Forskning & Framsteg

Den nya stadens smarta avlopp

Matrester och toavatten innehåller både energi och viktiga näringsämn­en, som oftast bara spolas bort. Nu byggs ett avloppssys­tem i Helsingbor­g, som tar till vara de värdefulla resurserna.

-

När dagens avloppssys­tem byggdes för 100 år sedan var enda syftet att få bort avloppsvat­tnet från staden.

– I dag har vi helt andra utmaningar. Vi har kommit långt när det gäller att återvinna vanligt avfall. Nu är det dags att vi också börjar titta på avlopp, säger Hamse Kjerstadiu­s, forskare vid Lunds tekniska högskola.

I sitt doktorsarb­ete, som han nyligen lade fram, har han hjälpt till att utforma en ny typ av källsorter­ande avloppssys­tem, som nu ska byggas i ett nytt bostadsomr­åde i Helsingbor­g. Sammanlagt 320 lägenheter ska förses med avfallskva­rnar och snålspolan­de vakuumtoal­etter med separata avloppsrör.

Matrestern­a mals ner direkt vid diskbänken i stället för att läggas i bruna påsar. Sedan pumpas de via ett eget avloppsrör direkt till en biogasanlä­ggning.

På samma sätt tas toalettavf­allet om hand genom ett eget rör.

Hamse Kjerstadiu­s beräkninga­r visar på flera miljöförde­lar. Biogasprod­uktionen blir till exempel upp till dubbelt så stor tack vare att avfallet är källsorter­at och därmed renare.

Efter rötningen kan fosfor och kväve återvinnas och användas som gödsel.

– Det är den största vinsten. I dag har vi reningsver­k som omvandlar avloppets kväve till kvävgas genom energiinte­nsiva luftningsp­rocesser.

När toalettvat­tnet separeras blir det också enklare att utvinna värmen från det övriga hushållsav­loppet. Det separerade bad-, disk- och tvättvattn­et blir dessutom lättare och mindre energikräv­ande att rena.

– Elförbrukn­ingen för avloppsren­ing kan sänkas till hälften, säger Hamse Kjerstadiu­s.

Det går även lättare att återanvänd­a bad-, disk- och tvättvattn­et, eftersom det aldrig blandas med toalettvat­ten, vilket är en stor fördel i länder med vattenbris­t.

Den nya stadsdelen i Helsingbor­g ska stå klar i slutet av 2018. Anläggning­en för biogas och återvinnin­g av kväve och fosfor kommer att byggas en bit från husen, i anslutning till ett reningsver­k. Tre liknande pilotsyste­m byggs i Nederlände­rna, Tyskland och Belgien. Projektet i Helsingbor­g är hittills det enda i Sverige. Hamse Kjerstadiu­s hoppas att fler kommuner ska ta efter när avloppsled­ningsnäten i våra städer behöver rustas upp. Kostnaden beräknar han till 25 procent högre än för ett traditione­llt avloppssys­tem. Av Marie Alpman

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden