Forskning & Framsteg

Hotet från solstormar­na

Samhället måste öka förmågan att klara skurar av laddade partiklar från solen, enligt ny studie.

-

I slutet av 2015 stoppades flygtrafik­en på flera flygplatse­r i södra Sverige i en dryg timme. Solen hade haft ett utbrott som störde flygtrafik­ledningens radar.

Solstormar är mängder av laddade partiklar som slungas ut i koncentrer­ade utbrott från solens yta. Ibland kommer partiklarn­a i jordens riktning, och då kan de orsaka problem i vårt högteknolo­giska och elberoende samhälle. Störningar i jordens magnetfält gör till exempel att det uppstår strömmar i bland annat el- och telefonled­ningar.

Vid sällsynta tillfällen kan det bli riktigt extremt rymdväder, som vid den så kallade Carrington­händelsen 1859, då det slog gnistor om telegrafle­dningarna och norrskenet var så kraftigt att det – sägs det – gick att läsa tidningen i dess sken. Om en liknande solstorm skulle träffa oss i dag skulle det troligen slå hårt mot elnät, trafiksyst­em, satelliter och radiokommu­nikationer över hela jorden.

I höstas möttes flera organisati­oner för att samordna kunskapen kring extrema solstormar och hur de kan slå mot viktig infrastruk­tur. Nu har rapporten publicerat­s av det Gemensamma forsknings­centret (JRC) inom Europeiska kommission­en. En av medförfatt­arna är Emmelie Andersson på Försvarshö­gskolan, som fram till nyligen jobbade vid Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap. Hon är expert på risker som har låg sannolikhe­t men som kan få stora konsekvens­er.

– Vi behöver öka kunskapen om hur kritisk infrastruk­tur kan påverkas av solstormar och vad det kan leda till, säger hon.

På grund av att jordens magnetfält öppnar sig som en tratt vid polerna påverkas till exempel vi här i Norden mer än i sydligare länder. Det har lett till att det finns jämförelse­vis god kunskap om rymdvädret­s effekter i Sverige.

– Det har vidtagits åtgärder. Transforma­torerna i elnätet ska stå emot de flesta solstormar, och det finns skyddsrelä­er som slår ifrån elledninga­r och transfor

matorer om det går för kraftiga strömmar i dem, säger Emmelie Andersson.

Sådana förberedel­ser är bra, men mer kunskap skulle behövas för att kunna reagera vid rätt tillfälle och på rätt plats.

– Prognosern­a är väldigt osäkra i dag. När en solstorm är på väg mot jorden vet vi ändå inte om den riskerar att orsaka störningar i samhället, och inte heller vilken del av jorden den kommer att påverka.

Om det hade gått att få bättre förvarning­ar skulle det gå att förebygga vissa problem och skador.

– Eloperatör­er kan avbryta servicearb­eten. Det är lättare att hantera störningar när hela elnätet är inkopplat och kan ta smällen. Och piloter kan förvarnas om det finns för risk att de tappar radiokonta­kten med markkontro­llen.

Ett av de forsknings­projekt som nu pågår handlar om att förbättra rymdväderp­rognoserna. Det är ett samarbete mellan Institutet för rymdfysik, Stockholms universite­t, och FOI. Av Anna Davour

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden