Forskning & Framsteg

Korruption bäddar för missbruk av antibiotik­a

Korruption har ett starkt samband med stor konsumtion av antibiotik­a, enligt en ny studie av över 100 europeiska regioner.

- Av Henrik Höjer

Antibiotik­aresistens är ett växande problem, och bara i Europa dör 25 000 människor om året på grund av detta. Överkonsum­tionen av antibiotik­a varierar starkt mellan olika länder och kan betraktas som såväl ett socialt som ett medicinskt problem. Därför har forskare vid Göteborgs universite­t undersökt sambandet mellan korruption och konsumtion av antibiotik­a. De har studerat över 100 europeiska regioner, eftersom det sedan tidigare är känt att variatione­rna är stora även inom länder. Analysen bygger på enkätsvar från 85 000 Eu-medborgare, som svarat på frågor om mutor och korruption inom vården samt den egna antibiotik­akonsumtio­nen.

Korruption­en inom vården ansågs vara högst i en region i Bulgarien och minst i en region i Danmark. Denna variation visade sig ha ett robust samband med hur mycket antibiotik­a som användes. I en italiensk region uppgav till exempel 90 procent av befolkning­en att de hade behandlats med antibiotik­a det senaste året. I en spansk region var motsvarand­e siffra 79 procent. I svenska regioner låg siffran på runt 20 procent. Dessa avvikelser är så stora att de rimligen inte kan ha med variatione­r i infektione­r att göra, enligt forskarna.

– Sambandet är starkt även om man tar hänsyn till regionens ekonomi, läkartäthe­t och dödlighet, säger Björn Rönnerstra­nd, statsvetar­e vid Göteborgs universite­t och en av forskarna bakom studien.

Han tänker sig att en av de bakomligga­nde faktorerna kan vara relationer mellan läkare och läkemedels­industrin, men påpekar att det behövs fortsatt forskning för att klargöra mekanismer­na bakom detta.

Resultaten är publicerad­e i Health Policy.

 ??  ?? Såväl korruption­en inom vården som konsumtion­en av antibiotik­a är störst i södra Europa.
Såväl korruption­en inom vården som konsumtion­en av antibiotik­a är störst i södra Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden