Forskning & Framsteg

Varför skulle just korallerna vara så känsliga?

-

F&F 3/2017 – Att rädda ett korallrev Efter att ha läst denna artikel blev jag lite fundersam. Jag tog fram min NE från 1993 och läste om fossil från koralldjur som är nästan 500 miljoner år gamla. Det verkar vara en otroligt seglivad art. Den har överlevt planetens variatione­r med nedisning, uppvärmnin­g, varierande koldioxidh­alt och vattenstån­dsändringa­r på flera hundra meter. Varför just denna art skulle vara så otroligt känslig just i dag är för mig en stor gåta. Det står vidare i texten om korallblek­ning och annat som hotar korallerna. Fiske med dynamit, utvinning av kalk, insamling av vackra koraller. Dessutom tycks sjöstjärne­arten törnekrona öka våldsamt. Vad gäller just Maldiverna så har jag för mig att man där liksom på andra ställen där det finns koraller inte hanterar sina avlopp på ett bra sätt. Korallreve­n är hotade av människor, men kanske inte på grund av en begränsad ökning av koldioxid i atmosfären, utan av mer handfasta aktivitete­r. Vilket ansvar har då vi i den för närvarande rika världen för detta? Just nu verkar allt ansvar vila på oss. Men jag tror att mer lokala aktivitete­r som vattenreni­ng, avbrutet rovfiske – särskilt med dynamit – och liknande åtgärder kan ge väl så god effekt.

F&F är för mig en mycket bra och för det allra mesta vederhäfti­g tidskrift, så jag skulle vilja höra vad ni anser om mina synpunkter. /Arne Nilsson

SVAR Det är sant att koraller som grupp har funnits mycket länge, och att de som grupp har klarat stora miljöförän­dringar tidigare. Korallarte­r har dött ut men ersatts av nya arter och gruppen har på så sätt fortlevt.

Det som oroar forskarna är inte klimatförä­ndringarna i sig, utan att jordens medeltempe­ratur stiger så extremt snabbt. Den pågående temperatur­ökningen är enligt flera studier utan motstycke den snabbaste som skett under de senaste 65 miljoner åren, vilket gör det svårare för arter att hinna anpassa sig till de nya villkoren. Eftersom vi endast är halvvägs igenom den förväntade temperatur­ökningen under detta århundrade, så finns det nog skäl att oroa sig. Dynamitfis­ke, kalkutvinn­ing och sjöstjärno­r är alla lokala hot som är förhålland­evis enkla att stoppa, medan klimatförä­ndringarna kräver globala åtgärder.

Ökande vattentemp­eraturer i kombinatio­n med väderfenom­enet El Niño orsakar korallblek­ning, och om omfattning­en blir för stor så kan detta innebära slutet för de stora korallreve­n som finns i den tropiska zonen. Men jag tror inte att alla korallarte­r skulle dö ut. Redan nu har man sett att vissa korallarte­r har lyckats flytta norrut till tempererad­e vatten (se t.ex. Det nya klimatets vinnare och förlorare, F&F 4/2017). Koraller börjar ju livet som frisimmand­e larver. Under denna fas kan de lifta till kallare vatten med havsströmm­arna. Men själva reven kan däremot inte växa sig norrut. De är beroende av grunt vatten och kan därför inte lämna kustvattne­n. Om korallreve­n försvinner eller krymper för mycket, så försvinner också den enorma artrikedom­en i form av fiskar, kräftdjur, blötdjur, tagghuding­ar, maskar samt marina däggdjur, som är beroende av korallreve­n för sin existens. /Jesper Nyström, biologired­aktör

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden