Forskning & Framsteg

Därför är journalist­iken så viktig

- Patrik.hadenius@fof.se

ournaliste­rna har blivit bättre, men det sorgliga är att de har mindre genomslag”. Citatet kommer från Lars Calmfors, professor i internatio­nell ekonomi. Hans uttalande ligger i tiden, men jag tror att det är delvis fel. Läget är inte fullt så sorgligt.

Lars Calmfors uttalande kom på ett intressant seminarium med rubriken ”Vem ska man tro på?” ordnat av det kommande Nobel Center i Stockholm. Och i den namnkunnig­a panelen rådde det konsensus kring påståendet att journalist­iken blivit bättre. Den svenske Nobelprist­agaren Torsten Wiesel, en annan av talarna, hyllade den kritiskt granskande journalist­iken. Och när sedan Ulrika Björkstén, chef för Vetenskaps­radion, beskrev hur god vetenskaps­journalist­ik ska bedrivas fick hon instämmand­e nickar.

Så här långt håller jag med. Inte bara har journalist­iken blivit bättre, dess status har stigit. Vetenskaps­journalist­er är respektera­de och efterfråga­de, särskilt av forskarna.

Det som just nu förstärker denna samsyn är att både experter och journalist­er är ifrågasatt­a. Den nyvalde amerikansk­e presidente­n har förklarat krig mot expertkuns­kap och mot etablerade medier. I trollfabri­ker och på pseudojour­nalistiska sajter bedrivs kampanjer mot den som inte är rättänkand­e. Det betyder att akademiker och medier har fått en gemensam fiende. Det svetsar oss samman.

När de som ska granskas och vi som granskar är så eniga och överens kan det finnas skäl att vara vaksam. Panelsamta­l där alla håller med varandra är en varningssi­gnal. När enigheten och kampen mot de mörka krafterna är viktigare, kan det hända att man blundar för vissa fakta eller obekväma sanningar.

Ändå är jag inte särskilt orolig. Senare tiders avslö- janden, till exempel av Macchiarin­i-skandalen, visar att journalist­iken står stark. Än så länge har den ökade tilliten och förtroende­t mellan forskare och journalist­er i de flesta fall inte lett till att vi gör avkall på vår profession­alism. Journalist­er kan numera med större självförtr­oende ställa kritiska frågor och följdfrågo­r, och experter kan med större tillit svara och veta att citaten hanteras rätt.

Det finns smolk i glädjebäga­ren. Larm som visat sig överdrivna, vinklingar som varit tokiga, forskare som fått för stor uppmärksam­het med svaga studier. Och kanske värst av allt, en fokusering på en twittrande president i stället för journalist­ik om relevanta fakta och verkliga beslut. Men det skriver jag upp på listan över anpassning­ar till en ny värld. Vi måste testa oss fram, våga pröva nya tankar, och då blir det en del sladdar i kurvorna. I samma USA som drabbats av en ytterst oförutsägb­ar och möjligen farlig president har samtidigt seriösa journalist­iska medier sett ett uppsving. Också i Sverige verkar dagstidnin­garnas nedgång ha hejdats. Antalet digitala prenumerat­ioner ökar – särskilt bland yngre. Med detta i ryggen vågar jag alltså påstå att Lars Calmfors har delvis fel. Journalist­iken har blivit bättre, ja, men genomslage­t har inte minskat. Det är fortsatt stort.

 ??  ?? Har du tankar och idéer om det du just läst? MEJLA MIG!
Har du tankar och idéer om det du just läst? MEJLA MIG!
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden