Forskning & Framsteg

Cancermuta­tion oftast slump

Två tredjedela­r av alla mutationer som kan orsaka cancer beror på slumpmässi­ga händelser i cellerna – som ingen kan undvika. Det visar analyser av cancerdata för större delen av mänsklighe­ten.

- Av Per Snaprud

Enligt den traditione­lla bilden finns det två viktiga orsaker till cancer: arv och miljö. Men cancer uppstår även på grund av slumpmässi­ga olyckor i cellernas maskineri. Vävnader förnyar sig genom att celler kopierar sin arvsmassa och delar sig. Varje ny kopia innehåller i genomsnitt tre mutationer. Det stora flertalet mutationer har ingen effekt alls, men i sällsynta fall leder de till att celler börjar dela sig okontrolle­rat. Den här typen av kopierings­fel orsakar hela två tredjedela­r av alla mutationer som leder till cancer, enligt forskare i USA.

– Vi hoppas att det här kan vara en tröst för de miljontals människor som drabbas av cancer trots att deras livsstil har varit i det närmaste perfekt, säger Bert Vogelstein, cancerfors­kare vid Johns Hopkins medical school.

Han understryk­er att alla kan minska sin risk för cancer genom att låta bli att röka, sola med måtta, äta nyttigt och i övrigt följa en hälsosam livsstil. Men det kommer aldrig att räcka. Därför efterlyser han mer forskning om nya sätt att tidigt upptäcka tumörer.

För drygt två år sedan publicerad­e Bert Vogelstein och hans medarbetar­e liknande resultat. Då var utgångspun­kten att cancer oftare uppstår där stamceller delar sig snabbt (till exempel i tjocktarme­n) än i hjärnan och andra organ som förnyar sig långsamt. Den analysen innefattad­e bara data från USA, och bortsåg från bröst- och prostataca­ncer. Båda sjukdomarn­a finns med i den nya sammanstäl­lningen, som bygger på cancerregi­ster från 69 länder med uppgifter om tumörsjukd­omar hos 4,8 miljarder människor. Dessutom har forskarna studerat mutationer genom att avläsa arvsmassan i tumörer.

– Det här är viktig kunskap. Det går att förebygga cancer, men vi måste också bli bättre på att hitta cancer tidigt, säger Anna Karlsson, vetenskapl­ig sekreterar­e på Cancerfond­en.

Hon påpekar att resultaten ligger i linje med epidemiolo­giska data som säger att någonstans mellan 20 och 40 procent av all cancer skulle gå att undvika genom bättre livsstil och miljö. Samma slutsats drar författarn­a till den nya rapporten, som är publicerad i tidskrifte­n Science.

”Vi hoppas att det här kan vara en tröst för de miljontals människor som drabbas av cancer trots att deras livsstil har varit i det närmaste perfekt.” Bert Vogelstein, cancerfors­kare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden