Forskning & Framsteg

Angeläget om invandring­spolitik

-

Massutmani­ng Tino Sanandaji Kuhzad media

Det finns säkert de som anser att den svensk-kurdiske nationalek­onomen Tino Sanandaji är kontrovers­iell. Men jag hittar inget särskilt kontrovers­iellt i hans nya bok om den svenska invandring­spolitiken. Okej, han slösar inte energi på de omskrivnin­gar, skönmålnin­gar och eufemismer som man annars ofta stöter på när man läser om dessa frågor. Nej, han är rätt osentiment­al och konstatera­r med hjälp av stora mängder data att den svenska integratio­nspolitike­n har gått snett, rejält snett. En etnisk underklass håller på att permanenta­s i Sverige, trots – eller kanske på grund av – nästan unikt goda intentione­r i form av bland annat en lång räcka integratio­nssatsning­ar, generösa bidragssys­tem och en befolkning som jämfört med andra länder är ovanligt tolerant.

Trovärdigh­eten inskärps av att Ass ar Lindbeck och flera andra tunga samhällsve­tenskap ligaforska­re har läst Sanandajis manus. Boken är synnerlige­n faktamätta­d – den bygger främst på offentlig statistik och forskning.

Även om Tino Sanandaji är kritisk till Sveriges utveckling, så är boken inte någon undergångs vision à la gnällhöger­n. Han avslutar med 25 konkreta och konstrukti­va förslag för en bättre integratio­n. Personlige­n tycker jag att många av dem är bra, som att rekrytera fler invandrare till blåljusyrk­en, sänka skatten för låginkomst­tagare och avbryta den lågkvalifi­cerade arbetskraf­tsinvandri­ngen.

Läs gärna boken för de övriga 22 förslagen – och för att få en spännande bild av dagens Sverige. Av Henrik Höjer

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden