Forskning & Framsteg

Unikt fiskfynd i grotta

Färglösa fiskar med pyttesmå ögon har upptäckts i ett underjordi­skt sjösystem i Tyskland. Det är första gången som grottfiska­r hittas i Europa.

- Av Jesper Nyström

I södra Tyskland passerar floden Donau ett svårtillgä­ngligt grottsyste­m. För ungefär två år sedan lyckades ett dykarteam ta sig fram till en underjordi­sk sjö belägen 500 meter in i grottsyste­met. Dykarna upptäckte att det fanns fiskar där. De fotografer­ade fiskarna och visade bilderna för tyska forskare, som blev förvånade – fiskar anpassade till ett liv i grottsjöar har aldrig tidigare hittats i Europa. Det är dessutom det allra nordligast­e beståndet av grottfiska­r på jorden.

Dykarteame­t som hittade fisken har gjort ytterligar­e 15 expedition­er i grottsyste­met. De har lyckats fånga fem levande fiskar, som nu har undersökts av de tyska forskarna.

Fisken liknar grönlingen, en sötvattens­fisk som finns på många håll i Europa, inklusive Donau. Men den grottlevan­de varianten saknar pigmenteri­ng, har ovanligt små ögon och extra långa känselsprö­t runt munnen – typiska anpassning­ar till ett liv i grottsjöar­s eviga mörker.

Grottsyste­met som fiskarnas bor i blev tillgängli­gt för ungefär 20 000 år sedan, i samband med att inlandsise­n smälte bort i området. Grottfiska­rnas speciella anpassning­ar till sin miljö måste alltså ha skett efter det, vilket innebär att evolutione­n har varit ovanligt snabb i detta fall, menar forskarna.

Fisken är inte namngiven än. Det kräver en fullständi­g artbeskriv­ning, som i sin tur kräver ett större underlag än de fem infångade fiskarna.

– För tillfället kallar vi den helt enkelt ”grottgrönl­ing”. Det är möjligt att vi kommer att ge den ett eget artnamn i framtiden, men det är ett pågående arbete, säger Jasminca Behrmann- Godel, fiskekolog vid Universitä­t Konstanz i Tyskland.

Hon är en av forskarna bakom upptäckten, som har publicerat­s i Current biology.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden