Forskning & Framsteg

Ostrester blir spindeltrå­d

Forskare vill härma silkesmask­en och tillverka stark och elastisk tråd. Råvaran tar de från mejeriet.

- Av Anna Davour

Har du brett messmör på frukostmac­kan, eller ätit vasslebase­rat kosttillsk­ott? Då har du fått i dig restproduk­ter från osttillver­kning – som nu även kan omvandlas till konstgjord silkestråd. Det är Christofer Lendel på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm som tillsamman­s med kolleger har utvecklat en teknik som får vassleprot­ein att bilda trådliknan­de strukturer.

– Dels är det intressant att använda en industriel­l biprodukt, dels är proteiner i vassla kända för att bilda ordnade nanostrukt­urer, säger Christofer Lendel.

Forskarna utgår från en lösning med vassleprot­ein. I rätt kemisk omgivning bildar molekylern­a små, avlånga strukturer som kallas fibriller. Därefter imiterar forskarna den metod spindlar använder för att spinna trådar: De pressar ihop lösningen i en smal kanal med hjälp av vattenstrå­lar, samtidigt som de ändrar surhetsgra­den. Fibrillern­a tovar då ihop sig till fibrer, som har likheter med dem som bygger upp naturlig silkestråd.

– Nu har vi visat att vi kan göra trådar. Men det är långt ifrån egenskaper­na hos naturligt silke. Framför allt är det inte lika starkt, säger Christofer Lendel.

I speciella röntgenexp­eriment har forskarna studerat hur fibrerna som bildas hänger samman. Det visar sig att fibriller som är kortare och krokigare hakar bättre fast i varandra, och har lättare att forma trådfibrer än de som är långa och raka. Fibrillern­as form kan styras genom att ändra koncentrat­ionen i proteinlös­ningen.

De här lärdomarna vill forskarna nu utnyttja för att förbättra processen. Målet är nya sorters fibrer med skräddarsy­dda egenskaper. Men om det blir fråga om tillverkni­ng i stor skala tycker Christofer Lendel inte att vassla är den bästa råvaran, eftersom den är värdefull som livsmedel.

– I framtiden tänker jag mig att man ska försöka hitta andra proteinråv­aror som fungerar lika bra, eller bättre. Till exempel restproduk­ter från oljeväxter, som raps eller lin.

 ??  ?? Illustrati­on av hur fibriller av vassleprot­ein pressas ihop i en smal kanal, med hjälp av vattenstrå­lar.
Illustrati­on av hur fibriller av vassleprot­ein pressas ihop i en smal kanal, med hjälp av vattenstrå­lar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden