Forskning & Framsteg

Nattugglan­s gen hittad

En mutation i cellernas biologiska klocka förskjuter dygnsrytme­n.

-

En person med så kallad förskjuten sömnfas brukar ha svårt att somna före klockan två eller tre på natten. I vissa fall beror det på en mutation i cellernas biologiska klocka, enligt forskare i USA och Turkiet. De har upptäckt en mutation i genen CRY1 hos en 46-årig amerikansk kvinna, och identifier­at samma mutation hos både manliga och kvinnliga nattugglor från flera generation­er inom samma släkt.

Genetiska analyser av flera familjer i Turkiet bekräftar resultaten: Mutationen förekommer hos 38 utpräglade nattugglor, men inte hos någon av deras mer morgonpigg­a släktingar.

Enligt vissa uppskattni­ngar lider ända upp till var tionde person av förskjuten sömnfas, även känd som Delayed Sleep Phase Disorder (DSPD).

– Ofta är det självförvå­llat, säger Torbjörn Åkerstedt, psykologip­rofessor på Karolinska institutet.

Han berättar att miljön spelar stor roll. Starkt lysande lampor och bildskärma­r sent på kvällen, och mörker på morgonen, förskjuter dygnsrytme­n.

Samtidigt är det känt att problemen också har en ärftlig komponent. Upp till 0,6 procent av alla människor bär på den nyupptäckt­a mutationen. Men även en ärftlig förskjutni­ng av dygnsrytme­n går att motverka med regelbundn­a sovtider och rejäla doser av ljus under dagen, enligt forskarnas rapport i tidskrifte­n Cell. Av Per Snaprud

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden