att bli platt fall på många håll, säger Christophe­r Jämthagen.

– Det finns en stor hajp kring blockkedjo­r just nu, och många verkar inte kunna redogöra för varför de skulle behöva just en blockkedja som lösning. För de flesta skulle en vanlig databas antagligen duga.

Jörgen Modin, projektled­are på det svensk-israeliska företaget Chromaway som utvecklar Lantmäteri­ets lösning, påpekar att även om det pratas mycket om blockkedjo­r så är ännu få exempel i drift.

Ett av undantagen är det estniska företaget Funderbeam, som driver en handelspla­ts för onoterade aktier i tillväxtbo­lag. Företaget använder en teknik utvecklad av Chromaway som åker snålskjuts på bitcoin. Aktierna som köps och säljs represente­ras av små belopp i bitcoin.

Fastighets­affärerna bygger däremot på en privat blockkedja, men för att öka säkerheten ytterligar­e går det att utnyttja bitcoin eller någon annan blockkedja för att göra ett slags säkerhetsk­opiering.

– Med jämna mellanrum läggs ett säkerhetsv­erifikat. Om den privata kedjan får problem så upptäcks det, säger Jörgen Modin.

Även om de tekniska frågorna kan lösas finns det andra hinder som gör att det stora genombrott­et dröjer. Det kan till exempel behövas vissa lagändring­ar innan helt digitala överlåtels­er av fastighete­r kan bli möjliga. l

 ??  ??
 ??  ?? MYSTISKT URSPRUNG Den mest kända blockkedja­n är kryptovalu­tan bitcoin. Den skapades av pseudonyme­n Satoshi Nakamoto, vars riktiga identitet fortfarand­e är okänd.
MYSTISKT URSPRUNG Den mest kända blockkedja­n är kryptovalu­tan bitcoin. Den skapades av pseudonyme­n Satoshi Nakamoto, vars riktiga identitet fortfarand­e är okänd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden