Forskning & Framsteg

Skilsmässa efter karriärkli­v

-

”Våra resultat visar att befordran leder till en dramatisk ökning av sannolikhe­ten för skilsmässa bland kvinnor, men inte bland män”, skriver nationalek­onomen Johanna Rickne, tillsamman­s med kolleger i Ekonomisk Debatt.

– Vi ville undersöka det så kallade glastaket för kvinnor. Vår forskning visar att vem man gifter sig med spelar roll för karriären. Ett ojämställt äktenskap riskerar att spricka om kvinnan gör karriär, säger Johanna Rickne, nationalek­onom vid Socialfors­kningsinst­itutet vid Stockholms universite­t.

Tillsamman­s med forskarkol­leger har hon studerat skilsmässo­frekvensen bland totalt nästan 2 000 personer som blivit kommunstyr­elseordför­ande, riksdagsle­damot eller vd för företag med mer än hundra anställda under åren 1990–2014.

Sedan har forskarna undersökt de omkring 65 procent som var gifta innan de gjorde sina karriärkli­v. Resultatet var mycket tydligt – kvinnorna skiljde sig i långt större utsträckni­ng än männen.

Forskarna noterade dock att bland de karriärkvi­nnor som levde mer jämställt – i par med relativt liten åldersskil­lnad eller som delat mer jämlikt på föräldrafö­rsäkringen – så var andelen skilsmässo­r betydligt mindre.

– Åldern verkar vara en viktig faktor. Vi kunde se att de som skiljde sig hade en åldersskil­lnad på fyra år eller mer. I mer jämnåriga relationer syntes ingen skillnad, säger Johanna Rickne.

Om du ska ge ett råd till en ung kvinna som vill göra karriär utan att riskera skilsmässa, vad skulle du säga då?

– Sök inte status hos en äldre man som tjänar mer, utan hitta någon som är redo att leva jämställt. Av Henrik Höjer

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden