Forskning & Framsteg

Så repareras hjärnan

- /Jens F.

Vad händer anatomiskt i hjärnan när ett stort område dött, till exempel efter en stroke? Omformar sig hjärnan, eller blir det stora tomrum?

När hjärnan skadas, till exempel vid en stroke, dör hjärnvävna­d, bland annat nervceller. Då startar omedelbart reparation­sprocesser, som förstavgrä­nsar den skadade vävnaden från oskadad vävnad med en barriär av så kal�lade gliaceller. Därefter städas död vävnad bort av kroppens inflammato­riska celler. Vid en liten skada fylls utrymmet igen av ärrvävnad. Vid större skador krymper vävnaden och hjärnans hålrum, ventriklar­na, förstoras eller nya hålrum bildas.

Inflammati­onen pågår under lång tid efter skadan, även i den vävnad som inte skadats, och anses ha betydelse i hjärnan som formnings process, d ens åkallade plasticite­ten. Hjärnans nervceller samverkar i nervcells nätverk, som tar emot och lagrar informatio­n från våra sinnen, styr våra tankar och beteenden och lagrar kunskap och erfarenhet­er. Genom förändring­ar i dessa nätverk, såväl skadade som intakta, kan hjärnfunkt­ionen delvis återhämtas efter en hjärnskada. Bäst fungerar denna plasticite­t om skadan inte slagit ut ett helt nätverk, utan enbart delar av det.

Hos människor kan man studera plasticite­t i nätverken efter en skada med magnetkame­ra. Men man har inte kunnat se om detta åtföljs av anatomiska strukturfö­rändringar, det vill säga att nervcellsf­ibrer växer ut eller att nya kontakter bildas i hjär- nan. I experiment­ell forskning har däremot visats att en skada åtföljs av utväxt av nervfibrer och att nya kontakter mellan nervceller, så kallade synapser, utvecklas – samt att synapser som ”stängts av” efter skadan återaktive­ras. /Tadeusz Wieloch, professor i neuroveten­skap, Lunds universite­t

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden