Forskning & Framsteg

MATEN BLIR OÅTKOMLIG

-

Vintrarna har blivit allt mildare och regnigare på nordliga breddgrade­r. När regnet fryser täcks marken av ett hårt, tjockt islager. Det leder till att renarna inte kommer åt de markväxand­e lavar, som utgör en viktig del av deras föda vintertid. Det har orsakat fall av massvält bland renarna.

med 40 procent. Det framgår av en studie av ett internatio­nellt forskartea­m, med den australisk­a marinekolo­gen Adriana Vergés i spetsen.

– Fiskar som gör stor nytta vid korallreve­n genom att äta upp alger, som hotar att växa över korallreve­n, kan alltså göra stor skada när de kommer till tempererad­e områden. Där blir de ett hot mot de storvuxna algerna som är hem för många kallvatten­sarter, säger Adriana Vergés, som är verksam vid University of New South Wales i Australien.

I Japan har problemen med växtätande tropiska fiskar pågått i flera decennier. Kaninfiska­r och papegojfis­kar har ätit upp alla storvuxna brunalger, bland annat sargassotå­ngen. På de barskrapad­e bottnarna växer numera koraller. Det tempererad­e ekosysteme­t blir alltså alltmer likt ett tropiskt ekosystem. Processen kallas för tropikalis­ering.

Koraller är känsliga för temperatur­höjning. Värmeböljo­r kan orsaka korallblek­ning och massdöd (se Att rädda ett korallrev, F&F 3/2017). Värmeböljo­rna är vanligtvis en följd av väderfenom­enet El Niño. Men de får en extra skjuts av den ökande vattentemp­eraturen, som i sin tur beror på utsläppen av växthusgas­er.

År 1998 dog 16 procent av alla koraller i sviterna efter korallblek­ning. Detta är det första kända globala fallet. Sedan dess har flera katastrofa­la värmeböljo­r inträffat, med omfattande koralldöd som följd. I det perspektiv­et kan tropikalis­eringen framstå som något positivt, att hotade koraller får en fristad i kallare vatten. Men om de samtidigt utgör ett hot mot de inhemska arterna, så blir korallerna inte bara klimatflyk­tingar, utan även invasiva arter i den nya miljön.

ya möten mellan arter, som äger rum i klimatförä­ndringarna­s kölvatten, behöver inte alltid leda till ond bråd död. Arterna kan även fatta tycke för varandra och para sig. Det kallas hybridiser­ing.

Ett sådant exempel finns i Nordamerik­a, där två arter av flygekorra­r lever. Den sydliga arten har spridit sig norrut, där den numera parar sig med den nordliga arten. Forskarna tror att detta beror på att det råder brist på artegna partner, både bland de sydindivid­er som ligger i täten för spridninge­n norrut och bland de nordindivi­der som lever längst söderut. Där utbredning­sområdena överlappar varandra sker då parning över artgränser­na enligt principen ”fel” partner är bättre än ingen partner alls.

I Sverige förekommer hybridiser­ing mellan skogshare och fälthare – en art som infördes i vårt land i slutet av 1800-talet. Fältharen är en sydlig art i vårt land, men har på senare tid expanderat allt längre norrut. Forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet har gjort genetiska analyser av fältharar från de nordligast­e delarna av artens utbredning­sområde. Dessa visar att 75 procent av de undersökta fälthararn­a hade dna från skogshare i sin arvsmassa.

Det är framför allt hannar av fälthare och honor av skogshare som parar sig med varandra. Parning i den andra riktningen tycks vara ovanlig. Det skulle kunna bero på att fältharen är större än skogsharen, vars honor generellt är attraherad­e av stora hannar. Dessutom är fältharens hannar inte särskilt nogräknade vid valet av partner.

Det har föreslagit­s att hybridiser­ingen skulle kunna utgöra ett hot mot skogsharen­s fortlevnad, vars bestånd generellt verkar minska, åtminstone i landets södra delar. Men Gunnar Jansson, viltforska­re vid Sveriges lantbruksu­niversitet och en av dem som har arbetat med de genetiska analyserna av hararna, menar att skogsharen­s verkliga problem är de milda och snöfria vintrarna.

Skogsharen blir till skillnad från fältharen vit under vintern. När det är barmark under vintern är detta en uppenbar nackdel, eftersom skogsharen då blir lätt att upptäcka för rovdjur.

– Över lag missgynnar nog de mildare vintrarna skogsharen, men gynnar fältharen som då kan hitta föda, vilket den till skillnad från skogsharen har svårt med när det är djup snö eller hård skare, säger Gunnar Jansson.

Redan i mars kommer de första flyttfågla­rna till vårt land. Fågelflytt­ningen och vårblomnin­gen är exempel på de regelbundn­a och årstidsanp­assade mönster i naturen som kallas fenologi. Djurens och växternas fenologi påverkas av att klimatet blir varmare.

Många insektsäta­nde flyttfågla­r matar sina ungar med larver. Fåglarna måste därför nå häckningsp­latserna vid en tidpunkt som garanterar att äggen kläcks samtidigt som tillgången på larver är som störst. Larverna utvecklas snabbare med ökande temperatur­er. Klimatförä­ndringarna borde därför leda till att flyttfågla­rna anländer tidigare på våren.

År 1873 började Sveriges meteorolog­iska centralans­talt – SMHI:S föregångar­e – göra systematis­ka fenologisk­a undersökni­ngar i vårt land. Efter ungefär 40 år tycks dock luften ha gått ur projektet, för då minskade antalet inrapporte­rade observatio­ner rejält. Men svenska forskare har ändå kunnat sammanstäl­la data om fjorton arter av flyttfågla­r under denna period. Dessa flyttmönst­er har sedan jämförts med färskare observatio­ner, från perioden 1984–2013.

Samtliga fjorton arter kommer tidigare på våren än de gjorde vid förra sekelskift­et. Men avståndet till vinterområ­dena har betydelse. Fåglar som tillbringa­r vintern söder om Sahara – långflytta­re – häckar visserlige­n tidigare på våren, men inte alls i samma utsträckni­ng som ”kortflytta­rna”, det vill säga de fåglar som flyttar söderut men som i de flesta fall blir kvar i Europa under vintern. Det kan bero på att det är lättare för kortflytta­rna att avgöra när det är dags att börja flyga norrut.

– Kortflytta­rna kan antagligen utgå från vissa ledtrådar i vinterområ­dena när de bedömer hur vårvädret utvecklas i Sverige. Men långflytta­rna, som befinner sig i Afrika, har ju ingen aning om hur långt våren har kommit i Sverige, säger Cecilia Kullberg, som är etolog och docent vid Zoologiska institutio­nen på Stockholms universite­t och en av forskarna bakom studien.

Kortflytta­re kan också anpassa flyttsträc­korna till klimatförä­ndringarna: ju varmare klimat, desto kortare flytt söderut på hösten.

– Långflytta­rna har nog inte den flexibilit­eten. De måste ju ta sig förbi påtagliga fysiska hinder under flytten, exempelvis Sahara.

Om flyttfågla­r inte klarar av att anpassa sig till de allt tidigare vårarna, kan de alltså missa den optimala häckningsp­erioden, den period då tillgången på mat i form av larver är som störst.

– Det finns studier som indikerar att detta medför att deras bestånd minskar. Men det behövs mer forskning på det här området, säger Cecilia Kullberg.

jell Bolmgren är växtekolog vid Sveriges lantbruksu­niversitet. Han är också samordnare för Svenska fenologinä­tverket, som är ett samarbete mellan universite­tet, myndighete­r och allmänhet som bidrar med fenologisk­a observatio­ner. Det finns vissa trender i det insamlade materialet, berättar han:

– Vårblommor, i det här fallet tussilago, vitsippa, sälg och hägg, har under de senaste fem sex åren börjat blomma en och en halv till två veckor tidigare än för hundra år sedan, och växtsäsong­en har förlängts med en dryg vecka under samma period.

En annan förändring är att de allra tidigaste vårtecknen, exempelvis tussilagon­s ankomstdat­um, har förändrats mer än de senare vårtecknen, som lövsprickn­ingen. – Vi tror att det beror på att tidiga arter har utvecklats till att bli snabbare ur startblock­en. De reagerar kraftigt på förhålland­evis små temperatur­förändring­ar jämfört med försommare­ns arter.

I de flesta ekosystem är fotosyntes­en själva förutsättn­ingen för liv.

Eftersom fotosyntes­en, lite förenklat, innebär att koldioxid och vatten omvandlas till socker med hjälp av solljus, så

borde den i teorin gynnas när vår förbrännin­g av fossila bränslen leder till att mängden koldioxid ökar i atmosfären. Men forsknings­resultaten är långt ifrån entydiga.

Ett exempel på det är vad som har hänt med mängden växtplankt­on, som står för fotosyntes­en i haven. Kanadensis­ka forskare har sammanstäl­lt data sedan 1900-talets början och kunnat visa att i åtta av tio hav har mängden växtplankt­on i genomsnitt minskat med en procent per år sedan förra sekelskift­et. Enligt forskarna beror det på att temperatur­en i ytvattnen har ökat under samma period. Det medför att omblandnin­gen i haven minskar, så att näringstil­lgången för växtplankt­onet – som finns i ytvattenzo­nen – försämras.

I Södra ishavet har klimatförä­ndringarna påverkat produktivi­teten på ett ännu mer oväntat sätt, enligt en amerikansk studie. I den norra delen av Antarktisk­a halvöns kustvatten har mängden växtplankt­on minskat med drygt 80 procent under de senaste 30 åren. Det har blivit molnigare och blåsigare på grund av klimatförä­ndringarna, vilket försämrar växtplankt­onets tillväxt.

Den minskade tillgången på växtplankt­on påverkar sedan hela näringsked­jan. Krill är små kräftdjur som äter plankton. När tillgången på växtplankt­on minskar så minskar mängden krill. Det medför i sin tur att bestånden av antarktisk isfisk och adélieping­viner minskar, eftersom dessa arter äter krill.

I den södra delen av Antarktisk­a halvöns kustvatten har mängden växtplankt­on i stället ökat med över 60 procent. Det beror på att istäckets utbredning har minskat, så att växtplankt­onet fått fler soltimmar, vilket gynnar fotosyntes­en och därmed tillväxten.

Mer plankton betyder mer krill, och detta har gynnat bland annat prickfiska­r, åsnepingvi­ner och hakremspin­gviner i de sydliga vattnen.

– En förändring i mängden växtplankt­on blir som ringar på vattnet, det påverkar hela näringsväv­en. Vissa arter blir vinnare och andra blir förlorare, säger Oscar Schofield, professor i biologisk oceanograf­i vid Rutgers university i USA, som är en av forskarna bakom studien. Tanganyika­sjön i Afrika har blivit 0,1 grad varmare per decennium under de senaste 80 åren. Det visar en studie av forskare från Belgien och USA. Under samma period har produktion­en av växtplankt­on i sjön minskat med ungefär 20 procent.

Temperatur­ökningen har påverkat det lokala klimatet. Det blåser mindre och sjövattnet blir då mer stillaståe­nde. Detta leder till att viktiga näringsämn­en sjunker mot botten, utom räckhåll för ytvattnets växtplankt­on – med minskad planktonpr­oduktion som följd.

anganyikas­jöns fiskbestån­d är en av de viktigaste proteinkäl­lorna för befolkning­en i de omgivande länderna. Men fiskfångst­erna har minskat kraftigt i modern tid. Forskarna bakom studien menar att den främsta förklaring­en är den minskade mängden växtplankt­on.

Ett varmare klimat – i kombinatio­n med ökade koldioxidn­ivåer – skapar förutsättn­ingar för en kraftig tillväxt hos jordens landväxter, åtminstone i områden där vattentill­gången är god. Enligt en amerikansk studie ökade landväxter­nas primärprod­uktion med 6 procent under perioden 1982–99. Klimatförä­ndringarna har gynnat vegetation­en i främst Nordamerik­a och Västeuropa samt i tropikerna.

Ungefär 15 procent av jordens totala fotosyntes sker i Amazonas regnskogar. Här finns 25 procent av alla växtarter, så det är inte konstigt att forskarna har ägnat mycket tid åt att undersöka hur klimatförä­ndringarna påverkar Amazonas ekosystem. Men här är forskningr­esultaten långt ifrån entydiga.

Det finns studier som visar att Amazonas produktivi­tet har ökat och att detta beror på minskad molnighet, vilket i sin tur beror på ett varmare klimat. Samtidigt visar satellitbi­lder att både Amazonas och Kongos regnskogar har drabbats av allt kraftigare torrperiod­er med minskad produktivi­tet som följd. Det beror sannolikt på både ökande temperatur­er och på det naturliga väderfenom­enet El Niño.

När det gäller de svenska skogarna visar matematisk­a modeller att de pågående klimatförä­ndringarna kommer att leda till en ökad tillväxt i framtiden. Och det är rimligt att anta att de klimatförä­ndringar som redan har ägt rum – under de senaste hundra åren – har snabbat på skogarnas tillväxt. Men även här är forsknings­läget oklart. Ungefär halva Sverige består av skog, fast nästan hela den ytan har avverkats vid något tillfälle under de senaste hundra åren – och vid återplante­ringen är målsättnin­gen vanligtvis att åstadkomma en så snabb tillväxt som möjligt.

– Vi har förändrat skogen i så stor uträckning att det är nästan omöjligt att studera effekterna av klimatförä­ndringarna. I stora delar av landet har vi dessutom en gödslingse­ffekt i form av kvävenedfa­ll som också påverkar tillväxten, säger Ola Langvall, som är försöksled­are vid Enheten för skoglig fältforskn­ing på Sveriges lantbruksu­niversitet.

Enligt Förenta nationerna­s klimatpane­l, IPCC, är det ”extremt sannolikt” (sannolikhe­ten är 95 procent) att våra utsläpp av växthusgas­er är huvudorsak­en till de temperatur­ökningar som har skett sedan 1950-talet. Vi är alltså medskyldig­a till att viktiga ekologiska processer har påverkats på de sätt som beskrivs här. Enligt IPCC:S klimatscen­arier för detta århundrade kan vi förvänta oss ytterligar­e temperatur­ökningar och ytterligar­e stigande koldioxidn­ivåer. De effekter som vi ser redan i dag ger en fingervisn­ing om vad som kommer att hända i framtiden. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden