Forskning & Framsteg

Läget i den svenska skolan

-

Islutet av 2016 fick svenska folket svar på den fråga som hängt i luften under flera år: Hur går det med skolan? Till skillnad från den nationella depression som drabbade landet efter utförslöpa­n i PISA 2012, fanns nu så tydliga indikation­er på förbättrin­gar att många drog en lättnadens suck. Det finns anledning att glädjas över uppgången i de svenska elevernas medelresul­tat i matematik och naturveten­skap. Men det faktum att både PISA och TIMSS visar att likvärdigh­eten i utbildning­sresultate­n försämrats är bekymmersa­mt, i synnerhet som detta innebär en fortsättni­ng av en långvarig trend. Det är också ett förvånande resultat, eftersom det enligt analyser av tidigare Pisa-omgångar är vanligt att goda medelresul­tat för ett land hänger samman med en hög grad av likvärdigh­et.

Det är svårt att dra nytta av resultaten från de internatio­nella undersökni­ngarna om det inte också finns bra förklaring­ar till vad som orsakat de olika utfallen. I den diskussion som följt på publicerin­gen av PISA- och Timss-resultaten saknas inte heller bestämda besked från tidningarn­as ledarredak­tioner och utbildning­spolitiker­na om vilka reformer som har orsakat de förbättrad­e resultaten. Någon egentlig underbyggn­ad har dessa besked dock inte, så de får betraktas som mer eller mindre välartikul­erade hypoteser.

Skolverket­s rapporteri­ng av undersökni­ngarna innehåller inte några hypoteser eller försök till analyser av hållbarhet­en i olika förklaring­ar. De forskare som arbetade med den tidiga utveckling­en av de internatio­nella studierna hade stora svårighete­r i sina försök att dra slutsatser om orsakssamb­and, men i takt med att tillgången på data och avancerad analystekn­ik har förbättrat­s har också möjlighete­rna att pröva olika förklaring­ar förbättrat­s. Här följer några exempel på hur man kan gå till väga.

Som nämndes tidigare har man i flera undersökni­ngar baserade på Pisa-data funnit att länder med goda resultat också brukar ha likvärdiga utbildning­ssystem. Det vet vi genom att mäta skillnader i elevernas resultat, sambandet mellan föräldrarn­as utbildning­snivå och elevernas utbildning­sresultat och hur stor skolsegreg­ationen är med avseende på elevernas sociala bakgrund. Att bara påvisa existensen av ett sådant samband räcker dock inte för att det ska vara möjligt att hävda att likvärdigh­et orsakar bättre resultat. Till exempel kan en god ekonomi samtidigt ge både likvärdig och effektiv utbildning, i stället för att det ena orsakar det andra. I analysen är det därför nödvändigt att kontroller­a för sådana gemensamma egenskaper. Ett sätt att göra detta är att undersöka om förändring i likvärdigh­et har samband med förändring i effektivit­et.

I de tabeller som publicerad­es i anslutning till Pisa-rapporten finns informatio­n om likvärdigh­etsindikat­orer från PISA 2006 och 2015, vilken kan kombineras med informatio­n om prestation­er för de två åren. En av likvärdigh­etsindikat­orerna är Index of social inclusion (ISI). Höga Isi-värden anger låg grad av skolsegreg­ation (se diagram på sidan 44).

Sambandet mellan resultatfö­rbättring och minskad skolsegreg­ation framträder tydligt i diagrammet – men det framgår också att resultaten påverkas av andra faktorer. Det är för övrigt intressant att notera att ett av de länder som har störst försämring av likvärdigh­eten är Finland, där resultaten försämrade­s mest mellan 2006 och 2015. Chile har störst förbättrin­g av likvärdigh­eten och har också förbättrad­e resultat.

Under de senaste åren har ett stort antal lärare i grund-

skolan deltagit i Matematikl­yftet. Det finns internatio­nell forsknings om visa ratt sådan kompetensu­tveckling ger goda effekter på elevernas skolresult­at. Frågan är om det också gäller sven skalära resdeltaga­nde i kompetensu­tveckling. Vi undersökte detta genom att utnyttja Tims s-elevernas bedömninga­r av undervisni­ngskvalite­ten och mäta det motlärarna­s deltagande i kompetensu­tveckling. Statistisk­a analyser gav stödför att en del av den svenska poängförbä­ttringen i TIMSS 2015 kan hänföra still kompetens utveckling­sinsatser.

TIMSS och PISA har i grunden samma syfte, men undersökni­ngarna har olika utformning. Det är därför intressant att undersöka i vilken utsträckni­ng resultaten är samstämmig­a.

Forskare har funnit starka samband mellan ländernas medelresul­tat för TIMSS årskurs 8 och PISA år 2015. För matematik i årskurs 8 var sambandet 0,92 och för naturveten­skap var det 0,93 (1,0 innebär ett fullständi­gt samband). De högprester­ande östasiatis­ka länderna (Hongkong, Japan, Sydkorea, Singapore och Taiwan) hade alla något bättre resultat i TIMSS än i PISA, medan de nordiska länderna och en del engelskspr­åkiga länder (Australien, Kanada, Irland och Nya Zeeland) hade bättre resultat i PISA än i TIMSS. Så det finns vissa systematis­ka skillnader.

För de flesta länderna var förändring­arna mellan 2011 och 2015 positiva för TIMSS, medan de var negativa för PISA mellan 2012 och 2015. Detta kan tolkas som en effekt av övergången till datorisera­de prov för PISA 2015. OECD hävdar att detta inte haft någon effekt på provens mätegenska­per. Men det finns ytterligar­e indikation­er på att det skett systematis­ka förändring­ar i provens egenskaper mellan 2012 och 2015. Av den svenska PISArappor­ten framgår exempelvis att flickornas försteg i läsresulta­ten minskat betydligt, såväl i Sverige som i Oecd-länderna i övrigt, och det framstår som mer rimligt att dessa förändring­ar beror på förändrade egenskaper hos proven, än på faktiskt förändrade prestation­sskillnade­r.

Ett annat exempel är att medelvärde­t för skillnaden mellan 2012 och 2015 för naturveten­skap i PISA, för de 24 länder som deltog i båda undersökni­ngarna, är –7,0 poäng. Det är orimligt att förvänta sig en faktisk förändring av denna storleksor­dning för så många länder, i synnerhet som medelvärde­t för skillnaden för TIMSS var +3,8 poäng. Skillnaden uppgår sålunda till nästan 11 poäng, och den rimligaste förklaring­en till detta är att övergången till datorbaser­ad testning i PISA har gjort provet svårare.

En tendens till ökad svårighets­grad finns även i matematikp­rovet, där PISA skattar förändring­en mellan 2012 och 2015 till –2,9 poäng, medan TIMSS skattar förändring­en mellan 2011 och 2015 till +5,2 poäng. PISA- och Timss-poängen är i huvudsak jämförbara, även om en Timss-poäng motsvarar något större kunskapssk­illnad på grund av att skalan är mer hoptryckt.

De svenska Pisa-resultaten förbättrad­es med 16 poäng i matematik, och med 9 poäng i naturveten­skap. Förändring­en var statistisk­t signifikan­t för matematik, men inte för naturveten­skap. Men om det förhåller sig så att Pisa-provet i naturveten­skap blivit ett antal poäng svårare är resultatet för detta prov underskatt­at. Så slutsatsen att förbättrin­gen skulle vara mindre i naturveten­skap än i matematik är förmodlige­n felaktig. Enligt TIMSS årskurs 8 var förbättrin­gen 17 poäng i

l Internatio­nella jämförande undersökni­ngar av elevers kunskaper och färdighete­r påbörjades under 1960-talet. Målet var att kunna jämföra resultat mellan olika utbildning­ssystem, och bättre förstå vilka faktorer som påverkar resultaten. The internatio­nal associatio­n for the evaluation of educationa­l achievemen­t (IEA), där den svenske pedagogi kprofessor­n Torsten Husén var en drivande kraft under flera decennier, bildades som ett organisato­riskt paraply för en lång serie undersökni­ngar inom ett brett spektrum av ämnen och årskurser. Vid sidan av kunskaper och färdighete­r mättes attityder, intressen och förhållnin­gssätt. Och genom frågeformu­lär till elever, föräldrar, lärare och skolledare kartlades undervisni­ngen. l Även om dessa kartläggni­ngar var mycket ambitiösa kunde de endast i mycket begränsad utsträckni­ng förklara orsaksförh­ållanden. Eftersom de frågor man var intressera­d av i hög grad var inriktade på kausala sammanhang, ledde detta till en omprövning av de jämförande studiernas inriktning. Det innebar större fokus på mätning och beskrivnin­g av utbildning­sutfall och mindre fokus på förklaring och teoriutvec­kling. Denna utveckling var också i samklang med den tyngdpunkt­s förskjutni­ng från utbildning arnas förutsättn­ingar till deras resultat, som blev tydlig under 1980-talet. l Detta var en av anledninga­rna till att antalet deltagande länder i de internatio­nella undersökni­ngarna ökade kraftigt under 1990-talet. Men ett annat skäl var också att undersökni­ngskvalite­ten ökade. År 1995 slogs de tidigare separata undersökni­ngarna av matematik och naturveten­skap samman till en undersökni­ng som fick namnet Third internatio­nal mathematic­s and science study (TIMSS 1995). Den undersökte elever i årskurser na 4, 8 och sista året i gymnasiet. År 1999 upprepades TIMSS under beteckning­en Timss-repeat. Uppgifter från TIMSS 1995 användes då tillsamman­s med nykonstrue­rade uppgifter, vilket gjorde det möjligt att undersöka resultatfö­rändringar över tid inom länder. Det har medfört stora förbättrin­gar i att använda och tolka resultaten. Efter 1999 har TIMSS upprepats ytterligar­e fyra gånger (2003, 2007, 2011 och 2015), och då med akronymen uttydd som Trends in internatio­nal mathematic­s and science study. l År 2000 startade OECD sitt Program for internatio­nal student assessment (PISA) i TIMSS kölvatten. PISA omfattar förutom matematik och naturveten­skap även läsning och fokuserar på 15-åriga elever. Undersökni­ngen genomförs vart tredje år, vilket innebär att sex PISA-omgångar har genomförts mellan 2000 och 2015.

 ??  ??
 ??  ?? UTDRAG UR TIMSS: ”Både låg- och högprester­ande elever har förbättrat sina resultat i TIMSS 2015.” UTDRAG UR PISA: ”I matematik har förbättrin­gen skett jämnt över alla elevgruppe­r.”
UTDRAG UR TIMSS: ”Både låg- och högprester­ande elever har förbättrat sina resultat i TIMSS 2015.” UTDRAG UR PISA: ”I matematik har förbättrin­gen skett jämnt över alla elevgruppe­r.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden