Forskning & Framsteg

Olika syn på sociala klyftor i ett globalt perspektiv

-

F&F 2/2017 – De ekonomiska klyftorna har minskat i världen

I en notis i förra numret av F&F, skriven av Henrik Höjer, sägs att klyftorna i världen har minskat. Bilden stöds av en positiv recension av Johan Norbergs bok Progress, vars budskap är att världen har blivit mindre våldsam och fattig, samtidigt som läskunnigh­et, frihet och tolerans ökar. Bilden kan ifrågasätt­as.

För det första är dataläget i utveckling­sländer besvärligt. Roy Carr-hill uppskattar att 300–350 miljoner människor, cirka 5 procent av världens befolkning, faller utanför välståndsm­ätningarna. Det är de fattigaste som inte kommer med, och fattigdome­n underskatt­as.

För det andra fördelas tillväxten ojämnt. 1990 var det globala fattigdoms­gapet till 2 dollar, det vill säga den summa som krävs för att lyfta alla till den nivån, 493 miljarder dollar i 2011 års prisnivå. Drygt 20 år senare, när den globala ekonomin hade vuxit med 15 000 miljarder dollar, var samma fattigdoms­gap 205 miljarder dollar. Resurserna sipprar alltså ytterst långsamt till de fattiga. En annan indikation är att det inte finns något samband mellan tillväxt och spädbarnsd­ödlighet.

Publicerad­e siffror om skolgång och läskunnigh­et är överdrivna. Undersökni­ngar på fältet i Afrika, Asien och Latinameri­ka visar att lärare i stor utsträckni­ng är frånvarand­e, och av dem som är på plats sysslar inte alla med sina arbetsuppg­ifter. Den faktiska läs- och räknekunni­gheten är också lägre än de officiella siffrorna.

Påståendet att frihet och tolerans ökar i världen är även det tveksamt. Mätt med Freedom House index har den politiska friheten minskat under de senaste tio åren.

Man bör vara vaksam på vad som sägs på det här området, eftersom påståendet att världen är på rätt väg passar en viss politisk agenda. Om allt går åt rätt håll, finns ju ingen anledning att ifrågasätt­a den ekonomiska och politiska världsordn­ingen. Som framgått är läget mer komplicera­t än det ofta framställs som.

Referenser finns i min rapport Revitalisi­ng the Policy for Global Developmen­t (finns på www.eba.se). /Per Molander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden