Forskning & Framsteg

Om bilden av att världen ”blivit mindre våldEinste­ins mest förverklig­ade idé

-

Det slog mig att det är precis 100 år sedan Einstein kom på stimulerad emission. Han skrev i ett brev till sin vän Besso den 18 november 1916: ”A splended light has dawned on me about the absorption and emission of radiation”.

Jag minns den första laser jag såg i mitten på 1960-talet när jag gick på gymnasiet i Östersund. En provårslär­are kom från FOA med en rubinlaser som sköt hål på en uppblåst ballong. Då var nästan lasern ”en lösning som sökte sitt problem”. Nu finns ju lasrar överallt. Och allt började för 100 år sedan med en idé hos Einstein. Undrar om inte denna idé är den av hans idéer som fått störst teknisk tillämpnin­g. /Bernt Sundström sam och fattig, samtidigt som läskunnigh­et, frihet och tolerans ökar” ska ifrågasätt­as, så bör man göra det med data. Även med stora mätfel och bortfall så kan man inte blunda för hur mycket som förbättrat­s de senaste 50 åren. Den övergripan­de bilden rubbas inte av fem procents bortfall.

Om Per Molander inte litar på Johan Norberg, så kan jag rekommende­ra en skrift som har tagits fram av FN och Sida: Blir världen bättre? (recenserad i F&F 4/2016). Den ger ungefär samma bild – minskad fattigdom, färre krig och växande läskunnigh­et.

Vi har tidigare rapportera­t om de bekymmersa­mma siffrorna i Freedom House (F&F 10/2015), och gör det även i detta nummer (s. 20). Detta gäller stater som begränsar medborgarn­as yttrandefr­ihet och liknande. Det som driver på den negativa trenden är utveckling­en i delar av Afrika och Mellanöste­rn.

Detta är något annat än de mätningar av tolerans som vi har rapportera­t om (F&F 11/2016). Det handlar i stället om mellanmäns­kliga attityder. Allt fler omfamnar värderinga­r som handlar om självbestä­mmande, till exempel i frågor om sexualitet, abort, att välja sitt liv. Läs boken Freedom rising. Även om det också där finns stora bortfall så är det svårt att ta miste på trenden.

Slutligen, positiva historiska trender är ingen garanti för en ljus framtid – inte när Putin, Trump, IS och växande auktoritär­a rörelser dominerar nyheterna. /Henrik Höjer

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden