Forskning & Framsteg

Hörselsinn­e i armprotes

- Av Marie Alpman

Tidigare har man trott att vibratione­r från en protes endast kan uppfattas av kroppen som en känsla av beröring. Men nu visar ny forskning från Chalmers tekniska högskola i Göteborg att även hörselsinn­et är inblandat.

Att ljud kan ledas av skallbenet är känt sedan tidigare. Den nya upptäckten är att ljudet även kan färdas genom armar och ben.

– Försöksper­sonerna kunde till och med känna igen låtar som vi spelade från armen via skelettet, säger Max Ortiz Catalan, förestånda­re för Chalmers laboratori­um för biomekatro­nik och neurorehab­ilitering.

Han har lett studien, som utförts tillsamman­s med kolleger från Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, Göteborgs universite­t, och Scuola Superiore i Sant’anna i Italien.

Forskarna har genomfört en rad olika tester på tolv personer som gjort arm- eller benamputat­ioner. Testerna visade att försöksper­sonerna både kunde känna och höra mekaniska vibratione­r från protesen.

Kombinatio­nen förstärkte förnimmels­en. Det ledde också till snabbare reaktioner, även vid en lätt beröring.

Resultaten, som har publicerat­s i Nature Scientific Reports, ska nu användas för att utveckla bättre proteser, som till exempel kan varna med ett ljud om de belastas för hårt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden