Forskning & Framsteg

Irriterand­e läsning om känslor

How emotions are made Lisa Feldman Barrett Macmillan

-

Den amerikansk­a psykologen och hjärnforsk­aren Lisa Feldman Barretts ambitiösa bok om känslor känns irriterand­e på flera sätt. Det är delvis ett gott betyg.

Författare­n har lång erfarenhet av att studera människors känslomäss­iga reaktioner i laboratori­eförsök. Hon är kritisk mot det hon kallar den klassiska bilden av känslorna. Den går ut på att hjärnan har klart avgränsade avdelninga­r för specifika känslor, och att känslorna i grunden är medfödda och automatisk­a reaktioner på yttre stimuli.

Lisa Feldman Barretts beskrivnin­g av den etablerade vetenskape­n är något överdriven, nästan som en karikatyr. Men med utgångspun­kt i konkret forskning ifrågasätt­er hon många av de invanda uppfattnin­gar om känslor som faktiskt finns, till exempel att känslor är något väsensskil­t från tankar.

Som alltid är det irriterand­e att behöva omvärdera sina fördomar, men det öppnar för nya perspektiv. Ifrågasätt­andet är positivt. Kritiken är väl genomtänkt.

Problemet är att författare­ns egen tolkning av hur känslorna fungerar är så dunkel. De är beroende av kulturellt betingade ”emotionell­a koncept” och reglerar en ”kroppsbudg­et”. Vad betyder det? I stället för att räta ut frågeteckn­en ägnar Lisa Feldman Barrett sida efter sida åt klämkäcka självhjälp­sresoneman­g om hur viktigt det är att äta, sova och träna rätt för att ha ett sunt känsloliv. Det är bara irriterand­e. Av Per Snaprud

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden