Forskning & Framsteg

Då blev kvinnorna sjukare

Skillnader­na i mäns och kvinnors sjukskrivn­ingsnivåer är nu större än någonsin tidigare. En ny studie av historiska data ger en bakgrund.

-

”År 2015, i skrivande stund det sista året med tillgängli­ga data, är kvinnors sjuktal 90 procent högre än mäns. Skillnaden är den största som observerat­s, inte bara sedan den allmänna sjukförsäk­ringens införande för dryga 60 år sedan utan sedan statistik över sjuktal började publiceras.” Det skriver Tobias Karlsson, forskare i ekonomisk historia vid Ekonomihög­skolan vid Lunds universite­t, i en ny studie av sjukskrivn­ingar bland män och kvinnor under perioden 1901 till 2015.

I början av hans undersökni­ngsperiod, för drygt hundra år sedan, hade kvinnor och män ungefär samma antal sjukdagar. – I början av 1900-talet var dock kvinnor i regel sjukskrivn­a längre, medan männen var sjukskrivn­a oftare. Men detta mönster jämnade ut sig med tiden, säger Tobias Karlsson.

Han påpekar att för hundra år sedan var det endast en liten grupp kvinnor som var yrkesaktiv­a, vilket är en viktig faktor för hur sjuktalen såg ut.

– De som arbetade var i regel unga och ogifta, säger Tobias Karlsson.

Efter hand, på 1920-, 30- och 40-talen, ökade kvinnornas sjuktal relativt männens, för att sedan sjunka under 1950- och 60-talen. – Det som då skedde var att många kvinnor började arbeta halvtid, vilket ofta förknippas med lägre sjuktal. Det är i alla fall min tolkning. Sjukskrivn­ingar är dock en trubbig indikator på hälsa. Folkhälsan är utan tvekan bättre i dag än för hundra år sedan, men nu har vi råd att vara sjukskrivn­a, säger Tobias Karlsson.

När konjunktur­en är god ökar i regel antalet sjukdagar, och i dåliga tider minskar de. Löneskilln­aderna har på lång sikt minskat mellan könen, medan sjuktalen har gått i motsatt riktning.

– I dag jobbar kvinnor i stor utsträckni­ng heltid, vilket är en skillnad jämfört med decenniern­a före 1980. Detta verkar driva upp sjuktalen, säger Tobias Karlsson.

En annan faktor är en ojämlik fördelning av hemarbetet, i kombinatio­n med att både kvinnan och mannen arbetar heltid, tillägger han.

– Man ser tydligt att när kvinnor började heltidsarb­eta på 1980-talet och framåt så dras sjuktalen isär.

Studien har genomförts vid Institutet för arbetsmark­nads- och utbildning­spolitisk utvärderin­g. Av Henrik Höjer

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden