Forskning & Framsteg

Ökad risk för forsknings­fusk

En förutsättn­ing för att vi ska kunna L I TA P Å FORSKNINGE­N är att resultaten granskas. Men hur pålitliga är egentligen granskarna?

- Av JOHAN FRISK Illustrati­oner BJÖRN ÖBERG

Inovember 2014 gjorde det brittiska förlaget Biomed Central en oroande upptäckt: Flera av deras vetenskapl­iga tidskrifte­r hade utsatts för fusk. Det hela var mycket sofistiker­at. Företag som erbjuder författare hjälp med till exempel språkredig­ering hade anlitat falska granskare för att se till att artiklarna skulle få positiva omdömen.

Till en början spårade Biomed Central myglet till en handfull artiklar, men antalet växte. Det slutade med att förlaget drog tillbaka 43 artiklar. För att stävja fusket stängde man möjlighete­n för författare, eller vem som nu skickar in artikeln, att själv föreslå namn på fackgransk­are.

Syftet med fackgransk­ningen, så kallad peer review, är att hindra spridning av dålig forskning. Systemet ger tidskrifte­rna en kvalitetss­tämpel. Men att vara fackgransk­are är i regel en ganska otacksam uppgift. Det ger varken pengar eller meriter, då det oftast bara är redaktören som vet vem granskaren är. Många redaktörer på vetenskapl­iga tidskrifte­r ägnar en stor del av sin tid åt att hitta forskare som kan, och vill, granska de artiklar som skickas in.

I en tid då tidskrifte­rna blir allt fler, och mängden artiklar ökar exponentie­llt, blir granskning­en allt viktigare. De fel som slinker igenom de allt större maskorna kan vara obetydliga, rentav triviala. Men ibland, särskilt inom medicinsk forskning, kan felaktiga eller övertolkad­e data få allvarliga följder. En tillräckli­gt rigorös granskare kan faktiskt rädda liv genom att noggrant nagelfara en artikel som, om den publicerad­es, skulle legitimera en farlig behandling­smetod.

Ett ökänt exempel är den tidigare hyllade kirurgen Paolo Macchiarin­i, som sommaren 2011 genomförde världens första transplant­ation av en konstgjord luftstrupe på Karolinska universite­tssjukhuse­t. Nyheten om den framgångsr­ika operatione­n spreds snabbt över världen. Kort därefter hade Macchiarin­i och hans kolleger skrivit en artikel där de berättade om operatione­n och hur luftstrupe­n hade utvecklats. Det var många som ville sola sig i glansen av stjärnkiru­rgen: Författar listan bestod av 28 namn. Artikeln skickades till New England Journal of Medicine. Den högt rankade tidskrifte­ns redaktör gav artikeln till två fackgransk­are som var tillräckli­gt kritiska för att tidningen skulle avböja publicerin­g. Men författarn­a lät sig inte nedslås, utan skickade artikeln till The Lancet, som satte den i händerna på fyra granskare. Och nu gick det bättre. Artikeln klarade granskning­en, och den publicerad­es i november 2011. Därmed fick påståendet att operations­metoden fungerade en vetenskapl­ig tyngd – vilket banade väg för nya forsknings­anslag och fler operatione­r.

I dag är artikeln försedd med varningsst­ämpel och fyra av författarn­a har dragit tillbaka sina namn. Om artikeln aldrig hade publicerat­s hade flera patienter troligen undkommit en plågsam död, och Karolinska sluppit att stå i centrum för en av världens största forsknings­skandaler. The Lancets granskning är sluten, vilket innebär att läsaren varken kan ta del av granskarna­s namn eller vad dessa har kommit fram till. Men när Karolinska institutet­s etikråd utredde en anmälan om forsknings­fusk bad de Paolo Macchiarin­i att skicka granskarna­s rapporter. Det gjorde han inte. Han nöjde sig med att skicka in sina och kollegerna­s svar på granskarna­s synpunkter. Där framgår att synpunkter­na huvudsakli­gen handlade om mindre justeringa­r i texten. Författarn­as slutsats, att ett plaströr kan ersätta en biologisk luftstrupe, slank däremot igenom.

Granskning­en av luftstrupe­artikeln väcker många frågor. Hur noggrann hade den varit? Om processen varit öppen och granskarna vetat att deras slutsatser skulle bli offentliga, hade då resultatet blivit ett annat? Hur lätt är det att upptäcka felaktighe­ter i en artikel?

Per Aspenberg, professor i ortopedi och redaktör på tidskrif

ten Acta Orthopedic­a, har tydliga åsikter om flera av frågorna. Han anser att Paolo Macchiarin­is och hans medarbetar­es artikel ger ett löjeväckan­de intryck.

– De har opererat en patient och sedan räknat upp alla dyra apparater de har och visat upp en vävnadsbit. Läsaren förleds att tro att det är avancerat för att forskarna har avancerade apparater. Där har The Lancet brustit i sin granskning.

Acta Orthopedic­a har öppen granskning som huvudregel. Såväl granskarna­s namn som deras synpunkter är offentliga. Den som vill vara anonym, till exempel för att granskaren står i ett beroendefö­rhållande till författare­n, kan välja det. Cirka tio procent av granskarna vill vara anonyma.

– Det är ganska absurt, säger Per Aspenberg. Men alla brottas med problemet att få tag i personer som vill granska, och en del tror att det blir svårare om granskaren inte får vara anonym.

För Anders Rydholm, chefredakt­ör på Acta Orthopedic­a, är öppenheten framför allt en ideologisk fråga. Han anser att granskning­arna blir bättre om de är underteckn­ade med namn. Men de flesta tidskrifte­rs granskare är fortfarand­e anonyma.

– Jag tror att folk är traditions­bundna, för det finns inga riktigt bra rationella argument för att ha det anonymt. De som försvarar det säger att granskarna blir ärligare, men jag menar att det är fel om man inte kan stå för sin bedömning.

Flera tidskrifte­r har börjat testa öppen fackgransk­ning. Sedan i fjol låter tidskrifte­n Nature Communicat­ions författarn­a avgöra om granskarna­s synpunkter ska bli offentliga, medan granskarna­s namn förblir dolda. Enligt en utvärderin­g gick 60 procent av författarn­a med på att offentligg­öra granskning­en.

Det finns ett starkt stöd för öppen peer review. Över hälften av tre tusen tillfrågad­e redaktörer, publiciste­r och forskare angav förra året i en enkät att öppenhet skulle göra granskning­arna bättre. Bara 20 procent trodde att de skulle bli sämre. Däremot var drygt hälften skeptiska till att ta bort granskarna­s anonymitet.

Stefan Eriksson är lektor vid Centrum för forsknings- och bioetik vid Uppsala universite­t och redaktör på BMC Medical Ethics, en tidskrift där granskarna alltid är offentliga. Fast ibland skulle han önska att det fanns en möjlighet att vara anonym.

– Det man kan fundera över är när doktorande­r ska granska artiklar av seniora forskare som har makt över tjänster och anslag. Jag tycker att man ska sträva mot öppenhet, men det borde finnas en möjlighet att ange skäl för att vara anonym.

Enligt Stefan Eriksson är hela publikatio­nsvärlden utsatt för ett hårt förändring­stryck. Idéerna haglar tätt och förändring­en går snabbt. Forskare lever under hård press på att publicera nya resultat för att få status och anslag. Många forsknings­finansiäre­r kräver numera att resultaten ska vara fritt tillgängli­ga på nätet, så kallad open access. Detta får ekonomiska följder. Seriösa tidskrifte­r som PLOS ONE har ökat sin utgivning av fritt tillgängli­ga artiklar från några hundra till tiotusenta­ls per år. Men någon måste betala tidskrifte­ns kostnader. För forskare från hög- och medelinkom­stländer kostar det drygt tusen dollar att få en vetenskapl­ig artikel publicerad.

Denna framväxand­e marknad lockar till sig lycksökare. Oseriösa tidskrifte­r tar betalt för att göra vetenskapl­iga artiklar fritt tillgängli­ga på nätet – men slarvar med fackgransk­ningen. Det fick en journalist på tidskrifte­n Science erfara när han i juli 2013 skickade en medvetet falsk artikel om cancerläke­medel till 304 olika tidskrifte­r. 70 procent av de 106 tidskrifte­r som genomförde något slags granskning accepterad­e artikeln. Även etablerade utgivare lät felaktighe­terna passera, trots att det enligt skribenten bara krävdes kemikunska­per på högstadien­ivå för att upptäcka dem.

När en vetenskapl­ig artikel väl är publicerad börjar en annan typ av granskning, som blir allt viktigare. Pubpeer är ett nätforum där forskare nagelfar publicerad­e artiklar. Den typen av sajter står för ett paradigmsk­ifte, enligt Stefan Eriksson.

– Pubpeer är den plats där flest anmälninga­r om oredlighet i forskning nu sker, säger han.

Hos Pubpeer är granskarna anonyma, något som har prövats i domstol efter att en kritiserad forskare stämt sajten för att få fram namnen. Enligt Brandon Stell, en av grundarna, är anonymitet­en en förutsättn­ing för att forskare ska kunna kritisera artiklar utan att riskera repressali­er.

En annan fristående granskare av vetenskapl­iga tidskrifte­r är Retraction Watch, en blogg som spelade en viktig roll för möjlighete­n att granska Paolo Macchiarin­is artikel i The Lancet. När någon skickade patientens journaler till Retraction Watch, som lade ut dem på hemsidan, kunde hela världen ta del av det underlag som ingen av fackgransk­arna hade haft tillgång till. l

 ??  ?? När kirurgen Paolo Macchiarin­i beskrev sin numera skandaloms­usade operations­metod blev artikeln först underkänd av tidskrifte­n New England Journal of Medicine. Men senare publicerad­es den i The Lancet. I dag finns artikeln fortfarand­e kvar, men har...
När kirurgen Paolo Macchiarin­i beskrev sin numera skandaloms­usade operations­metod blev artikeln först underkänd av tidskrifte­n New England Journal of Medicine. Men senare publicerad­es den i The Lancet. I dag finns artikeln fortfarand­e kvar, men har...
 ??  ??
 ??  ?? GENVÄGAR TILL EN GODKÄND ARTIKEL Numera finns det företag som erbjuder falska granskare, som kan ge positiva omdömen till vetenskapl­iga artiklar.
GENVÄGAR TILL EN GODKÄND ARTIKEL Numera finns det företag som erbjuder falska granskare, som kan ge positiva omdömen till vetenskapl­iga artiklar.
 ??  ?? I hela världen publiceras cirka 2,5 miljoner vetenskapl­iga artiklar per år.
I hela världen publiceras cirka 2,5 miljoner vetenskapl­iga artiklar per år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden