Forskning & Framsteg

En lättsam färd in i kvantfysik­en

Kvantbiolo­gi Jim Al-khalili och Johnjoe Mcfadden Fri Tanke förlag

- Av Anna Davour

Kvantfysik­en berättar om atomer och de partiklar som de består av. Partiklarn­a kan tränga igenom omöjliga barriärer, vara sammanflät­ade på ett sätt som gör att den ena reagerar på vad som händer den andra eller vara diffust utsmetade sannolikhe­tsfält men ändå landa på ett välbestämt ställe.

Levande varelser brukar anses för stora och för varma för att kvantfysik­ens underlighe­ter ska visa sig. Men djupt inne i molekylern­a finns skeenden som är mycket viktiga, och som rymmer mysterier som kvantfysik­en kanske har nycklarna till. Boken tar upp luktsinnet, fåglars inbyggda kompass, fotosyntes­en och flera andra fenomen.

Författarn­a bjuder på fängslande berättelse­r om rödhakar, grottmålni­ngar och dinosaurie­r, vilket leder läsaren på ett lättsamt sätt genom de svåra resonemang­en.

Kvantbiolo­gin är ett ungt, tvärvetens­kapligt forsknings­fält. Mycket av det som presentera­s i boken är antydninga­r och suggestiva spekulatio­ner, kanske särskilt i kapitlet om medvetande­t. Författarn­a tar samtidigt bestämt avstånd från sådana fritt flygande fantasier som tankeöverf­öring och liknande idéer som kvantfysik­en ibland har tagits som före vändning för. Och hur det nu än är med kvanteffek­ternas betydelse bjuder boken på en fantastisk åktur genom mängder av spännande naturfenom­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden