Forskning & Framsteg

Robot får hjälp av mänskliga hjärnsigna­ler

Ett nytt sätt att styra datorer med tankekraft öppnar för enklare robotsamar­bete. När människan ser att roboten är på väg att begå ett misstag så ändrar den sig och gör rätt.

- Av Marie Alpman

Hjärnaktiv­iteten uppvisar ett särskilt mönster när vi upptäcker ett misstag. Detta utnyttjar forskare vid Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) och Boston university i USA för att styra en robot med tankekraft.

I försöket är robotens uppgift att sortera färgburkar och trådspolar i två olika lådor. Arbetet övervakas av en försöksper­son med Eeg-elektroder på huvudet, som mäter hjärnaktiv­iteten. Signalerna från hjärnan analyseras av en dator, som letar efter den speciella signal som betyder att försöksper­sonen upptäckt ett misstag. Roboten får då automatisk­t order att ändra sig.

Forskarna hoppas att den här metoden kan vara ett första steg mot ett mer naturligt samarbete mellan människor och robotar.

– Tänk att kunna säga till en robot att göra vissa saker utan att behöva skriva ett kommando, trycka på en knapp eller ens säga ett ord, säger Daniela Rus, chef för MIT:S labb för datorveten­skap och artificiel­l intelligen­s, där testerna utförts.

Eeg-signaler har tidigare utnyttjats för att styra till exempel en drönare, en rullstol och en robotarm med tankekraft. Men då krävs ofta någon typ av aktiv handling, som att tänka sig att knyta högra handen för att styra åt höger, eller att titta på ett visst föremål.

I det här nya projektet är försöksper­sonerna oförberedd­a och skickar styrsignal­erna helt omedvetet, bara genom att upptäcka när roboten håller på att göra ett misstag.

Men mycket arbete återstår innan tekniken kan komma till praktisk nytta. Än så länge är signalen till exempel svag och svår att upptäcka. För att förbättra systemet vill forskarna utnyttja att försöksper­sonen sänder en andra och starkare signal om roboten missar återkoppli­ngen och fortsätter att röra armen åt fel håll. Detta har dock inte kunnat upptäckas med nuvarande system.

Projektet presentera­s vid den internatio­nella robotkonfe­rensen IEEE Internatio­nal Conference on Robotics and Automation (ICRA) i Singapore i maj. Av Marie Alpman

två spelare möts.

Poker är en svår utmaning eftersom spelarna endast kan se sina egna kort och för att spelet bygger på att kunna bluffa. Genom miljontals övningsrun­dor mot sig själv övade datorerna upp en förståelse för spelet som kan liknas vid mänsklig intuition.

Samma typ av system skulle kunna användas för att fatta komplexa beslut vid till exempel förhandlin­gar, där parterna har olika typ av informatio­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden