Forskning & Framsteg

Kvantdator som byggsats

En internatio­nell forskargru­pp har färdiga ritningar till den första storskalig­a kvantdator­n. Nästa steg är en prototyp. Men svenska forskare är kritiska.

-

Forskninge­n kring kvantdator­er har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Både universite­t och storföreta­g som Google och Microsoft satsar stora pengar på att utveckla tekniken, som lovar långt snabbare beräkninga­r än med dagens datorer.

Men de kvantdator­er som hittills byggts i laboratori­emiljö är små och har mycket begränsad beräknings­kapacitet. Det vill en internatio­nell forskargru­pp ändra på.

I senaste numret av tidskrifte­n Science Advances presentera­r de en ritning till en storskalig kvantdator.

– Vi har börjat arbeta med en prototyp för att demonstrer­a tekniken. Den väntas stå klar om ungefär två år, säger projektled­aren Winfried Hensinger, professor i kvanttekni­k vid universite­tet i Sussex.

Prototypen ska bestå av bara något tiotal qubits – kvantdator­ernas motsvarigh­et till bitarna som kodar informatio­nen i en vanlig dator. Men den nya kvantdator­n ska kunna skalas upp till valfri storlek.

– Antalet qubits kan väljas av den som bygger eller beställer en maskin. I artikeln använder vi ett exempel med en miljard qubits, säger Winfried Hensinger.

Uppskalnin­gen är möjlig tack vare bland annat ett nytt sätt att transporte­ra kvantbitar­na mellan de olika beräknings­modulerna.

– Vi använder elektriska fält i stället för fiberoptik. Det gör transporte­n 100 000 gånger snabbare. Men ännu viktigare är att tekniken är mycket billigare och enklare att konstruera, säger Winfried Hensinger.

I projektet deltar även forskare från Aarhus universite­t i Danmark, det japanska forsknings­institutet Riken, Google samt Universitä­t Siegen i Tyskland.

Forskninge­n stöds av ett brittiskt statligt program med målet att föra ut kvanttekni­ken snabbare till marknaden.

Flera andra länder har liknande planer. Även EU är på väg att sjösätta ett stort så kallat flaggskepp­sprojekt inom kvanttekni­k med start 2018 och en budget på motsvarand­e nio miljarder kronor. Här ingår kvantdator­er som en del av forsknings­programmet.

Förutom de stora it-jättarna finns flera mindre företag som satsar på att utveckla kvantdator­er. Två av dem är amerikansk­a Quantum Circuits och Ion Q.

Mest känt är kanadensis­ka D-wave, som 2011 lanserade det som företaget kallade ”världens första kommersiel­la kvantdator”. Nyligen kom en ny modell med en kapacitet på 2 000 qubits.

Många forskare ifrågasätt­er dock om D-waves maskin verkligen är en riktig kvantdator. En av dem är Erik Sjöqvist, professor i kvantinfor­mationsteo­ri vid Uppsala universite­t (se Har vi redan skapat kvantdator­n? F&F 11/2015). Han är även skeptisk till att det redan nu skulle vara möjligt att skapa storskalig­a kvantdator­er:

– Det är för tidigt. Tekniken är inte tillräckli­gt robust och alldeles för felkänslig. Innan vi kan bygga en kvantdator måste vi kunna korrigera för fel som dessutom inte får förekomma för ofta. Det är en lång uppförsbac­ke kvar. Av Marie Alpman

 ??  ?? Den kvantdator som planeras vid University of Sussex bygger på jonfällor.
Den kvantdator som planeras vid University of Sussex bygger på jonfällor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden