Forskning & Framsteg

Lita på skolforska­rna

-

Minns du debatterna om biltullar? I både Stockholm och Göteborg har det förekommit brutna löften, folkstorm och folkomröst­ning. Mycket känslor och politik. Ganska sällan vetenskapl­iga argument.

I den kommun jag bor röstade 70 procent mot biltullar. Detta trots att försöket med trängselsk­att i Stockholm var lyckat och trafikfors­karna positiva. Alla kan tjäna på biltullar var rubriken på en artikel som trafikfors­karen Jonas Eliasson skrev i Forskning & Framsteg redan 1997. Jonas Eliasson, i dag professor i transport systemanal­ys och trafikdire­ktör i Stockholms stad, kunde visa att också bilisterna tjänar på tullar.

År 2006 genomförde­s en folkomröst­ning i Stockholm och dess kranskommu­ner, i Göteborg hölls omröstning­en 2014. Valet i Stockholms stad gav en knapp seger för ja-sidan, men kranskommu­nerna röstade nej och i Göteborg blev det också nej. Men biltullarn­a har kommit för att stanna. De har drivits fram av politikern­a, med stöd av trafikfors­kare, i folklig motvind.

Den 20 april i år kom Skolkommis­sionen med sitt slutbetänk­ande ”Samling för skolan. Nationell strategi för kunskap och likvärdigh­et” (SOU 2017:35). I den följande debatten påminns jag om biltullarn­a.

Skolkommis­sionen består av forskare och yrkesverks­amma i skolan. Den tillsattes av den rödgröna regeringen 2015 i ett försök att lyfta skolfrågan ovanför partipolit­iken. Själva draget var förstås politik i sig – skulle tilltaget fungera kan regeringen ta åt sig äran – men resultaten från kommission­en skulle ändå kunna tjäna som utgångspun­kt för en mindre politisera­d debatt. Så gick det nu inte riktigt. Redan innan man ens rimligen hade kunnat ta in det 462 sidor långa slutbetänk­andet, började kritiken hagla på Twitter. Mest handlade det om en liten detalj: att lotta platserna till populära friskolor.

På eftermidda­gen den 20 april lyssnar jag på Sveriges Radio och en debatt mellan skolminist­er Gustav Fridolin (MP) och Moderatern­as skolpoliti­ska talesperso­n, Camilla Waltersson Grönvall. Detaljer nagelfars och förkastas. Trots att man kan ana att bägge två är eniga med det mesta i kommission­ens förslag, så kan politikern­a ändå inte låta bli att försöka vinna kortsiktig­a poäng.

Den 22 april ordnades March for science på drygt 600 platser runt om i världen. I Stockholm marscherad­e jag tillsamman­s med 2 500 andra vetenskaps­engagerade f örat tett vetenskapl­igt synsätt ska få större genomslag i samhället. – Vetenskap skapar ny kunskap, och det är viktigt att beslutsfat­tande sker på grundval av kunskap, säger Vetenskaps­rådets generaldir­ektör, Sven Stafström, i ett uttalande före marschen. Om vi som demonstrer­ade ska få rätt bör politikern­a lyssna på Skolkommis­sionen. Sedan bör de göra vad som står i deras makt för att övertyga väljarna. Gick det att genomföra biltullar så ska det nog gå att få igenom Skolkommis­sionens förslag också!

 ?? patrik.hadenius@fof.se Har du tankar och idéer om det du just läst? MEJLA MIG! ??
patrik.hadenius@fof.se Har du tankar och idéer om det du just läst? MEJLA MIG!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden