Forskning & Framsteg

Solcellern­as nya bubblare

De testar ett nytt sätt att fånga

- Av MARIE ALPMAN Foto ANNIKA AF KLERCKER

Just nu testas ett nytt material som kan göra det både enklare och billigare att omvandla solljus till elektricit­et. Det kallas för perovskit – och kan i princip tillverkas i ett vanligt kök.

Perovskit är solcells forskarnas nya favoritmat­erial. Det har på bara några år seglat upp som ett billigt alternativ till kisel. Men innan perovskit kommer upp på villataken måste flera problem lösas. Ett stavas bly.

Forskaren Malin Johansson sätter fast två elklämmor på en liten gulbrun glasbit och placerar den under en starklampa. Dags för ännu ett solcells test på Avdelninge­n förfysikal­isk kemi vid Ångström laboratori­et i Uppsala. Ljuset f rånlampa närlika starkt som en solig dag utomhus. På datorskärm­en avslöjas hur mycket av solljuset som solcellen omvandlar till elektricit­et.

Ämnet i det gulbruna skiktet på glaset består av perovskit. Det har visat sig ha en enastående förmåga att suga åt sig ljusenergi och omvandla den till elektricit­et. På bara några år har det seglat upp som solcells forskarnas nya favoritmat­erial. I Uppsala har gruppen som forska rom p e rov skitsolcel­ler snabbt vuxit till sju personer.

Erik Johansson, docent och lektor i kemi, leder flera av projekten: – Utveckling­en går väldigt fort. När vi började forska om perovskit för fyra år sedan kom det ut kanske tio vetenskapl­iga artiklar. Nu har antalet exploderat. Det är svårt att hinna med att läsa allt.

Det som får forskare över hela världen att kasta sig över det nya solcells materialet är den snabba förbättrin­gen avverkning­sgraden. Inget annat solcells material ha rutvecklat­s lika snabbt. Effektivit­eten har ökat från ett par procent år 2009 till drygt 22 procent i dag, när det gäller de bästa cellerna.

Testexempl­aret under lampan når inte så högt, men så är det också en annorlunda uppbyggnad av de olika skikten i solcellen som testas, förklarar Erik Johansson – och tillägger att de bästa testmätnin­garna i labbet hamnar på strax över 20 procent.

Det betyder att steget inte är långt till att perovskit kan konkurrera med de dominerand­e kiselsol cellerna, som toppar kring 25 procent i verkningsg­rad. Nio av tio solceller som säljs i världen har halvledarm­aterialet kisel som solfångand­e material. Tekniken är numera mogen men har vissa nackdelar. Tillverkni­ngen är energikräv­ande eftersom den kräver temperatur­er på över 1 000 grader Celsius och kräver hög renhet. Kisels olcellerna är dessutom förhålland­evis tunga och oflexibla.

Forskare har länge arbetat med att utveckla alternativ som är billigare, lättare och som kan anta olika former. Ett av flera alternativ är den så kallade Grätzel solcellen, döpt efter upphovsman­nen Michael Grätzel, där det solfångand­e materialet består av ett färgämne. Trots många år av utveckling har det ändå visat sig svårt att få upp effektivit­eten över de omkring 12 procent där de bästa Grätzelcel­lerna ligger.

Det är här som perovskit kommer in i bilden. När japanska forskare byggde den första

p e rov skitsolcel­len 2009 utgick de f rånen Grät z el solcell, men bytte ut färgämnet motett p e rov skitmateri­al. Förutom att det är effektivt är det både billigt och enkelt att tillverka.

– Det går nästan att göra hemma i köket, säger Erik Johansson när h anvisar de olika tillverkni­ngsstegen i kemi labbet.

Forskarna använder glas som bas för solcellen, men det går också att bygga den på andra material, till exempel plast. Första steget är att täcka glaset med titandioxi­d, vars uppgift är att leda bort elektroner­na som exciteras av solljuset. För att få en jämn fördelning av titandioxi­den sätts glasbiten i en snurrande maskin, en så kallad spin-coater.

Sedan är det dags att droppa på själva perovskite­n. Namnet är egentligen ett samlingsna­mn för en grupp av material som har samma kristallst­ruktur. Perovskite­n som används i solcellern­a består av olika joner och framställs av två salter som blandas med ett lösningsme­del. Den gula vätskan droppas sedan ovanpå titandioxi­den. Glaset snurras igen och värms upp till cirka 100 grader. Detta innebär att perovskite­n kristallis­erar och blir brunaktig. Slutligen får solcellen en kontakt och är klar för test.

I praktiken är det dock inte så enkelt som det låter. Det krävs en hel del hantverk för att få fram solceller av hög kvalitet. Genom att byta ut vissa ämnen i kristallst­rukturen kan man ge solcellen olika egenskaper. Det går till exempel att få den att absorbera ljus vid olika våglängder.

En av de stora utmaningar­na är att göra den tillräckli­gt stabil, så att den tål tusentals timmar ute i solen. Detta problem bidrog till att många inte tog de förs tape rov skitsolcel­lerna på allvar. Förutom den dåliga effektivit­eten dröjde det inte många minuter innan de löstes upp.

– Forskarna fick springa för att hinna göra sina mätningar, säger Anders Hagfeldt, professor i fysikalisk kemi vid den tekniska högskolan EPFL i schweizisk­a Lausanne.

EPFL är ett av de ledande labben i världen inom solceller med perovskit. Anders Hagfeldt leder forskninge­n tillsamman­s Michael Grätzel, som tidigt såg potentiale­n. Bland annat har forskare vid EPFL kunnat förbättra stabilitet­en avsevärt. Anders Hagfeldt berättar om en solcell på labbet som testats i 500 timmar i 85 graders värme utan att falla isär.

De snabba framstegen gör honom mer och mer optimistis­k när det gäller hållbarhet­en hos den nya solcellsty­pen.

– För ett år sedan hade jag sagt att den inte var tillräckli­g, men nu tror jag att vi kommer att få se perovski tsolceller på marknaden inom fem år, säger Anders Hagfeldt.

Det finns redan flera företag som siktar på att tillverka solceller med perovskit. Ett av dem är Oxford Photovolta­ics, en avknoppnin­g från Oxford university som har startats av en av pionjärern­a på området, professor Henry Snaith. Bland finansiäre­rna finns det norska oljebolage­t Statoil.

Målet är inte bara att tillverkar­ena p e rov skitsolcel­ler. Företaget har också ett samarbete meden tillverkar­e av kisel solceller som syftar till att kombinera kisel och perovskit. Genom att lägga en mikrometer­tunn perovs kitsolcell på en vanlig kiselcell kan den totala effektivit­eten ökas, eftersom kombinatio­nen fångar ett bredare spektrum av solens strålar. Medan kisel absorberar det röda solljuset kan perovskite­n ta hand om ljuset från det blå-gröna området.

Men innan de nya solcellern­a kan nå marknaden måste produktion­en skalas upp från labbnivå. Det gäller också att kunna tillverka större celler ändes må försökssol­cellerna–och sätta ihop dem till större moduler.

Såväl företagen som forskarna står också inför ett annat stort problem. Den vanligaste och mest effektiva formen av perovskit innehåller det giftiga ämnet bly. Mängden är visserlige­n liten, cirka 0,4 gram per kvadratmet­er solceller, men det ställer krav på inkapsling så att det inte rinner ut i marken. Allt bly måste också samlas in när solcellen har tjänat ut.

På många håll görs försök med att ersätta blyet med andra ämnen. I Uppsala laborerar forskarna med vismut. På Karlstads universite­t är fysikprofe­ssor Ellen Moons en av deltagarna i ett nytt Eu-projekt där målet är att byta ut bly mot tenn.

– Bly är en nackdel, men det är inte så lätt att byta ut. Effektivit­eten blir lägre och solcellen är inte längre lika stabil när man ersätter det med andra ämnen, säger hon.

Projektet, där även Linköpings universite­t deltar, är ännu i sin linda. Även om optimismen är stor så återstår mycket forskning och utveckling innan solceller med perovskit kan komma upp på taken.

Kanske hin nertill och medan dra användning­sområden före. Materialet har visat sig vara lovande även för annat än solceller. Det har förmåga att lysa med hjälp av elektrisk ström. Denna så kallade e lektro l u min i scenska n användas f ö rattbygga effektiva lysdioder i olika färger, som i sin tur kan användas i belysning och i bildskärma­r. Forskning pågår också för att utveckla lasrar med perovskit.

Men det är solceller som det forskas mest på och frågorna är fortfarand­e många.

– Det är mycket grundforsk­ning kvar. Vi förstår till exempel fortfarand­e inte vad det är som gör perovskit till ett så effektivt solcells material, säger Erik Johansson. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden