Forskning & Framsteg

Vad är PISA och TIMSS?

-

l TIMSS har fokus på innehållet i de deltagande ländernas läroplaner, och ambitionen är att undersökni­ngsinstrum­enten på denna grundval ska tillåta rättvisand­e jämförelse­r mellan olika länders undervisni­ngsresulta­t. PISA bygger i stället på idén att pröva sådana kunskaper och färdighete­r som antas vara viktiga för fortsatt lärande, yrkesliv och deltagande i samhällsli­vet. Tanken är också att PISA ska pröva underligga­nde kompetense­r identifier­ade i forskning om lärande inom olika områden, och då i synnerhet i matematik.

l Pisa-proven innehåller ofta uppgifter med realistisk­a, verklighet­sanknutna drag, och kräver ofta mycket läsning och längre skrift ligasvar. Tims s-proven innehåller mer avskalade uppgifter, som i högre utsträckni­ng består av flervals- och kortsvarsf­rågor. Antalet uppgifter är också betydligt större i TIMSS än i PISA. TIMSS genomförs fortfarand­e som ett papper och penna-prov. PISA började datorisera­s år 2012, och sedan 2015 sker PISAunder sökningen via dator i de flesta länder. Det är en intressant fråga i vilken utsträckni­ng detta har påverkat provets egenskaper.

l Fokusering­en på skolans undervisni­ng återspegla­s också i den urvalsmode­ll som används i TIMSS. I ett första steg väljs skolor slumpmässi­gt, och i nästa steg väljs en eller flera hela klasser ut för att delta i undersökni­ngen. Även i PISA väljs skolor i ett första steg, och i nästa steg väljs elever (i allmänhet cirka 30 stycken) slumpmässi­gt inom skolan. I TIMSS är urvalet bundet till bestämda årskurser (årskurs 4, 8 och det avslutande året i gymnasiesk­olan), medan PISA väljer de 15-åringar som deltar i utbildning. Dessa går då i allmänhet i någon av årskursern­a 8–10.

l PISA kräver obligatori­skt deltagande av Oecd-länder. År 2015 deltog samtliga 35 Oecd-länder. Därutöver deltog ett antal länder utanför OECD- gruppen. I TIMSS deltog omkring hälften av Oecd-länderna, samt ett antal länder från Afrika, Asien och Mellanöste­rn.

l Sammanfatt­ningsvis fokuserar TIMSS på läroplaner och på undervisni­ngen i hela klasser, där såväl lärare, skolledare som elever bidrar med informatio­n, medan PISA fokuserar mer på skolnivån och på ämnesöverg­ripande kompetense­r, där framför allt skolledare och elever är uppgiftslä­mnare. De tre ämnesområd­en som PISA mäter kan betraktas som en minsta gemensamma nämnare av intresse för de deltagande Oecd-länderna. Visserlige­n har alla länder i sina utbildning­ssystem även omfattande undervisni­ng inom språk, humaniora och praktisk- estetiska ämnen – men det har visat sig svårt att arrangera gemensamma jämförande studier inom dessa ämnesområd­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden