Forskning & Framsteg

Är plaståterv­inning farlig?

-

Varje vecka lägger jag en påse plast i återvinnin­gen och känner mig lite präktigare. Men så plötsligt tränger rapportern­a om förödande mikroplast­partiklar in i mitt medvetande. Återvunnen plast blir till fleece och andra material som kalvar mikroparti­klar i oräkneligt antal, rakt ut i vår miljö. Är plaståterv­inning för miljön ungefär som heroinet för heroiniste­n: en bra känsla för stunden, men på sikt förödande? /Jonas Jäthing

Att så mycket plast hamnar i miljön – inte minst i haven – får förödande konsekvens­er för många djurarter. Djur som äter mikroplast får förändring­ar i beteende och metabolism, inflammati­oner och reprodukti­onsstörnin­gar. De minsta plastparti­klarna kan tas upp via mag-tarmkanale­n och påverkar bland annat blodet, levern och njurarna. Flera toxiska effekter har påvisats – både för själva plastparti­klarna och för de kemiska tillsatser som finns i många plastprodu­kter.

Plaståterv­inning i Sverige sker oftast i form av det som kallas energiåter­vinning, eller förbrännin­g. Energivärd­et i plastens polymerked­jor är högt, i samma storleksor­dning som råvaran olja. När plast bränns vid höga temperatur­er bryts såväl plastpolym­ererna som många av de tillsatta kemikalier­na ner till sina beståndsde­lar: koldioxid och vatten. Energin som frigörs kan användas till bland annat fjärrvärme.

Återvinnin­g av plast är just nu ett bra alternativ på vägen mot ett mer cirkulärt förhålland­e till användning av våra råvaror. Men vi behöver, både som enskilda konsumente­r och på samhällsni­vå, tänka på hur vi använder plast. Plast är ett viktigt material i dag, inte minst inom sjukvård, elektronik och transporte­r. Men plast används också vårdslöst för många andra ändamål, såsom engångsart­iklar och förpacknin­gar.

Mycket forskning pågår just nu, dels om plastskräp och mikroplast­er i miljön, dels om utveckling av plast som material: produktion, olika råvaror, nedbrytnin­gsprocesse­r och återvinnin­g. /Bethanie Carney Almroth, forskare i ekotoxikol­ogi, Göteborgs universite­t

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden