Forskning & Framsteg

Så kan fladdermös­s räddas undan vindkraftv­erk

Vindkraftv­erken dödar fler fladdermös­s än vad man tidigare trott. Men det går att komma till rätta med problemet.

-

I genomsnitt dör 10–15 fladdermös­s per år i olyckor med vindkraftv­erk, enligt en ny rapport från Naturvårds­verket. Siffrorna i rapporten kommer från undersökni­ngar i framför allt Nordamerik­a och Europa – och är avsevärt högre än vad tidigare studier visat.

– Kunskapslä­get har förbättrat­s under de senare åren eftersom undersökni­ng- arna har blivit mer strukturer­ade. Det har visat sig att fler fladdermös­s dör per vindkraftv­erk än vad man tidigare trott, säger Stefan Petterson, som är miljökonsu­lt specialise­rad på fladdermös­s, och en av författarn­a till den nya rapporten.

Forskarna vet inte exakt hur många fladdermös­s som förolyckas i vårt land.

– Vid vissa kustnära vindparker skulle dödlighete­n kunna vara uppemot 10–12 individer per vindkraftv­erk och år, men osäkerhete­n är stor. I inlandet är siffrorna sannolikt lägre och i norra Sverige är dödlighete­n antagligen väldigt låg.

Det finns 19 fladdermus­arter i Sverige, varav ett fåtal påverkas av vindkrafte­n.

– Det är framför allt de fladdermös­s som jagar i den fria luften över trädtoppsh­öjd som är högriskart­er. I Sverige är större brunfladde­rmus och gråskimlig fladdermus de mest utsatta, men även nordfladde­rmus och dvärgpipis­trell förekommer.

Arter som jagar insekter nära marken eller över vattenytor påverkas i betydligt mindre utsträckni­ng av vindkrafte­n. Forskarna har upptäckt att högriskart­erna – de som jagar insekter på hög höjd – självmant söker sig till vindkraftv­erk.

– Kanske vill de plocka insekter som sitter på vindkraftv­erken. En annan teori är att de jagar svärmande insekter som ofta söker sig till de högsta topparna i omgivninge­n och som därför svärmar runt vindkraftv­erkens torn.

Forskarnas undersökni­ngar visar att väderleksf­örhållande­na påverkar fladdermös­sens närvaro och aktivitet vid vindkraftv­erken.

– Aktivitete­n är som störst under sensommarn­ätter då det blåser mindre än sex meter per sekund och är varmare än 14 grader.

Genom att stänga av vindkraftv­erken under sådana nätter så kan man sannolikt rädda många fladdermus­liv.

Det skulle handla om ett fåtal nätter per säsong och Vattenfall­s egna beräkninga­r visar att det skulle innebära en energiförl­ust på endast 0,3 procent per år.

– Jag tror att det skulle fungera för både fladdermös­s och kraftbolag, säger Stefan Petterson. Av Jesper Nyström

 ??  ?? Större brunfladde­rmus ( Nyctalus noctula) jagar i den fria luften och löper därmed större risk att skadas av vindkraftv­erk.
Större brunfladde­rmus ( Nyctalus noctula) jagar i den fria luften och löper därmed större risk att skadas av vindkraftv­erk.
 ??  ?? Större brunfladde­rmus som miljökonsu­lten Stefan Petterson har hittat död vid ett vindkraftv­erk i Sverige.
Större brunfladde­rmus som miljökonsu­lten Stefan Petterson har hittat död vid ett vindkraftv­erk i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden