Forskning & Framsteg

KLASSISKA EXPERIMENT: RUTHERFORD OCH ALFASTRÅLN­INGENS GÅTA

- Av Anna Davour

1 FORMULERAD­E FRÅGAN Ernest Rutherford föddes på Nya Zeeland 1871 och vigde sitt liv åt att studera radioaktiv­itet. 1908 genomförde han ett banbrytand­e experiment som avslöjade vad alfastråln­ing består av. Han visste sedan tidigare att förhålland­et mellan massa och laddning var samma som hos helium. Men det krävdes något mer för att riktigt bli säker.

2 BYGGDE EN STRÅLFÄLLA

Han använde ett väldigt tunt glasrör som innehöll ett alfastråla­nde ämne. Efter att ha kontroller­at att alfastråln­ingen trängde igenom glasväggen placerade han röret inuti en kraftigare flaska, som tömdes på luft.

3 UNDERSÖKTE FÅNGSTEN

Det yttre kärlet stoppade strålninge­n. Nu gällde det bara att vänta några dagar och låta alfastråla­rna samlas i mellanrumm­et. Med hjälp av en elektrisk gnista fick han sedan den tunna gasen i mellanrumm­et att glöda. Genom att analysera glödljuset­s spektrum kunde han slå fast att gasen faktiskt bestod av helium – mönstret var identiskt.

4 FRAMTRÄDDE I STOCKHOLM Strax därefter reste Ernest Rutherford till Stockholm för att ta emot Nobelprise­t i kemi. I sin Nobelförel­äsning kunde han redovisa den färska upptäckten: alfapartik­lar är helium. Hur heliumatom­er kan komma ut ur en helt annan atom blev nästa stora mysterium.

5 FORTSATTE ATT UPPTÄCKA Numera är Ernest Rutherford kanske mest känd för att ha upptäckt en annan av pusselbita­rna till materiens inre – att det mesta av atomens materia är samlad i en liten, tät knut i mitten: atomkärnan. Men det var först flera år senare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden